De eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, ondertekende het bevel tot oprichting van de IDF op 26 mei en de IDF begon zijn bestaan op 31 mei 1948.

De staat Israël vierde woensdag de 75e verjaardag van de oprichting van de Israëlische strijdkrachten op 31 mei 1948.

De eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, ondertekende het bevel tot oprichting van de IDF op 26 mei 1948 en de IDF begon zijn bestaan op 31 mei.

“De veiligheid van het volk en het vaderland zal van nu af aan worden toevertrouwd in de handen van dit leger,” schreef Ben-Gurion in het decreet tot oprichting van de IDF, vandaag 75 jaar geleden. Zoals de leiders van de Hebreeuwse nederzetting hun leven verbonden met sikkel en zwaard, zo verbonden de stichters van de staat onafhankelijkheid en veiligheid,” zei IDF-stafchef Herzi Halevi in zijn dagelijks bevel bij deze gebeurtenis.

“Uit nood en noodzakelijkheid, en op een moment dat de gevechten van de onafhankelijkheidsoorlog in volle gang waren, transformeerde de Israëlische Defensiemacht van ondergrondse vrijwilligersorganisaties met verschillende ideologische identiteiten, tot een regulier leger verenigd onder één doel en gedeelde waarden: het jonge land beschermen in de geest van de Onafhankelijkheidsverklaring en haar waarden,” voegde Halevi eraan toe.

Hoe viert Israël de verjaardag van de IDF?
Meer dan 45 gemeenten zullen centrale gebouwen in groen licht zetten ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de IDF en als teken om de reservisten van het leger te bedanken.

“Er zijn 75 jaar verstreken. Israël is een sterk en zich ontwikkelend land, en zoals dat gaat in welvarende samenlevingen, vinden er veel transformaties plaats. Ook de veiligheidsuitdagingen veranderen, en daarmee de IDF. Elke dag staan onze vijanden klaar om ons kwaad te doen. De superioriteit van de IDF in nabije en verre gebieden wordt gehandhaafd dankzij haar grote leervermogen, haar voortdurende verandering en haar vermogen om zich aan te passen aan de veranderende uitdagingen.”

“Het besluit van vandaag tot oprichting van de IDF werd gekenmerkt door de eed van degenen die het uniform dragen om de missie van het verdedigen van het land uit te voeren. Deze eed wordt vandaag nog steeds gehoord uit de monden van de jonge rekruten, en gaat als een rode draad door de generaties heen. Wij zullen de belofte om ons allen in te zetten voor de verdediging van het vaderland en de vrijheid van Israël, en om de veiligheid van het land en zijn burgers te handhaven, voortzetten en nakomen,” besloot Halevi.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
31-05-2023

Auteur:
Matt Lebovic

Beeld:
One of 75 pictures chosen from the IDF archives, on the occasion of the IDF’s 75th anniversary. (credit: IDF SPOKESPERSON’S UNIT)

Website:
www.jpost.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב