De Verenigde Naties moeten eindelijk hun eigen resoluties ten uitvoer leggen waarin zij een terugtrekking van Hezbollah naar de Litani-rivier eisen.

In een aanzienlijke escalatie bestookte Hezbollah vorige week Noord-Israël met meer dan 200 raketten in de grootste eendaagse aanval van de terreurgroep sinds het begin van de oorlog in Gaza. Het spervuur kwam een dag nadat het Israëlische leger Taleb Sami Abdullah, een hoge Hezbollah-commandant, in Zuid-Libanon had vermoord.

Israël en de door Iran gesteunde terroristische organisatie hebben maandenlang bijna dagelijks klappen uitgewisseld, maar de frequentie en ernst van deze aanvallen zijn de afgelopen weken geëscaleerd. Als de Interim Force van de Verenigde Naties in Libanon (UNIFIL) zijn opdracht niet uitvoert door de aanvallen van Hezbollah op Israël te stoppen en ervoor te zorgen dat de groep zich ten noorden van de Litani-rivier terugtrekt, zou het gestaag toenemende geweld aan de noordgrens van Israël kunnen uitmonden in een grootschalige oorlog met Israël, met enorm verlies aan mensenlevens.

Sinds de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober heeft Israël om verschillende redenen een grote oorlog met Hezbollah vermeden. Daartoe behoren onder meer de Israëlische wens om gelijktijdige grootschalige militaire operaties in Gaza en Libanon te vermijden, zorgen over het formidabele arsenaal van Hezbollah en de onvoldoende bereidheid van Israël om daarmee om te gaan, evenals de druk van de regering-Biden.

Hezbollah heeft van zijn kant geprobeerd net genoeg aanvallen op Israël uit te voeren om solidariteit met Hamas te tonen en de kosten voor Israël voor zijn voortdurende operaties in Gaza te verhogen, terwijl een massale Israëlische vergelding wordt vermeden die Libanon het niveau van vernietiging zou bezorgen dat we in Gaza hebben gezien. Iran, de terreurbeschermer van Hezbollah, wil graag dat zijn bondgenoten Israël van alle kanten lastigvallen, maar wil de decimering van Hezbollah niet zien, die Teheran nodig heeft als afschrikmiddel tegen een Israëlische aanval op het nucleaire programma van Iran.

Maar deze delicate dynamiek en evenwichten zijn bestand tegen onbepaald beheer en kunnen op het punt staan uit de hand te lopen, met ernstige gevolgen voor het Libanese en Israëlische volk en voor de regionale veiligheid.

Hoe zijn we op dit punt gekomen?

Sinds Israël zich in 2000 terugtrok uit Zuid-Libanon, heeft Hezbollah zijn militaire capaciteiten dramatisch uitgebreid met de hulp van Teheran. In 2010 heeft de toenmalige Amerikaanse Minister van Defensie Robert Gates verklaarde: “We zijn nu op het punt aangekomen waarop Hezbollah veel meer raketten en raketten heeft dan de meeste regeringen ter wereld.”

Nu, grotendeels dankzij de steun van Iran en de Israëlische onwil om agressiever op te treden na de oorlog van 2006, lijkt het arsenaal van Hezbollah sterk op dat van een middelgroot Europees leger, met duizenden drones en mortieren en minstens 150.000 raketten en raketten. In 2006 vuurde Hezbollah in een maand ongeveer 4.000 van de naar schatting 15.000 raketten op Israël af, maar in 2024 was de voorraad van de groep vertienvoudigd.

Volgens het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies heeft Hezbollah de afgelopen acht maanden, zelfs terwijl Israël in Gaza tegen Hamas vocht, meer dan duizend aanvallen op de Joodse staat uitgevoerd en meer dan vierduizend keer munitie vanuit Libanon en Syrië op Noord-Israël gelanceerd.

Tot overmaat van ramp zijn minstens 60.000 Israëliërs uit tientallen gemeenschappen hun huizen in het noorden ontvlucht. Israël, ongeveer zo groot als New Jersey, kan het zich niet veroorloven zijn vijanden toe te staan zijn grenzen effectief te verkleinen. Israëliërs moeten naar hun huizen kunnen terugkeren en de regering moet hen kunnen beschermen.

Uit een opiniepeiling van vorige week in Israël bleek dat meer dan 60% van de Israëli’s een beslissende aanval op Hezbollah steunt. De IDF heeft meerdere brigades langs de noordgrens ingezet, waar Israëlische troepen oefeningen hebben uitgevoerd.


Datum: 17 juni 2024

Auteur: Bradly Bowman, Cameron McMillian

Beeld: Smoke rises during an exchange of fire between the IDF and Hezbollah on the Israel-Lebanon border, Dec. 16, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90.

Bron: The grave consequences of the UN’s failure in Lebanon – JNS.org

EN / NL/ עב