Het Israëlische leger heeft ongeveer 90% van de militaire infrastructuur van Iran vernietigd en probeert zich – samen met Hezbollah – in Syrië te verschansen, beweerden topfunctionarissen van het defensie-instituut in het weekend.

Volgens de functionarissen is Israël er de afgelopen jaren in geslaagd om het vermogen van Iran om wapens naar Syrië over te brengen, wapens op het grondgebied van het land te vervaardigen en er een basis te vestigen met pro-Iraanse troepen, vrijwel volledig aan banden te leggen, aldus meldt The Jerusalem Post.

De laatste vermeende aanval die aan Israël in Syrië wordt toegeschreven, was vrijdag toen lokale media meldden dat de IDF na ongeveer een maand van relatieve stilte nabij de luchthaven in Damascus aanviel.

De bronnen zeiden dat ondanks de spanning tussen Israël en Rusland – die onlangs Jeruzalem dreigde om geen wapens over te dragen aan Oekraïne – het deconflictie mechanisme om Russisch-Israëlische wrijving in Syrië te voorkomen zoals gewoonlijk werkt.

Als er perioden zonder aanvallen zijn, zeiden de bronnen, is dat meestal het resultaat van een Iraans besluit om de smokkel van wapens naar Syrië op te schorten, om te proberen een nieuwe route te vinden om Israël te misleiden.

De veiligheidsfunctionarissen benadrukten dat de IDF de smokkelroutes van Iran vanuit de zee, vanuit de lucht en zelfs vanuit het land van Iran naar Syrië ernstig heeft beschadigd.

Als gevolg van de aanslagen is het vermogen van het Syrische leger om wapens en munitie te produceren ook beschadigd sinds de Iraniërs en Hezbollah dezelfde fabrieken gebruikten voor de productie van hun wapens.

De aanvallen van de afgelopen jaren waren ook gericht op het stoppen van de smokkel van componenten voor CERS – het Centre D’Etudes et de Recherches Scientifiques (CERS) in Masyaf dat door Iran wordt gebruikt om geavanceerde raketten en wapens voor zijn volmachten te produceren.

Daarnaast is de beoordeling in Israël dat de Syrische president Bashar Assad de activiteit van Iran en Hezbollah in zijn land heeft verminderd, met de nadruk op de Syrische Golanhoogten en het zuiden van het land.


Bronvermelding:
Datum:        24-10-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב