De afgelopen weken heeft Debby van Galen een uitstekende studie verzorgd over de Psalm van David, die bekend staat als de Troostpsalm, Psalm 23, en die wij graag nadrukkelijk bij u onder de aandacht willen brengen. De bemoedigende en troostende studie is speciaal met het oog op de tijden waarin we nu leven gegeven.

Bekeken vanuit de joodse achtergrond, de culturele context van Israël in de oudheid en de joodse tradities, biedt het een nieuw perspectief op dit lied waarover misschien wel het meest gepredikt is en die velen gedachteloos meezingen. De intentie achter deze studie is om in tijden als deze vrede, hoop, wijze raad en nieuwe kracht te bieden vanuit Gods Woord.

Het coronavirus houdt ons allemaal erg bezig en veroorzaakt veel onrust en angst. Velen ervaren dezelfde soort stress als mensen in oorlogsgebieden; het virus is verraderlijk – je weet nooit wie het treft, wanneer en hoe erg. En als het iemand dan echt te pakken heeft die vervolgens opgenomen moet worden, breekt een nog spannender en stressvollere tijd aan voor alle betrokkenen. Maar ook als mensen thuis moeten uitzieken en geïsoleerd op een (logeer)kamer liggen, gaan de stresslevels omhoog en nemen de zorgen en angst toe.

Veel mensen voelen zich eenzaam omdat ze alleen wonen en geen bezoek mogen ontvangen. Mensen sterven alleen, wat voor veel verdriet en zelfs trauma kan zorgen. Gezinnen hebben het moeilijk om met elkaar de gezelligheid erin te houden. Zorgpersoneel binnen en buiten ziekenhuizen en hun families maken zich ernstig zorgen om hun eigen gezondheid. Mensen die al een andere ernstige diagnose hebben zien de zorg voor hun ineens afnemen, en zijn zelf ook bang op het virus op te lopen en daardoor voortijdig komen te overlijden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met opsommen hoe het ons allemaal raakt en wat het bij ons te weeg brengt.

Debby neemt je in deze studie mee door Psalm 23 om te ontdekken hoe we ware vrede bij de HEERE onze Herder vinden en hoe we erop kunnen vertrouwen dat Hij alles in de hand heeft in deel 1. Ook laat ze in deel 2 zien hoe we zeker kunnen weten dat de HEERE in de duisternis is en ons niet alleen laat, wat ‘rechte sporen’ zijn en wat ‘omwille van Zijn Naam” betekent. In deel 3 tenslotte leert Debby je wat de echte betekenis is van “een tafel voor de ogen van wie mij benauwen”, hoe zich dat verhoudt tot het donkere dal van de schaduw van de dood en wat David bedoelt met “heil en goedertierenheid zullen mij volgen”.

Deze studie wordt al door velen, ook ver buiten onze landsgrenzen, beluisterd via onze gratis podcast en via onze website. In iedere podcast vind je de mogelijkheid om het per ‘hoofdstuk’ (zie Chapter markers) te beluisteren. Laat je ook bemoedigen met nieuwe hoop en kracht en deel het met je familie, vrienden en kennissen. Laat ook gerust je reactie erop hieronder achter!

 

 

EN / NL/ עב