Chuck Schumer kon het moment niet voorbij laten gaan zonder zijn Joodse geschiedenis te noemen.

De nieuwe senatoren van Georgië, Jon Ossoff en Raphael Warnock , werden woensdag beëdigd, waardoor Schumer de nieuwe meerderheidsleider van de Senaat werd – de allereerste Jood in die machtige rol.
Nooit bang om naar zijn Jiddisjkeit te verwijzen, herinnerde Schumer zich zijn wortels in een toespraak in de Senaatskamer. En hij werd ook Bijbels.
“Met de beëdiging van deze drie senatoren zal de senaat zich wenden tot democratische controle… onder de eerste in New York geboren meerderheidsleider in de Amerikaanse geschiedenis”, zei hij. ‘Een kind uit Brooklyn, de zoon van een verdelger en een huisvrouw, een afstammeling van slachtoffers van de Holocaust. 
‘Dat ik de leider van deze nieuwe meerderheid in de Senaat moet zijn, is een geweldige verantwoordelijkheid. Ontzagwekkend in bijbelse zin, zoals de engelen die beefden van ontzag voor God. Vandaag voel ik het volle gewicht van die verantwoordelijkheid. ” 
In termen van vooruitgang op het gebied van diversiteit, was het belangrijkste nieuws van de dag het mijlpaalmoment van Kamala Harris om de eerste vrouw en de eerste vrouw van kleur te worden die als vice-president diende. Maar de Inauguratiedag was ook stiller gevuld met Joodse geschiedenis. Schumer werd de hoogstgeplaatste gekozen joodse politicus in de Amerikaanse geschiedenis. Ossoff werd beëdigd als Georgia’s eerste joodse senator – op een historische Hebreeuwse bijbel en met verslagen van de aankomst van zijn voorouders op Ellis Island. Doug Emhoff, de joodse echtgenoot van Harris, werd de eerste ’tweede heer’ van het land.
In zijn korte toespraak leende Schumer een zin die president Joe Biden een paar uur eerder had gebruikt om Harris ‘glazen plafond-verbrijzelende mijlpaal te begroeten en deze op Joden toe te passen.
‘Zoals president Biden in zijn inaugurele rede zei:’ Zeg me niet dat dingen niet kunnen veranderen ‘,’ zei hij.
De huwelijksreis zal waarschijnlijk niet lang duren voor Schumer, die de kleinste meerderheden in de Senaat leidt – een 50-50 verdeling van democraten en republikeinen die Harris kan doorbreken met een gelijkspel – te midden van een ongekende polarisatie. Democraten waren verontwaardigd over de dodelijke Capitoolopstand die twee weken geleden werd geënsceneerd door rechtsextremisten, sommigen van hen antisemitische en blanke suprematie, en ze riepen op tot de onmiddellijke verwijdering van de toenmalige president Donald Trump voor het aanzetten tot de gruwel. Voor Republikeinen, terwijl de gebeurtenis een wijdverbreide afrekening voor hun partij dwong, bleven meer dan 140 wetgevers in het Huis en de Senaat de valse beweringen van Trump steunen dat de verkiezingsresultaten frauduleus waren.
Als hij zijn Senaatstroepen effectief kan bijeenbrengen, krijgt Schumer de kans om een ​​buitenmaats stempel te drukken op een reeks kwesties waarvan Biden heeft aangegeven dat hij de post-pandemie wil aanpakken, van klimaatverandering tot immigratie tot gezondheidszorg. Schumer, een langdurige gematigde, heeft tekenen laten zien dat hij is aangemoedigd door de Macchiavelliaanse bewegingen van zijn voorganger Mitch McConnell, die vaak afweek van traditionele protocollen om alles door het Congres te rammen, van federale gerechtelijke aangestelden (en meerdere rechters van het Hooggerechtshof) tot high-stakes rekeningen. 
In zijn toespraak voor de virtuele Democratische Nationale Conventie in augustus zei Schumer dat de Senaat “een gedurfde en dramatische verandering in ons land zou brengen” als de Democraten de controle over de kamer zouden winnen.
Zijn voormalige communicatiedirecteur Stu Loeser stelde dat Schumer, in tegenstelling tot veel senatoren, gewiekst is in het vormen van kleine groepen gelijkgestemde Republikeinse en Democratische wetgevers die contact kunnen leggen over niet-controversiële kwesties.
‘Dus stel dat er een Republikeinse senator is uit, weet je, Pennsylvania, een democratische senator uit Wisconsin, en we hebben allemaal hetzelfde probleem waar we in New York aan werken. Stel dat dit niet de enige plaats in het land is waar dit soort voormalige defensiefabriek staat die een nieuwe bestemming nodig heeft, ”vertelde Loeser aan de Jewish Telegraphic Agency. Schumer’s benadering is: “‘we gaan een coalitie bouwen omdat we de andere zullen ontdekken, en we zullen deze jongens op een tweeledige basis aan ons laten werken.’
“Hij is zich terdege bewust van wat de senatoren drijft. Het is niet alsof je het benadert vanuit het idee dat ik mensen over de partijlijnen ga halen, wat nu giftig is. Maar ik ga [drie tot vijf] Republikeinen vinden die eigenlijk dezelfde aanpak hebben als de Democraten en hun steun krijgen. “
Meerderheidsleider worden is een mogelijke climax van een carrière die velen buitengewoon ambitieus hebben genoemd, zelfs volgens de normen van Washington. In een boek uit 1986 schreef zijn zus, Fran Schumer, een journalist: “Sinds hij 8 was, wilde mijn oudere broer in de wereld zijn positie in onze familie herscheppen – president van de Schumers, favoriete zoon van de Verenigde Staten . ” 
Het was een verheven doel voor de jongen uit Marine Park, een wijk diep in Brooklyn die in de jaren vijftig en zestig vol zat met Joodse, Italiaanse, Puerto Ricaanse en Caribische immigranten. Na zijn afstuderen aan de James Madison High School, ging hij eind jaren ’60 naar Harvard als een undergraduate en rechtenstudent, waar hij zich niet thuis voelde tussen de legioenen WASPy- en activistische studenten. Hij dook de politiek in zonder ooit de wet te beoefenen. Hij diende van 1974 tot 1981 in de New York State Assembly, daarna in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden , waar hij tot 1999 drie verschillende districten in Brooklyn en Queens vertegenwoordigde, toen hij in de Senaat werd gekozen.
Gedurende zijn hele carrière is Schumer een trouwe bondgenoot van Joodse gemeenschappen in zijn thuisstaat en van Israël. In 2015 werd hij gemarteld tijdens het debat over de nucleaire deal met Iran, waarin wat hij en veel andere Israëlische verdedigers zagen als de veiligheidsbelangen van de Joodse staat tegenover de goede bedoelingen van de regering-Obama. Schumer zou uiteindelijk een van de weinige democraten zijn die tegen de deal waren.
Op een gedenkwaardig moment op Jon Stewarts ‘Daily Show’ bespotte de gastheer een MSNBC-verslaggever omdat hij probeerde Schumer vast te pinnen op de deal met Iran terwijl ze in een restaurant aan het praten waren.
“Heb je een oude Joodse man uit New York meegenomen naar een restaurant?” Zei Stewart. ‘Je realiseert je wat dit betekent – je zult het nooit over de deal met Iran hebben. Je gaat het gewoon over f *** ing diners hebben! “
Dat publieke imago als een typische New Yorkse Jood is voer voor zijn vijanden en speelde een rol in politieke retoriek die sommigen beschouwen als gecodeerd antisemitisme. 
Maar Schumer schuwde zijn roots als Jood of New Yorker nooit. Politico verwonderde zich deze week over hoe Schumer, midden in zijn hemelvaart en nog steeds te maken had met de gevolgen van de opstand in het Capitool, tijd vond om te verschijnen op een bestuursvergadering in Queens en een Democratische club aan de Upper West Side. 
Loeser herinnerde zich hoe Schumer en zijn gezin, oude leden van de congregatie Beth Elohim in Park Slope in Brooklyn, begin jaren 2000 een kerstavond doorbrachten in een restaurant in Chinatown. Toen er die nacht een terroristische dreiging opkwam, probeerde Loeser hem te bereiken, maar zijn telefoon stond uit. Dus Loeser nam zijn toevlucht tot het bellen van Chinese restaurants in Lower Manhattan om te vragen of de senator daar was.
Loeser vond hem uiteindelijk, maar pas na urenlange problemen. Het probleem: hij en zijn gezin “zagen eruit als iedereen” in de restaurants.
“Ze bleven maar tegen me zeggen: ‘nee, er is hier geen Amerikaanse senator'”, zei Loeser. “‘Gewoon een joodse familie.’ ” 
———————-

Datum:        03-12-2021
Auteur:        JEREMY SHARON
Beeld:          AMOS BEN-GERSHOM / GPO
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב