Premier waarschuwt voor ‘grove interventie bij verkiezingen’ als het proces doorgaat vóór de stemming op 23 maart, omdat verdedigingslagen vragen dat de volgende fase in de corruptiezaak met 3-4 maanden wordt uitgesteld.

De bewijsfase van het corruptieproces van premier Benjamin Netanyahu, waarin hij drie keer per week voor de rechtbank wordt verwacht, zal waarschijnlijk worden uitgesteld tot na de verkiezingen van 23 maart, voorspelden verschillende juridische experts maandagavond, uren na de tweede verschijning van de premier voor de rechtbank. .

Onder zware beveiliging en na verschillende vertragingen als gevolg van de blokkering van het coronavirus, verscheen Netanyahu maandagochtend kort en verplicht voor de rechtbank van Jeruzalem voor een hoorzitting waarin hij formeel pleitte niet schuldig te zijn aan de drie aanklachten tegen hem, en zijn advocaten zochten toen een uitstel van verdere sessies.

Volgens zowel de openbare omroep van Kan als de juridische analisten van Channel 13 suggereerden de commentaren van de rechters dat er nog meer vertraging op komst was, ondanks dat de hoofdrechter in de zaak zei dat de rechtbank “al lang geleden bewijs had moeten horen”.

De advocaten van Netanyahu zeiden dat de enorme omvang van de argumenten en aantijgingen in de zaak een uitstel van de start van de bewijsfase vereiste, en vroegen om die fase pas over drie of vier maanden te laten beginnen. De verdediging voert ook aan dat het ontbreken van formele, schriftelijke goedkeuring door procureur-generaal Avichai Mandelblit voor het openen van de onderzoeken de zaken tegen de premier in diskrediet brengt.

De rechters zeiden dat ze zouden overwegen of ze het verzoek om uitstel zouden accepteren, maar pas na een nieuwe hoorzitting over de goedkeuring van de sondes door Mandelblit.

Premier Benjamin Netanyahu arriveert op 8 februari 2021 voor een hoorzitting bij de districtsrechtbank in Jeruzalem. Netanyahu wordt beschuldigd van fraude en vertrouwensbreuk in drie zaken en omkoping in een van hen. (Reuven Kastro / POOL)

Nadat hij voor de rechtbank was verschenen om de beschuldigingen formeel te ontkennen, waarschuwde Netanyahu dat het een “grove interventie bij de verkiezingen” zou zijn als de bewijsfase van het proces zou doorgaan vóór de nationale stemming, die gepland staat om slechts zes maanden. weken tijd.

‘Ik denk dat iedereen weet dat de zaken tegen mij verzonnen zijn. Maar we hebben vandaag geleerd dat het niet eens voltooide verzinsels zijn. Er ontbreken veel dingen, zelfs vanuit het oogpunt van de aanklager ”, zei Netanyahu op een persconferentie in Jeruzalem naast de Griekse premier.

Premier Benjamin Netanyahu legt een verklaring af met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis na hun ontmoeting in het kantoor van de premier in Jeruzalem op 8 februari 2021. (Menahem KAHANA / POOL / AFP)

“Het lijkt mij niet dat ze zich [voor de rechtbank] zullen haasten naar de bewijsfase voor de verkiezingen. Dat zou in ieder geval worden gezien – ook al is dat niet de bedoeling – als een grove interventie bij de verkiezingen ”, zei hij.

‘Als dat gebeurt, zeg ik je dat we [de verkiezingen] enorm zullen winnen. Maar aangezien we [de verkiezingen] toch gaan winnen, hoeven we op die manier niet te winnen. We hebben het niet nodig. [De timing van de volgende fase van het proces] moet met gezond verstand worden behandeld, en ik verwacht dat dat het geval zal zijn, ”voegde de premier toe.

Volgens Kan heeft Netanyahu ook hoge leden van zijn Likud-partij bevolen om publiekelijk op te roepen om het proces verder uit te stellen.

Aanklager Liat Ben-Ari (links) met collega’s tijdens het proces tegen premier Benjamin Netanyahu bij de rechtbank in Jeruzalem, 8 februari 2021. (Reuven Kastro / POOL)

Rivka Friedman-Feldman, de voorzittende rechter, merkte tegen het einde van de hoorzitting niettemin op dat het proces ver achterliep op het schema.

‘Deze zaak had al maanden geleden moeten beginnen. Het begon niet vanwege het coronavirus; we wilden verantwoordelijk zijn en niet te veel mensen verzamelen ”, zei ze tegen de advocaten van de verdediging. ‘In wezen vraagt ​​u om het stadium van bewijsvoering met zes maanden uit te stellen. We hadden al lang geleden bewijs moeten horen: waarom proberen we door te gaan, vraagt ​​u? Omdat het een jaar geleden is dat de aanklacht werd ingediend. “

Als teken van een poging om het proces gaande te houden, vroegen rechters de aanklager maandagavond om alle bevindingen voor te bereiden die relevant zijn voor Ilan Yeshua, een centrale getuige in zaak 4000, de ernstigste van de drie waarin de premier wordt beschuldigd, meldde Channel 12.

Maar, aldus het rapport, de rechters zeiden ook dat de partijen een datum moesten plannen voor de ontmoeting tussen de verdediging en de vervolging en om overeen te komen welke getuigen van de 333 in de aanklacht genoemde getuigen kunnen worden geannuleerd, om de procedure efficiënter te maken. Een dergelijke stap zal het proces naar verwachting aanzienlijk vertragen.

Het proces tegen Netanyahu is afgelopen mei geopend. Hoewel de premier de eerste hoorzitting bijwoonde, werd hem vrijstelling verleend om in latere, grotendeels procedurele fasen van het proces te verschijnen.

Premier Benjamin Netanyahu (R) spreekt met zijn advocaat Amir Hadad voorafgaand aan een hoorzitting in de districtsrechtbank van Jeruzalem, 8 februari 2021. (Reuven Castro / AP)

De advocaten van de premier hebben herhaaldelijk maatregelen genomen om de procedure uit te stellen en in diskrediet te brengen, klachten in te dienen tegen de aanklager, waarin wordt beweerd dat er ‘criminele tactieken’ tegen hen zijn gebruikt, waarin wordt opgeroepen tot wijziging van de aanklacht tegen de premier, en beweren dat politie-onderzoekers onwettige middelen hebben gebruikt om veilig bewijs, waardoor de beschuldigingen niet kloppen.

Netanyahu wordt beschuldigd van omkoping, fraude en schending van vertrouwen in zaak 4000, die verdenkingen inhoudt dat hij regelgevende gunsten heeft verleend aan Shaul Elovitch, de controlerende aandeelhouder van Bezeq telecom, in ruil voor positieve berichtgeving over de premier en zijn familie uit de Bezeq. eigen Walla nieuwssite. De Elovitches worden in deze zaak ook beschuldigd van omkoping.

Netanyahu wordt ook beschuldigd van fraude en schending van vertrouwen in zaak 1000 en in zaak 2000. De eerste betreft vermoedens dat Netanyahu ongeoorloofd ongeveer $ 200.000 aan geschenken zoals sigaren en champagne heeft geaccepteerd van twee miljardairs – de in Hollywood gevestigde Israëlische filmmagnaat Arnon Milchan en de Australische magnaat James Packer.

In zaak 2000 wordt Netanyahu beschuldigd van een poging om een ​​tegenprestatie te bereiken met Yedioth Ahronoth uitgever Arnon Mozes voor positieve berichtgeving in de media in ruil voor wetgeving die rivaliserende krant Israel Hayom verzwakt. Mozes werd in de zaak beschuldigd van omkoping.

Netanyahu, die de eerste Israëlische premier is die tijdens zijn ambtsperiode wordt aangeklaagd, ontkent elk vergrijp en heeft zich uitgesproken tegen de rechtbanken, de vervolging en de media voor wat hij een “heksenjacht” noemt. Hij beweert dat de openbare aanklager, de politie, de media en de oppositie hem beschuldigen van een poging tot politieke staatsgreep.


Bronvermelding:
Datum:        08-02-2021
Auteur:        RAOUL WOOTLIFF en MICHAEL BACHNER
Beeld:         Demonstranten demonstreren buiten het proces tegen premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem, 8 februari 2021. (Olivier Fitoussi / Flash90)
Website:      www.timesofisrael.com


 

EN / NL/ עב