Dr. Mordechai Keidar zegt dat zijn bronnen aangeven dat Iran op het punt staat een grootschalige veroveringsoorlog tegen Israël te lanceren.

 

Dr. Mordechai Keidar is een van Israëls toonaangevende experts op het gebied van Midden-Oostenzaken. Hij spreekt vloeiend Arabisch, volgt regionale evenementen op de voet en wordt vaak uitgenodigd om zijn analyses over Arabischtalige en Hebreeuwse media te delen.

Eerder deze week deelde Dr. Keidar aarzelend zijn meest recente bevindingen in een artikel dat enkele van Israëls grootste angsten leek te bevestigen.

“Ik heb nogal geaarzeld of ik de dingen die hieronder verschijnen zou publiceren vanwege de paniek die ze in Israël zouden kunnen veroorzaken”, schreef Keidar. “In het Midden-Oosten, en in het bijzonder in Irak, zijn deze zaken echter bekend en dienen ze als een onderwerp van open discussie, dus het is onmogelijk voor het publiek in Israël om er niet van op de hoogte te zijn, vooral omdat deze zaken de Israëli’s aangaan. veel meer dan dat ze betrekking hebben op de burgers van Irak.”

Oorlog op meerdere fronten

Keidar vertelde dat een bron die hij al jaren kent en die Israël steunt en nu in het buitenland woont, maar die nauwe banden onderhoudt met de mensen in Iran en Irak, gelooft dat Iran van plan is een grootschalige aanval op Israël op meerdere fronten te lanceren in de zeer nabije toekomst.

Bij deze aanval zullen, volgens de bron, troepen betrokken zijn die in verschillende omliggende landen en gebieden zijn gestationeerd:

  • Libanon – Hezbollah en Hamas met vele duizenden raketten en UAV’s.
  • Syrië – 17 gevechtseenheden (“milities”) gepositioneerd nabij de grens met Israël. Iran heeft ook een zeer groot aantal raketten en UAV’s naar Syrië overgebracht.
  • Irak – Tientallen milities, bewapend met raketten en UAV’s.
  • Jemen – De Houthi’s, die raketten en langeafstands-UAV’s hebben die Israël bereiken.
  • Gaza – Hamas en de Islamitische Jihad met een enorme raketvoorraad die in staat is om het centrum van Israël lam te leggen.

De bron gelooft dat Iran geen enkele aanval zal lanceren vanaf zijn eigen grondgebied om een directe Israëlische vergelding te voorkomen.

Hoe zullen ze het voor elkaar krijgen?

Hoewel het bovenstaande scenario beangstigend klinkt, is het niettemin moeilijk voor te stellen hoe de jihadistische krachten enige vorm van echte militaire overwinning zouden kunnen behalen.

Keidar oordeelde dat Iran een geënsceneerde, geïntegreerde en gecoördineerde aanval op de Joodse staat zal orkestreren, langs deze lijnen:

Fase 1:

Een enorm spervuur van raketten en UAV’s zal tegelijkertijd vanuit Gaza, Libanon en Syrië op Israël worden gelanceerd. We hebben vorige week misschien het voorspel gezien van deze gecoördineerde aanval.

“De Iraanse schatting is dat de Israëlische Iron Dome binnen twee tot drie uur na het begin van de aanval geen onderscheppingsraketten meer zal hebben, waarna Israël grotendeels onverdedigd zal zijn” tegen verdere raketaanvallen, schreef Keidar.

Fase 2:

Terwijl raketten en UAV’s de verdediging van Israël bezetten, zal de Iraanse as een massale golf van cyberaanvallen lanceren die gericht zijn op de militaire en civiele infrastructuur van Israël.

Israël is erg goed in het stoppen van dergelijke aanvallen, maar sommigen zijn er in het verleden doorheen gekomen. De vijanden van Israël geloven misschien dat een zeer grootschalige golf van cyberaanvallen de cyberverdediging van Israël zal overweldigen en echte schade zal aanrichten.

Fase 3:

Na een volle dag of twee van raket- en cyberaanvallen, gelooft Keidar dat de gevolmachtigden van Iran een gecoördineerde grondaanval zullen lanceren vanuit Libanon, Syrië en Gaza. Dit zullen “bereden troepen zijn op crossmotoren en ATV’s, uitgerust met antitankwapens”, schreef hij.

Nu hebben dergelijke infanterietroepen natuurlijk geen hoop op een overwinning op het slagveld tegen de IDF en zijn zware wapens. Maar dat zal niet hun doel zijn.

“Ze zullen alle obstakels omzeilen om zo snel mogelijk Joodse steden en dorpen te bereiken”, waarschuwde Keidar. Volgens Iran zal dit “het Israëlische publiek demoraliseren en de regering dwingen zich over te geven om de levens te redden van de vele Israëli’s die gevangen zullen worden genomen door de Arabische en Iraanse milities.”

Een geschikt moment

Vanwege de interne strijd in Israël geloven Iran en zijn bondgenoten dat de IDF traag zal zijn om zijn grote reservetroepen te mobiliseren en effectief zal reageren op de gecoördineerde aanval.

Sinds enkele weken benadrukken Arabische en Iraanse media tekenen van Israëlische zwakte en hun overtuiging dat de “zionistische entiteit” rijp is om te vallen.

Internationale reactie

Iran gelooft eveneens, volgens Keidar en zijn bron, dat de internationale gemeenschap de aanval op Israël zal betreuren, maar weinig of niets zal doen om het te stoppen.

“Amerikaanse en Europese regeringen zullen niet militair ingrijpen, maar zich tevreden stellen met woorden, want niemand in het Westen wil betrokken raken bij een ander conflict”, merkte hij op.

De oorlog in Oekraïne heeft niet alleen de munitiedepots van de NAVO uitgeput, maar ook de politieke wil van westerse leiders om in te grijpen in oorlogen die niet hun eigen zijn. Het is Iran en zijn bondgenoten ook niet ontgaan dat de westerse mogendheden angstvallig hebben afgezien van een directe militaire confrontatie met een veel zwakkere Russische vijand.

Volgens Keidar zullen sommige functionarissen in het Westen de mogelijkheid verwelkomen om van de “hoofdpijn” van Israël af te komen. En hoewel hun stem misschien niet de meerderheid is, zullen ze invloed uitoefenen.

Rusland en China, die beide bondgenoten van Iran zijn, zullen publiekelijk oproepen tot het staken van de vijandelijkheden, maar zullen in werkelijkheid Iran steunen, misschien wel het meest in het bijzonder met informatie over wat er in Israël gebeurt.

Niet zomaar een theorie

Keidar wees erop dat een gecoördineerde raket- en UAV-aanval geenszins een theorie is, maar al door Iran tegen Saoedi-Arabië is gebruikt.

In september 2019 lanceerden aan Iran gelieerde troepen in Jemen een grote raket- en UAV-aanval op Saoedi-Arabië die de olieproductie maandenlang beschadigde.

Wat nog belangrijker is, benadrukte Keidar, Iran zag dat “de VS onder Trump en Europa er niets tegen deden na deze aanval, en dus is het zeker dat ze vandaag ook niets zullen doen” in het licht van een aanval op Israël.

Realistisch of niet, Israël moet zich voorbereiden

Keidar erkende dat de vijanden van Israël misschien niet in staat zijn om het bovenstaande scenario uit te voeren. “Maar zelfs als de kans dat het gebeurt maar één procent is, moet de staat Israël als één optreden optreden, de coalitie moet samenwerken met de oppositie om de natie voor te bereiden”, pleitte hij.

“Als het Israëlische publiek wil leven, moet het zich – mentaal en materieel – voorbereiden op oorlog met de Iraanse octopus die erin geslaagd is greep te krijgen op de mislukte landen die grenzen aan Israël, landen die bijna niets te verliezen hebben”, concludeerde Keidar.


Bronvermelding:
Datum:        12-04-2023
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          Een illustratie van een Iraanse raket. Foto: Allexxandar/Shutterstock
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב