“Het doel is dat er in alle synagogen bewakers zullen zijn, evenals getrainde en gewapende vrijwilligers”, aldus de politie.

Ten minste één gewapende bewaker zou aanwezig moeten zijn in elke synagoge in Israël tijdens de Purim-vakantie van zondag en maandag, aangezien de terreurdreiging in het hele land hoog blijft te midden van de aanhoudende oorlog met  Hamas , adjunct-commissaris Sigal Bar-Zvi, hoofd van de afdeling Operaties van de Israëlische politie. , zei donderdag.

“Het doel is dat er in alle synagogen bewakers zullen zijn, evenals getrainde en gewapende vrijwilligers die weten hoe ze een [terroristische] dreiging kunnen identificeren, snel kunnen reageren en deze kunnen dwarsbomen”, vertelde Bar-Zvi aan verslaggevers tijdens een briefing.

Bovendien zijn “synagogen in de politiedistricten in kaart gebracht, en zullen er meer veiligheidspatrouilles zijn – voorbereid en klaar om snel contact te zoeken [met potentiële terroristen] en te neutraliseren”, merkte ze op.

De politie bereidt zich voor om duizenden agenten in te zetten, vooral in de Oude Stad van Jeruzalem, rond synagogen en bij andere grote openbare bijeenkomsten, zoals de Poerim-vakantieparades.

Volgens Bar-Zvi is “de combinatie tussen de dreiging van oorlog en terrorisme, en veiligheidsrisico’s zoals overbevolking, bijzonder complex en vereist de samenwerking en het begrip van het grote publiek, naast de inspanningen van de politie.”

Ze riep het publiek op om waakzaam te blijven en verdachte activiteiten te melden.

Poerim  viert de bevrijding van het Joodse volk in het Perzische Rijk in de vijfde eeuw. De Bijbelrol van Esther beschrijft hoe de Perzische onderkoning, Haman de Agagiet, plannen maakte om de Joden te vernietigen. Door wonderbaarlijke gebeurtenissen overleefden de Joden – en uiteindelijk hing Haman aan de galg die hij had opgericht voor zijn Joodse aartsvijand Mordechai.

De Joodse wet bepaalt dat terwijl de meeste plaatsen  Poeriem vieren  op de 14e van de Hebreeuwse maand Adar, die dit jaar op 24 maart valt, steden die tijdens Jozua’s verovering van het land Israël – voornamelijk Jeruzalem – door muren omringd waren, het feest vieren als een feestdag. dag later.

Maandag zal de heilige stad haar eerste  Purim-parade  in meer dan veertig jaar organiseren, ondanks de vijf maanden durende oorlog met Hamas in Gaza. De kilometerlange parade omvat dertig praalwagens en zeven muziekpodia.

De laatste in Jeruzalem vond plaats in 1982. De gebeurtenis van maandag vindt plaats op het moment dat er nog 134 gijzelaars in Hamas-gevangenschap achterblijven, waaronder 70 tot 100 mensen die vermoedelijk nog in leven zijn.

De vrolijke Purim-processies die in heel Israël worden gehouden, worden Adloyadas genoemd , een afkorting voor de Aramese zinsnede in de Talmoed die het gebod beschrijft om te drinken en vrolijk te zijn als onderdeel van de feestdag.

Na een ontmoeting met de families van enkele gijzelaars stemde de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, er echter mee in om de parade ‘Verenigd Poeriem’ te noemen. Een woordvoerder van de optocht vertelde donderdag aan lokale media dat er ook minder optredens zouden zijn en dat het volume omlaag zou gaan.

Voorafgaand aan de feestdag waarschuwde het Israëlische Ministerie van Onderwijs voor “paniekopwekkende  kostuums ”, waarbij ouders en leraren werden aangespoord ervoor te zorgen dat kinderen geen Purim-outfits dragen “die angst, paniek of letsel kunnen veroorzaken.”


Bron: JNS  

Datum: 22-03-2024

Auteur: JNS

Beeld: Joden lezen de Estherrol aan de vooravond van de Joodse feestdag Poerim in een synagoge in Katzrin, Noord-Israël, 6 maart 2023. Foto door Michael Giladi/Flash90.

EN / NL/ עב