Met ongeveer de helft van alle Israëli’s volledig gevaccineerd – velen van hen drie keer – testten er dinsdag meer Israëli’s positief op COVID-19 dan op enige dag sinds het begin van de pandemie.

De Joodse staat heeft gisteren dit nieuwe pandemierecord gevestigd met 12.554 gevallen – een positief percentage van 6,6%, ruim meer dan de 11.345 nieuwe infecties die op 2 september tijdens het hoogtepunt van de Deltagolf werden geregistreerd.

Ook het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-patiënten in ernstige toestand stijgt. Na vorige week naar 87 te zijn gezakt, staat het aantal gisteren op 129.

De ziekenhuizen zijn nog niet gespannen, maar de testlijnen zijn deze week geëxplodeerd. COVID concurreert met de seizoensgriep die vorig jaar na nul gevallen in Israël opnieuw is opgedoken. We meldden vorige week dat bijna 2.000 mensen in het hele land met griep in het ziekenhuis waren opgenomen.

Mensen staan ​​in de rij om getest te worden op COVID-19, in een testcentrum in Tel Aviv, 4 januari 2022. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

 

Nu het aantal nieuwe gevallen toeneemt, heeft de regering vandaag besloten de quarantainevereisten te versoepelen, in ieder geval voor de gevaccineerden, om een ​​feitelijke afsluiting te voorkomen. Tot nu toe moest iedereen die in contact kwam met virusdragers testen en in quarantaine gaan.

Maar met de zeer besmettelijke Omicron-variant zou dit mogelijk honderdduizenden mensen in quarantaine kunnen sturen, waardoor de economie in wezen wordt stilgelegd.

Nu schaft de regering de quarantainevereiste af voor gevaccineerde en herstelde mensen die in contact komen met positieve dragers van COVID – van wie 61% tot nu toe zelf is gevaccineerd in deze huidige golf.

In plaats daarvan kunnen mensen met een geldig groen paspoort een thuistest doen en, als ze negatief zijn, hun leven voortzetten.

De niet-gevaccineerde en niet herstelde zullen een officiële PCR- of antigeentest moeten ondergaan die wordt toegediend op verschillende testlocaties in het hele land en, ongeacht de uitkomst, in quarantaine moeten: 10 dagen als ze positief testen en zeven dagen als ze negatief zijn, in afwachting van twee negatieve tests uitgevoerd op zowel de eerste als de zevende dag van quarantaine.

Volgens de database van het ministerie van Volksgezondheid is hier de uitsplitsing voor positieve gevallen op 4 januari:

  • 7.079 zijn volledig gevaccineerd
  • 916 zijn gedeeltelijk gevaccineerd
  • 3.444 zijn helemaal niet gevaccineerd

Van de 62.438 actieve gevallen die momenteel in Israël zijn geregistreerd, vormen kinderen tot 11 jaar bijna 11.000 gevallen. Sommigen van hen komen ofwel niet in aanmerking voor de Pfizer-injectie en een meerderheid heeft het nog niet gekregen, wat het aantal “niet-gevaccineerde” dat positief test, vertekent.

Ondertussen spant het land zich in om het vierde schot in de armen te krijgen van iedereen van 60 jaar en ouder, plus gezondheidswerkers en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem. Israël is het eerste land dat deze stap heeft gezet, en sommige Israëli’s zullen in 12 maanden vier COVID-injecties hebben gekregen en rekenen op het succes van de booster-injectie tijdens de Delta-golf.

Premier Naftali Bennett voorspelde dat maar liefst 50.000 Israëli’s per dag positief zouden testen op het coronavirus op het hoogtepunt van de ’tsunami’.

Aan de andere kant probeerde minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz het publiek te kalmeren als reactie op “totaal onnodige apocalyptische scenario’s”.

“Ik wil de boel kalmeren. We begrijpen dat de infectie zich verspreidt, maar er is geen reden om bang te zijn onder het publiek en er is geen reden tot paniek”, zei hij.


Bronvermelding:
Datum:        05-01-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Israëli’s worden getest op COVID-19 in een testcentrum in Tel Aviv, 4 januari 2022. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב