De regering-Bennett kreeg woensdagochtend een grote politieke klap te verwerken, waarbij coalitievoorzitter Idit Silman haar vertrek uit de coalitie aankondigde. Silman, een lid van de Yamina-factie van premier Naftali Bennett, zei woensdagochtend vroeg dat ze niet langer in de smalle coalitieregering zal blijven en kondigde haar aftreden aan. De coalitievoorzitter noemde diepe ideologische verschillen met de linkse partners van de regering, waaronder de Meretz- en Labour-fracties.

“Ik kan niet langer doorgaan”, zei Silman. “Ik heb eenheid geprobeerd.”

“Ik heb hard gewerkt voor de huidige coalitieregering. Helaas zal ik het niet kunnen steunen om het Joodse karakter van de staat Israël en het Joodse volk te schaden. Je bent niet op de hoogte van alles, want ik heb geprobeerd om het stilletjes te doen.”

“Mijn waarden en waar ik vandaan kom laten me niet doorgaan op deze weg. Ik beëindig mijn lidmaatschap van de coalitie en ik zal blijven proberen mijn vrienden in de coalitie te overtuigen om naar huis te komen en een rechtse regering te vormen. Ik weet dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. “We kunnen al een nieuwe regering vormen, in de huidige Knesset.”

Silmans vertrek komt slechts enkele dagen nadat ze een ultimatum had gesteld tegen de minister van Volksgezondheid en de Meretz-fractiechef Nitzan Horowitz, waarin ze eiste dat het verbod op hametz (gezuurd brood) in ziekenhuizen zou worden gehandhaafd.

Silman zal naar verwachting later op woensdag premier Bennett een formele ontslagbrief sturen.

Zonder Silman in de coalitie zal de regering haar meerderheid in de Knesset verliezen, van 61 naar 60 zetels, waardoor de oppositie mogelijk een veto kan uitspreken over coalitiewetten.

MK Keti Shitrit (Likud) bood steun aan Idit Silman na haar onverwachte aankondiging.

“We werden door wonderen verlost en zullen in de toekomst door wonderen en wonderen worden verlost”, citeerde Shitrit het bijbelvers, verwijzend naar de bevrijding van het Joodse volk uit de slavernij in Egypte en de aanstaande Pesach-vakantie.

“Veel lof aan mijn vriend, Idit Silman, voor deze moedige beslissing”, voegde ze eraan toe.

Voorzitter van de partij Religieus Zionisme, MK Bezalel Smotrich, prees Silmans beslissing en noemde het de ‘dageraad van een nieuwe dag’.

“Dit is de dageraad van een nieuwe dag – het begin van het einde voor Bennetts niet-zionistische linkse regering en de Islamitische Beweging, en haar vervanging door een Joodse, Zionistische coalitie. Veel lof aan MK Silman voor de moed om de moeilijk maar juist wat gedaan moest worden…”, zei Smotrich als lof voor de zet van het MK.

Silman werd geboren in Rehovot, en werd opgeleid bij Ulpana Tzfira en het Wingate Institute . Ze leidde de marketingafdeling van het Kupat Cholim Clalit gezondheidsfonds en leidde de Nationale Religieuze vrouwenorganisatie Emunah’s vestiging in Rehovot. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

Als activiste in haar jeugd in de inmiddels ter ziele gegane Nationale Religieuze Partij (Mafdal), sloot ze zich later aan bij de Joodse Thuispartij, waar ze werd gekozen voor de vrouwelijke plek op de partijlijst voor de Knesset-verkiezingen van 2019 en vervolgens voor de 8e plek op de Yamina lijst. Toen Alon Davidi aftrad, werd ze MK.


Bronvermelding:
Datum:        06-04-2022
Auteur:        Hezki Baruch
Beeld:          Idit Silman
Website:      www.israelnationalnews.com/


 

EN / NL/ עב