Christelijke Arabieren in Israël vertellen hun buren over hun Joodse Messias – Alleen al over die zin zou je waarschijnlijk een heel boek kunnen schrijven! Is het waar? Vertellen Arabische gelovigen hun Joodse (en Moslim) vrienden over Yeshua (Jezus)?

We hebben gesproken met een paar van onze vrienden bij FIRM  Member Ministries  die bruggen bouwen tussen de verschillende etnische, religieuze en culturele groepen in Israël. Ze overwinnen alle obstakels met de kracht van hun getuigenis.

Onze vrienden bij Home of Jesus the King Church weten wat het betekent om een ​​minderheid te zijn. Of zelfs een minderheid binnen een minderheid! Maar ze weten ook een grote impact te maken!

Christenen in Israël vormen een kleine minderheid, hoe je het ook bekijkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er naar schatting 180 duizend christenen in het Heilige Land. Dit aantal omvat niet de Messiaanse gelovigen in Jezus.

In een land met meer dan negen miljoen mensen is dat maar een fractie. Bijna al deze christenen zijn Arabisch, wat betekent dat ze voor het grootste deel een heel ander leven leiden dan de Joodse meerderheid. Het grootste deel van de Arabische bevolking in Israël is moslim, met slechts een kleine vertegenwoordiging van christenen.

Maar dat is niet alles. Binnen de christelijke gemeenschap zult u merken dat de meesten van hen tot de katholieke denominaties en de Grieks-orthodoxe kerk behoren. Een kleine groep christelijke Arabieren in Israël is een minderheid binnen een minderheid – de evangelische volgelingen van Jezus.

We worden voortdurend geïnspireerd door de authenticiteit, nederigheid en trouw van de Israëlisch-Arabische christenen. Pastor Saleem Shalash, van de  Home of Jesus the King Church  in Nazareth, vertelde ons over het inspirerende werk waar zijn gemeenschap bij betrokken is geweest.

“God opende vele deuren voor ons om het evangelie te delen met onze Joodse vrienden. Niet door ze het op te dringen, niet door ruzie te maken, te pushen… nee, integendeel. Door hen de liefde van Yeshua te tonen door middel van onze humanitaire projecten!”

Home of Jesus the King Church heeft voedselpakketten en kleding klaargemaakt voor gezinnen in nood. Ze delen de goederen met iedereen: joden, moslims en hun medechristenen. Ze zijn gevestigd in  Nazareth en bevinden zich in de buurt van iedereen.

“We willen ze laten zien dat we door hun Messias gezegend zijn, en we willen ze in ruil daarvoor zegenen”,  zei Pastor Shalash.

De christelijke Arabieren in Israël overwinnen alle barrières die ze tegenkomen en zijn goed bekend met zowel joodse als islamitische feestdagen. Pastor Shalash zag dat ook als een kans.

“Voor  Purim maken we chocoladedozen voor kinderen die we uitdelen in naburige steden en dorpen. We benaderen eerst de families, om zeker te weten dat het goed is en we vertellen wie we zijn.”

Wat is het doel van zo’n revolutionaire vrijgevigheid? Ze wachten op die ene vraag: “Waarom doe je dit?”

Dit opent de deur voor hen om alles te delen over wie ze zijn. Soms delen ze het evangelie, en andere keren beginnen ze een gesprek over hun waarden en overtuigingen. Ze hebben goede relaties opgebouwd met hun gemeente en omliggende gemeenschappen.

Home of Jesus the King Church probeert dezelfde benadering te volgen met hun moslimburen, hoewel de uitdagingen anders zijn.  Maar ze willen hen zegenen, vooral tijdens vakanties. Met voedsel en kleding voor iedereen beschikbaar, laten ze de hele tijd bezoekers naar hun hoofdkwartier komen.

Radicale vrijgevigheid en mededogen worden niet altijd met een glimlach begroet. De zorgzame groep heeft te maken gehad met tegenstand van enkele religieuze gemeenschappen. De orthodoxe joden zien de Arabische christenen niet graag in hun buurt.

“Dat begrijpen we; we zegenen ze en gaan verder’,  zei pastoor Shalash. “Maar  we stoppen niet  alleen omdat ze ons afwijzen.”

In de moslimgemeenschappen is de situatie moeilijker. Religieuze wetten van de islam zijn erg streng. Als een moslim zijn religie verlaat, moet hij worden gedood – zo is de wet van de Koran.

“Maar toch komen we moslims tegen die een visioen van God kregen of een droom hadden. Dus we hebben goede hoop – we verwachten een grote opleving.”  Shalash gaat verder.

Het geweldige werk dat Pastor Shalash en zijn team doen zou niet mogelijk zijn zonder de religieuze vrijheden in Israël. Er is vrijheid van aanbidding en je bent vrij om het evangelie met anderen te delen.

Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar het aantal christenen nog steeds groeit. In de omringende landen is het christendom gestaag in verval geraakt. Volgens BBC komt dit door lage geboortecijfers, emigratie en, op sommige plaatsen, vervolging en geweld.

Ondertussen zijn christelijke Arabieren in Israël een van de best opgeleide groepen in het land. Hun sociaal-economische status is vergelijkbaar met die van de Joodse Israëli’s – meer nog dan die van de moslim-Arabieren. Om nog maar te zwijgen, de status van vrouwen is onvergelijkbaar, als je kijkt naar het hele Midden-Oosten.

De profeet Jesaja voorspelde een tijd waarin veel naties in het Midden-Oosten samen met Israël gezegend zullen worden. God belooft dat het tot een teken en tot een getuigenis voor de Heer der heerscharen zal zijn ( Jesaja 19 ). Deze belofte is onder meer voor het Arabische volk.

Wanneer we onze hand uitstrekken naar de geloofsgemeenschap, ongeacht de taal of achtergrond, vertegenwoordigen we het ware hart van het evangelie.

“De steun die we via FIRM ontvangen, helpt ons de humanitaire projecten die we doen vooruit te helpen”,  zei pastor Shalash dankbaar. “Nu bidden we voor nog meer werkers!”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op FIRM , 28 oktober 2021, en opnieuw gepost met toestemming.


Bronvermelding:
Datum:        03-11-2021
Auteur:        Redactie
Beeld:          De zondebok, door William Holman Hunt, 1854 (Afbeelding: Wikimedia Commons)
Website:      https://news.kehila.org/


 

EN / NL/ עב