Het manuscript is ’s werelds oudste bijna volledige kopie van de Hebreeuwse Bijbel. Het werd ongeveer 1100 jaar geleden met de hand geschreven op 792 pagina’s schapenleer.

Een 1100 jaar oude Hebreeuwse Bijbel werd woensdag het duurste boek ooit verkocht toen het op een veiling bij Sotheby’s in New York City een prijs van 38,1 miljoen dollar opbracht.

De koper van het voorwerp, bekend als de Codex Sassoon, bleek een Amerikaanse fondsenwervingsgroep te zijn namens ANU – Museum van het Joodse Volk in Tel Aviv. Het museum zei dat Alfred Moses, een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Roemenië, en zijn familie de fondsen voor de aankoop verschaften.

Het manuscript is ’s werelds oudste bijna volledige kopie van de Hebreeuwse Bijbel. Het werd ongeveer 1100 jaar geleden met de hand geschreven op 792 bladzijden van schapenleer, bevat alle 24 boeken van de Bijbel en er ontbreken slechts ongeveer acht bladzijden. Het schrift en de lay-out doen denken aan die van Torarollen die in de synagoge worden gelezen.

De verkoper, de Zwitserse financier en verzamelaar Jacqui Safra, bezat het boek sinds 1989. Speculaties over waar het boek terecht zou komen, leidden tot de vrees dat het zou worden verkocht aan een particuliere verzamelaar in plaats van aan een openbare instelling die het zou kunnen tentoonstellen.

Die twijfel werd weggenomen toen het museum, voorheen het Museum van de Joodse Diaspora, zei dat het boek deel zou uitmaken van zijn kerntentoonstelling.

The Codex Sassoon, the earliest and most complete Hebrew Bible ever discovered which is estimated to sell for between $30 million and $50 million, is displayed at Sotheby’s in New York City, New York US, February 15, 2023. (credit: REUTERS/BRENDAN MCDERMID)

 

“De Hebreeuwse Bijbel is het meest invloedrijke boek in de geschiedenis en vormt het fundament van de westerse beschaving. Ik ben blij te weten dat het behoort tot het Joodse volk,” zei Mozes in een verklaring. “Het was mijn missie, mij bewust van de historische betekenis van de Codex Sassoon, om ervoor te zorgen dat het op een plaats komt die wereldwijd toegankelijk is voor alle mensen.”

Slechts een handjevol kopers dongen mee naar het boek – persoonlijk bij Sotheby’s en per telefoon – en de veiling duurde minder dan zes minuten. Voorafgaand aan de veiling schatte Sotheby’s dat het voorwerp voor 30 tot 50 miljoen dollar zou worden verkocht. De “hamerprijs” was 33,5 miljoen dollar, maar met vergoedingen en premies kwam het uiteindelijke prijskaartje uit op 38,1 miljoen dollar.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
18-05-2023

Auteur:
Jackie Hajdenberg/JTA, Asaf Shalev/JTA

Beeld:
The Codex Sassoon, the earliest and most complete Hebrew Bible ever discovered which is estimated to sell for between $30 million and $50 million, is displayed at Sotheby’s in New York City, New York US, February 15, 2023. (photo credit: REUTERS/BRENDAN MCDERMID)

Website:
jpost.com klik hier om naar artikel te gaan

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב