De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag Amerikanen die in Oekraïne wonen, gewaarschuwd dat ze het land moeten verlaten. Dreigt ook met het beëindiging van Nord Stream 2 die aardgas van Rusland via een pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland moet brengen, en er “niet meer zal zijn” als Rusland het buurland binnenvalt.
Voor meer zie The Jewish Press

Netanyahu: Stel je voor dat IDF F-35’s tegen burgers zou gebruiken. Oppositieleider beschuldigt de politie van misbruik van technologie bedoeld om terrorisme te bestrijden om Israëlische burgers te bespioneren. “Dit is een zwarte dag voor de staat Israël. Zonder in te gaan op mijn kwestie, wat natuurlijk brede implicaties heeft, denk ik dat deze kwestie alle burgers van het land aangaat – niet rechts, niet links, alle burgers van het land zonder uitzondering.”
Voor meer zie Arutz Sheva

Illegale politie-surveillance “zal niet onbeantwoord blijven”, zegt Bennett. “Massale schending van de privacy is niets minder dan wetteloosheid, en er moet vandaag een einde aan komen,” zegt de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayalet Shaked na berichten in de media over ongebreideld misbruik door de politie van de beruchte Pegasus-spionagesoftware van de NSO Group.
Voor meer zie JNS

NGO Your Jeruzalem voorzitter Maor Tzemach zegt dat coalitie-koningmaker Mansour Abbas en zijn Ra’am-partij zich voordoen als strijders voor de verheffing van Israëls Arabische gemeenschappen, maar dat zij zich gedienstig opstellen tegenover hun adviseurs van de Islamitische Beweging. Kort na een nieuw rapport van een geestelijke in de zeer invloedrijke Islamitische Beweging, die effectief de coalitie-koningmaker Mansour Abbas en zijn Ra’am-partij controleert, waarin hij de Arabische rellen in Israël beschrijft als onderdeel van een “heilige oorlog”, zo waarschuwt de voorzitter van deze NGO dat de “burgerlijke jihad” hier al bezig is.
Voor meer zie ‘World Israel News

Het IDF oefent voor een oorlog in de winter met Hezbollah. “We bereiden ons voor op een oorlog met Hezbollah in alle weersomstandigheden,” zei Lt. Kol. Ofer Tchorz, commandant van het 74e bataljon, een onderdeel van de 188e pantserbrigade. Tijdens de vijf dagen durende oefening simuleerden de troepen gevechten tegen de Iraanse terreurgroep na een trainingsperiode van drie maanden in de Golan.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Ex-chefs van ministerie eisen dat de staatscommissie de beweringen onderzoekt over het afluisteren door de politie. Shai Babad, Keren Terner en Emi Palmor – die allen zouden zijn gehackt – eisen verwijdering van al het verkregen materiaal en dat ook de staatsinspecteur de beweringen moet onderzoeken.
Voor meer zie The Times of Israel

Gali Baharav-Miara treedt officieel toe tot het ambt van procureur-generaal te midden van het afluisterschandaal. De voormalige officier van justitie in Tel Aviv zegt dat haar topprioriteit is het vertrouwen van het publiek in justitie en rechtshandhaving te herstellen en voegt eraan toe dat zij beschuldigingen van spyware zal onderzoeken.
Voor meer zie The Times of Israel

Geweld tegen de haredim is een direct gevolg van ophitsing door Liberman en zijn vrienden zegt de Haredi MK Yisrael Eichler en hij bekritiseert de Minister van Financiën Avigdor Liberman zijn verklaringen waarin hij de haredim de schuld geeft over de hoge kosten van het levensonderhoud, en dat deze ophitsing een geweld tegen haredi-burgers veroorzaakt.
Voor meer zie Arutz Sheva

Luchtvervuiling kost het Midden-Oosten en Noord-Afrika jaarlijks $141 miljard, aldus een rapport. Volgens een rapport van de Wereldbank zal de gemiddelde inwoner in de toekomst 60 dagen in zijn leven ziek zijn als gevolg van luchtverontreiniging, waarbij de stadsbewoners 10 keer meer verontreinigende stoffen inademen dan veilig wordt geacht; landen als Egypte, Libanon en Jemen zullen daaraan meer dan 3% van hun BBP uitgeven.
Voor meer zie Ynet


Bron: Nieuwsbrief Wim Jongman / wimjongman.nl


 

EN / NL/ עב