De rechtse organisatie Ragavim roept de Israëlische regering op tot een gelijke handhaving bij zowel Joodse als Bedoeïenen buitenposten voor een snelle ontruiming van nieuwe joodse nederzetting in de Negev – samen met alle andere illegale nederzettingen in het gebied.
Voor meer zie Arutz Sheva

De Iraanse journaliste Mona Salem Al-Jabouri schreef dat de Iraanse leiders tot een uniek soort van leugenaars behoren die weten dat zij liegen en weten dat hun toehoorders weten dat zij liegen, maar niet zich daarvoor schamen. Een bijzonder opvallend voorbeeld hiervan, zei zij, is de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian, die bij zijn ambtsaanvaarding de landen van de regio opriep zich te verzetten tegen buitenlandse inmenging, terwijl Iran zelf stoutmoedig ingreep en nog steeds ingrijpt in Irak, Syrië, Libanon en Jemen, en daar verschrikkelijke misdaden begaat. Daarom kan Abdollahian maar beter zwijgen en zijn leugens voor zichzelf en zijn regime houden, concludeerde zij.
Voor meer zie Memri

Kijk wat een Arabische Israëlische taxichauffeur overkomt die de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde stad Nablus (Sichem) in Samaria binnenreed, en gemeen werd aangevallen door de plaatselijke bevolking die hem voor een Jood aanzagen omdat er Hebreeuws op zijn voertuig stond, meldden Arabische media. Hij ontsnapte en werd bij zijn terugkeer door de politie aangehouden. Volgens de Israëlische wet mogen haar burgers de PA gebieden niet binnen gaan om veiligheidsredenen, hoewel het gebruikelijk is voor Arabisch-Israëliërs om er wel heen te gaan.
Voor meer zie World Israel News

De EU heeft een geschiedenis van financiering van omstreden bouwinitiatieven voor de Palestijnen. Een nieuw initiatief van de Europese Unie in Oost-Jeruzalem kan zich inmengen in de Israëlische soevereiniteit over de stad, meldde Israel Hayom op woensdag. Het EU-agentschap voor de Palestijnen kondigde op Facebook de lancering aan van een “steunprogramma voor huisvesting en infrastructuur”, bedoeld om “de Palestijnse identiteit in Oost-Jeruzalem te behouden.”
Voor meer zie United with Israel

Na de moord op een leider: “ISIS plant waarschijnlijk wraakacties. De vooraanstaande terrorisme-onderzoeker Michael Barak waarschuwt dat het Westen niet genoeg doet om “de volgende generatie van de jihad”, die opgroeit in Syrische kampen, te deradicaliseren.
Voor meer zie JNS

De luchtverdediging van Saoedi-Arabië heeft een drone onderschept die het vliegveld van Abha als doelwit had, aldus een woordvoerder van de Arabische Coalitie. Ten minste 12 mensen van verschillende nationaliteiten raakten gewond als gevolg van de aanval op donderdagmiddag, voegde de woordvoerder eraan toe.
Voor meer zie Al Arabiya English

  VS-gezant roept Libanon op om het maritiem grensgeschil met Israël te beëindigen. Amos Hochstein vertelt Beiroet “Dat het de laatste minuut” is om een deal te sluiten voor energie-exploratie op zee nu het kampt met economische ineenstorting en energietekorten.
Voor meer zie The Times of Israel

Ex-topagent verbreekt zwijgen en zegt dat beweringen over misbruik NSO “niets met de werkelijkheid te maken hebben. Alsheich ontkent de berichten over grootschalige spionage van burgers met klem, zegt een grondig onderzoek te steunen. Bennett verklaarde dat als beschuldigingen worden gestaafd, “ga ik voluit voor het breedste onderzoek.
Voor meer zie The Times of Israel

Bijbelse plaag verklaard? Israëlische studie suggereert waarom sprinkhanen massale zwermen vormen. Onderzoekers hebben een bacteriesoort gevonden die zich vermenigvuldigt in de ingewanden van de insecten wanneer zij zich bij een groep aansluiten; de vondst zou kunnen leiden tot nieuwe middelen om uitbraken te bestrijden.
Voor meer zie The Times of Israel

In een recent artikel in de Al-Ain media in de Golf werd gezegd dat Algerije klem zat tussen een rots en een harde druk – het kan “het geld van Europa” of “de vriendschap van Rusland” aanvaarden. Dit is een interessante tweedelige positie waarmee Algerije de laatste tijd in het nieuws is. In artikelen wordt het Noord-Afrikaanse land in de schijnwerpers gezet vanwege de behoefte van Europa aan aardgas. In een artikel op Reuters staat dat Europa voor een derde van zijn aardgas afhankelijk is van Algerije.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Unilever rapporteerde een stijging van de onderliggende verkopen met 4,9% in het vierde kwartaal, doordat mensen meer thuis bleven eten. Unilever voorspelde dit jaar een hogere omzet, maar lagere marges, omdat het worstelt met de stijgende inflatie, en sloot grote acquisities uit na recente kritiek van beleggers op zijn mislukte overname van GlaxoSmithKline’s activiteiten op het gebied van de gezondheid van de consument.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft vier F-16 gevechtsvliegtuigen naar de VS gestuurd, waarmee de zending van 12 gevechtsvliegtuigen compleet is. De vliegtuigen zullen door de Amerikaanse luchtmacht worden gebruikt voor opleidingsdoeleinden. De overeenkomst omvat ook motoren en reserveonderdelen. Enkele maanden geleden tekende het Ministerie van Defensie een overeenkomst om 29 F-16 gevechtsvliegtuigen te verkopen aan Top Aces, dat “vijandelijke vluchten” zal verzorgen voor de Amerikaanse luchtmacht voor opleidingsdoeleinden.
Voor meer zie DArutz Sheva

De perschef van het Witte Huis, Jen Psaki, heeft woensdag gezegd dat de gesprekken met Iran een dringend punt hebben bereikt. In een toespraak met verslaggevers en geciteerd door Reuters, waarschuwde Psaki dat het onmogelijk zal zijn om terug te keren naar de nucleaire deal met Iran als er in de komende weken geen overeenkomst wordt bereikt. “Een akkoord dat tegemoetkomt aan de kernzorgen van alle partijen is in zicht, maar als het in de komende weken niet wordt bereikt, zullen de voortdurende nucleaire vorderingen van Iran het voor ons onmogelijk maken om terug te keren naar het JCPOA”, verklaarde ze.
Voor meer zie Arutz Sheva


Bron: Nieuwsbrief Wim Jongman / www.wimjongman.nl


 

EN / NL/ עב