TALLINN, ESTLAND – Met 130.000 Russische troepen die zich aan de grenzen van Oekraïne verzamelen en de grootste landoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog bedreigen, komen christenen en joden deze week samen in de Estse hoofdstad Tallinn om dringend te bidden voor Oekraïne, voor Israël en voor de Heer om de bedreigingen van Moskou te dwarsbomen en vrede en veiligheid te schenken aan heel Oost-Europa. 

En ik ben zeer vereerd om met deze moedige mannen en vrouwen van geloof in zo’n donker uur te staan.

Dit is de eerste keer dat ik dit kleine NAVO-land van slechts 1,3 miljoen inwoners bezoek, en het is opmerkelijk om te bedenken dat Tallinn op slechts 2 1/2 uur rijden van de Russische grens ligt.

In 2018 schreef ik eigenlijk een politieke thriller – “The Kremlin Conspiracy” – over een Poetin-achtige dictator in Rusland die zich voorbereidt op het lanceren van een massale aanval op Oekraïne en de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, terwijl Amerikaanse en andere NAVO-leiders aarzelen om op te staan ​​tegen Moskou en de Ronald Reagan-doctrine van “vrede door kracht” na te streven.

Vier jaar later is het onwerkelijk om mezelf hier te vinden, pratend met Esten die bang zijn dat zo’n scenario misschien toch geen fictie is.


Tallinn, Estland (Foto: ALLE ISRAEL NIEUWS)

POMPEO EN ISRAAELISCHE LEIDERS DRAGEN GEBEDEVENEMENT IN ESTLAND AAN
Op dinsdag en woensdag wordt in Estland voor het eerst het Jerusalem Prayer Breakfast (JPB) gehouden.  Op dinsdagavond zullen Rabbi Yehuda Glick, een voormalig lid van de Israëlische Knesset, en ik de hoofdsprekers zijn bij het “Celebrate Jerusalem Concert” dat in de hoofdkerk in Tallinn wordt gehouden. Het wordt uitgezonden naar het hele land.

Aanwezig zijn huidige en voormalige ministers, parlementsleden en christelijke leiders uit het hele land en verschillende buurlanden.
Sprekers zullen zijn:
• Ambassadeur van Israël in Estland, Hagit Ben Yaakov
• Voorzitter van het Estse parlement, Jüri Ratas
• Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (via video)
• De Knesset Jerusalem Prayer Breakfast Chair MK Tatiana Mazarsky zal groeten sturen vanuit de Chagall Hall
• Voormalig Israëlisch MK Glick en ik zullen de twee keynote speakers zijn

U kunt zich registreren om de evenementen gratis te bekijken door hier te klikken.

Het belangrijkste Jeruzalem-gebedsontbijt wordt natuurlijk jaarlijks gehouden in de Israëlische hoofdstad. Het trekt evangelicalen van over de hele wereld aan die beter willen begrijpen wat er in het epicentrum gebeurt en hoe ze met kennis van zaken en effectief kunnen bidden voor Israël en het Joodse volk, en “bidden voor de vrede van Jeruzalem”, volgens Psalm 122:6.

In de loop der jaren hebben christelijke leiders in andere landen de organisatoren van de JPB echter gevraagd om hun tweedaagse reeks evenementen in hun land te houden om christenen die Israël niet kunnen bereiken, te onderwijzen en te inspireren.

Het doel is om deze gelovigen te helpen meer te leren over Gods plan en doel voor het uitverkoren volk en het beloofde land, en hoe ze Israël en het Joodse volk kunnen zegenen volgens Genesis 12:1-3 en de rest van de Schrift.

De meest recente JPB buiten Israël vond afgelopen oktober plaats in Rome, Italië.

GODDELIJKE TIJD
Albert Veksler, de leider van de beweging Jerusalem Prayer Breakfast (JPB), begon vorig jaar met het plannen van het evenement hier in Estland.

Maar hij vertelt ALL ISRAL NIEUWS dat hij de hand van God in de timing ziet, gezien de escalerende spanningen in Oekraïne, de Israëli’s die worden geëvacueerd uit Kiev en andere steden, en de toenemende Estlandse angst dat zij de volgende zouden kunnen zijn.

Hij en zijn vrouw, Heli, zijn geboren en getogen in Estland voordat ze alijah maakten na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, naar Israël verhuisden en Israëlisch staatsburger werden.

Ze herinneren zich de nachtmerrie van de Sovjetbezetting. Ze herinneren zich ook de vervolging waarmee joden en christenen werden geconfronteerd onder het agressieve atheïstische en antizionistische regime in Moskou. En ze willen Estland of zijn buren – inclusief Oekraïne – nooit terug zien gaan. Bovendien willen ze dat alle voormalige Sovjetrepublieken achter Israël staan.

“Estland was het eerste land dat de Joodse Gemeenschap culturele autonomie gaf in 1926 voordat de staat Israël herboren werd”, zei Veksler.

“De staat Estland heeft daarvoor financiële steun verleend”, voegde hij eraan toe. “In 1927 werd in het Gouden Boek van Jeruzalem een ​​pagina gewijd aan de Republiek Estland. Israël was op zijn beurt het eerste land dat in 1993 wapens aan Estland verkocht, na de wedergeboorte van Estland in 1991. Alle andere landen aarzelden om dit te doen uit angst de betrekkingen met Rusland te schaden.

Tallinn, Estland (Foto: ALLE ISRAEL NIEUWS)

GEBEDVERZOEKEN
Bid samen met ons tot de Heer om:
• Versterk de eenheid tussen joden en christenen in dit gevaarlijke uur.
• Spanningen op bovennatuurlijke wijze verspreiden en eventuele plannen voor een invasie in Moskou dwarsbomen.
• Bescherm, bemoedig en sterk de Estse en Oekraïense volgelingen van Jezus Christus om hun landgenoten vrijmoedig te dienen op zo’n gevaarlijk moment.
• Stimuleer en versterk de Estse kerk om Israël en het Joodse volk echt te zegenen in een tijd als deze.

Ik zou ook om gebed vragen dat de Heer mij zou bevelen wat ik moet zeggen en hoe ik het moet zeggen, volgens Johannes 12:49 (NBV).

EVENEMENTENPLANNING
Hier is het schema.
U kunt zich registreren om de evenementen gratis te bekijken door hier te klikken.

U kunt alle programma’s ook op een later en handiger tijdstip opnieuw afspelen.

15 februari
• 13:00-16:00 (Israëlische tijd) Officiële receptie van het Estse parlement (6.00 uur EST en duurt tot 9.00 uur EST)
• 19:30 (Israëlische tijd) Vier het Jeruzalem-concert in de Oleviste-kerk (11:30 – 14:00 uur EST)

16 februari
• 09:00 (Israëlische tijd) Gebedsontbijt (2:00 uur EST)
• 11:00 (Israëlische tijd) Leersessies (4:00 – 8:00 EST)


Bronvermelding:
Datum:        12-02-2022
Auteur:         Joel C. Rosenberg
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב