De Oekraïense leider Zelensky roept burgers op de wapens op te nemen nu Rusland binnenvalt ‘zoals nazi-DuitslandZ. Zelensky zegt dat hij wapens zal geven aan iedereen die bereid is de indringers te bestrijden. Hij verbreekt de diplomatieke banden met Moskou en een adviseur zegt dat tot nu toe 40 doden zijn gevallen.
Voor meer zie The Times of Israel

Nadat minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid de benoeming aankondigde van de Arabisch-Israëlische MK Ghaida Rinawie Zoabi tot consul-generaal van Israël in Shanghai, vierden sommigen het besluit vanwege de symboliek. Zoabi, van de linkse Meretz partij, is de eerste Arabische vrouw die de leiding krijgt over een Israëlische diplomatieke missie in het buitenland. Maar veel rechtse wetgevers zetten vraagtekens bij de benoeming van Zoabi in een hoge diplomatieke functie, nu zij publiekelijk heeft toegegeven dat zij de tekst van Israëls volkslied niet eens kent en naar verluidt antizionistische denkbeelden koestert.
Voor meer zie World Israel News

De chef van de inlichtingendienst van het Libanese leger heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de aanwezigheid van Davidssterren die op de hoofdweg bij de stad Zahle zijn gespoten, en probeert de vandalen te lokaliseren. Zahle is de hoofdstad en de grootste stad van het gouvernement Beqaa. Met ongeveer 150.000 inwoners is het de derde grootste stad van Libanon.
Voor meer zie World Israel News

Online Jihadis: Europees standpunt over crisis Rusland-Oekraïne wordt bepaald door gedeelde economische belangen met Rusland en de Amerikaanse ‘nederlaag’ in Afghanistan. Gebruikers van jihadistische sociale media bleven leveren commentaar op de Russisch-Oekraïense crisis en stelden dat Europese landen als Duitsland en Frankrijk Oekraïne niet genoeg steun zullen bieden om een Russische inval af te schrikken, omdat zij economische belangen delen met Rusland.
Voor meer zie Memri

Rabbijn Jacob Yisrael Herzog bezocht Joodse plaatsen in Iran en had een ontmoeting met leden van de Iraanse Joodse gemeenschap. Een hardline Iraanse publicatie heeft de Israëlische rabbijn die Iran bezocht ongegrond van beschuldigd een Mossad-agent te zijn en eist dat de autoriteiten van de Islamitische Republiek verantwoordelijk worden gehouden voor het feit dat zij hem in het land hebben toegelaten.
Voor meer zie United with Israel

Donderdagochtend om 5 uur heeft Rusland honderden raketten afgevuurd op Oekraïne, het begin van een grootschalige invasie in het Europese land dat in 1991 onafhankelijk werd van Moskou. Het is een oorlog die op de sociale media zal worden uitgespeeld en die de militaire macht van Rusland tegen Oekraïne en de westerse wapensystemen zal laten zien. De nieuwste Russische wapens werden getest in Syrië, maar nu worden ze beproefd in Oekraïne.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Israël bestempelt de Russische inval in Oekraïne als een “ernstige schending van de internationale orde”. Ministerie van Buitenlandse Zaken dringt er bij Israëli’s die zich nog in Oekraïne bevinden op aan om het land via de westelijke grenzen te verlaten. President Herzog: Rusland werkt vrede tegen. NAVO-chef zegt dat alliantie “elke centimeter” van haar grondgebied zal verdedigen. Israël bekritiseert Russische inval in Oekraïne als “ernstige schending van de internationale orde.”
Voor meer zie Israelhayom

De olieprijzen stegen donderdag voor het eerst sinds 2014 tot 100 dollar per vat toen Rusland Oekraïne aanviel, waardoor de bezorgdheid dat een oorlog in Europa de mondiale energievoorziening zou kunnen verstoren, nog verder toenam.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Israël stelt zich ten doel zijn eerste kwantumcomputer binnen een jaar te bouwen. Het is “een van de technologisch belangrijkste onderdelen voor de komende decennia” geworden, zegt Aviv Zeevi van de Israel Innovation Authority. “We kunnen het zien aan de hoeveelheid investeringen in deze markt en aan de vele landen die in deze technologie investeren.”
Voor meer zie JNS

De Oekraïense regering heeft donderdagochtend verklaard dat meer dan 40 van haar soldaten door Russisch vuur zijn gedood, en dat tientallen anderen gewond zijn geraakt. Tegelijkertijd heeft Oekraïne gezegd dat ongeveer 50 “Russische bezetters” zijn gedood, en dat zes Russische vliegtuigen zijn neergeschoten. BBC kon deze bewering niet verifiëren, aldus de site.
Voor meer zie Arutz Sheva

Rusland heeft vanochtend om 5 uur Israëlische tijd een grootscheepse aanval op Oekraïne gelanceerd en er zijn al verschillende tragische burgerslachtoffers gerapporteerd, ondanks de beweerde poging van Rusland om burgerslachtoffers te voorkomen. Vanaf enkele uren geleden escaleerde de situatie toen het luchtruim van Oekraïne werd gesloten en alle vluchten werden geannuleerd.
Voor meer zie Arutz Sheva

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zei donderdag dat Rusland een grootscheeps offensief uitvoerde vanuit meerdere richtingen en dat de Oekraïense strijdkrachten zich verzetten tegen de aanval. “Nee, dit is geen Russische invasie alleen in het oosten van Oekraïne, maar een grootschalige aanval vanuit meerdere richtingen,” zei Kuleba op Twitter.
Voor meer zie Al Arabiya English


Bron: Nieuwsbrief Wim Jongman / www.wimjongman.nl


 

EN / NL/ עב