Het Palestijnse leiderschap is het haar volk verplicht om de dinsdag gepresenteerde ‘Deal van de Eeuw’ aan te grijpen als springplank voor een eigen staat. Het is tijd dat de Palestijnen hun lot in eigen handen nemen en zich constructief opstellen.

De dinsdag gelanceerde ‘Deal van de Eeuw’ van de Amerikaanse president Donald Trump biedt de Palestijnen een nieuwe, realistische kans op een eigen staat. ‘Nee’ zeggen tegen het Amerikaanse voorstel is geen optie.

CIDI hoopt, dat de partijen de ‘deal’ als startpunt voor nieuwe onderhandelingen inzetten.De Israëlische demissionaire premier Netanyahu evenals Benny Gantz, leider van Israels grootste politieke partij Blauw-Wit zijn positief over het plan. De Palestijnse president Abbas liet maandag weten alle telefoontjes van Trump te weigeren en het plan bij voorbaat te verwerpen. Met vertegenwoordigers van andere facties worden protestacties gepland.

Hoewel het plan niet perfect is, wordt tegemoet gekomen aan verschillende gerechtvaardigde verlangens van Israël en de Palestijnen. Israël zou in het plan-Trump het bestuur houden over het grootste deel van Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, en over een deel van de Westoever waar nu Israëli’s wonen. De Palestijnen krijgen (naast een financiële injectie in de wankele economie) op termijn hun gedroomde eigen staat, in een groot deel van de Westelijke Jordaanoever en de volledige Gazastrook, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Directe onderhandelingen
CIDI is voorstander van een levensvatbare, onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël met veilige en erkende grenzen. De door de Amerikanen voorgestelde staat in de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook, met grenscorrecties, doet recht aan de Palestijnse nationale aspiraties en geeft hen de kans verantwoordelijk te zijn voor hun eigen bestuur. Een dergelijke staat moet echter het resultaat zijn van onderhandelingen tussen de partijen. CIDI hoopt dat ‘de deal’ dit proces opnieuw in gang zet.

Om vrede te bereiken moeten Israël en de Palestijnen in gesprek en over en weer concessies doen. Zowel Netanyahu als Gantz gaven deze week aan bereid te zijn het plan te implementeren, ondanks het feit dat het terugtrekken uit in 1967 veroverde gebieden in het verleden een groot veiligheidsrisico bleek voor de Joodse staat. Dit is toe te juichen, maar het mag niet bij mooie woorden blijven. De nieuwe Israëlische regering moet constructief in gesprek om vrede met de Palestijnen mogelijk te maken.

Dat de Palestijnen zo hun bedenkingen hebben bij een plan waar ze (mede door eigen toedoen) niet bij betrokken waren is begrijpelijk, maar opnieuw onvoorwaardelijk ‘nee’ zeggen is geen optie. Als de PA alle realistische voorstellen blijft verwerpen, en blijft vasthouden aan onmogelijke eisen zoals de terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, verliest ze definitief alle geloofwaardigheid als vredespartner.

 

Bronvermelding
Datum:       28-01-2020
Auteur:       HANNA LUDEN
Beeld:        Cidi
Website:    https://www.cidi.nl/

 

 

EN / NL/ עב