JERUZALEM – Benny Lau, een Israëlische rabbijn, heeft een groot deel van zijn leven besteed aan het overbruggen van de kloof tussen seculiere en religieuze joden door de Tenach toegankelijk te maken.

Op zondag stak hij echter een andere brug over en voegde zich bij de evangelische christenen op de gebedsdag voor de vrede van Jeruzalem .

“Gedurende vele jaren was ik gefocust op de Israëlische samenleving – de behoeften tussen de stammen,” vertelde hij aan ALLE ISRAELL NIEUWS, eraan toevoegend dat “zwemmen” tussen de “twee poelen” van Tel Aviv en Jeruzalem al ingewikkeld genoeg is.

Maar in de afgelopen jaren heeft de oprichter van 929 Tenach B’Yachad* (Bijbel samen) tijd besteed aan het leren over en luisteren naar de christenen die zich bekommeren om de toekomst van het volk Israël.

Dit, legde hij uit, is niet eenvoudig. Lau’s vader was een overlevende van de Holocaust en, merkte hij op, de herinneringen aan de christenvervolging van joden gaan zelfs verder terug dan dat.

“Maar ik geloof dat we hier in Israël verder moeten gaan, naar onze partners moeten kijken, moeten geloven dat ze iets positiefs willen zijn voor de natie Israël”, zei hij. “We leven allebei van verlossing, we geloven dat we onderweg zijn, we geloven dat alle dingen die hier in Jeruzalem, in de staat Israël, zijn gebeurd, deel uitmaken van die reis van verlossing. Dus we moeten het samen delen.”

Lau was een van de keynote speakers tijdens de Gebedsdag voor de Vrede van Jeruzalem, die zondag in Jeruzalem plaatsvond en live werd uitgezonden op God TV. Sinds 2002 is de Gebedsdag een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat het gebed op Jeruzalem aanmoedigt, zoals bevolen in Psalm 122.

De oprichter van Eagles’ Wings, Robert Stearns, zei dat de gelegenheid het belang onderstreept om christenen op één lijn te brengen met Gods doeleinden voor het Joodse volk en het land Israël.

“Wat geweldig om samen te zijn op dit moment van Gods goddelijke eenheid”, zei hij.

Stearns herinnerde zich dat dit internationale evenement begon in de Israëlische ambassade in New York City nadat functionarissen Eagles Wings – een ministerie gevestigd in New York – hadden uitgenodigd om met hen te bidden tijdens de intifada in de vroege jaren 2000.

David Nekrutman, die destijds een belangrijke rol speelde bij het organiseren van de gebedsbijeenkomsten in New York City, zei dat het de moeite waard was om de keyboards en drums door de Israëlische veiligheid te “slopen” om deze wereldwijde beweging te laten ontstaan.

De timing van de Gebedsdag werd door Jack Hayford met opzet gekozen om rond de Grote Verzoendag (Yom Kippur) te vallen, zodat christenen konden nadenken over het verleden van de kerk in relatie tot het Joodse volk om haar koers voor de toekomst te bepalen.

“Voor een Jood is het erg moeilijk om deze vriendschap te accepteren vanwege de collectieve herinnering aan het verleden”, zei Nekrutman.

Desalniettemin begreep de toenmalige consul-generaal het belang van de steun van christenen aan Israël, vooral tijdens de intifada, en het bevorderen van de relatie.

“De keuzes die we hebben gemaakt, zullen voor ons het verschil maken om deel uit te maken van het verhaal”, zei Nekrutman. “We zijn een overblijfsel, maar het verschil is dat er nu een christen met mij wandelt. Dit is een verhaal over God.”

Pastor Teo Hayashi uit Brazilië sprak over hoe een rondreis door Israël en een duik in het Oude Testament voor hem een ​​voortdurende ‘reis’ is.

“Christendom dat zich alleen op het Nieuwe Testament richt, is alsof je tijdens de pauze in een film komt”, zei hij. “Het is zoveel beter als je het vanaf het begin begrijpt.”

Een bezoek aan Israël, zei Hayashi, hielp zijn eigen leven en roeping in perspectief te plaatsen. Hij zei dat het hem in staat stelde om Gods bredere plan te zien.

“De Joodse mentaliteit begrijpen – hij heeft een plan voor een natie”, zei Hayashi. “Het gevoel van ontzag en eer om deel uit te maken van iets dat groter is dan ikzelf, houdt me gefocust en geaard.”

“Het gaat over één natie die andere naties beïnvloedt. Het is logisch dat ik blijf bidden voor de vrede van Jeruzalem”, zei hij.

Lau sprak over het profetische beeld van de verlossing van het Joodse volk en de natie Israël in het boek Ezechiël. Eerst zei de Heer: “Shalom, Jeruzalem”, maar de betekenis van shalom in deze context was “tot ziens”. Toen kreeg Ezechiël het visioen van droge botten die weer tot leven kwamen. Daarna zegt de Heer opnieuw: “Shalom, Jeruzalem”, maar deze keer bedoelt Hij “hallo” of welkom – een teken van het herstel van Israël.

“We leven in een venster in de geschiedenis – een venster van verlossing voor het Joodse volk”, zei hij.

Lokale christelijke leiders – Kate Hess, van het Jerusalem House of Prayer for All Nations, en Rick Ridings, van Succat Hallel – leidden het gebed voor de stad en zegenden de natie.


Bronvermelding:
Datum:        02-10-2022
Auteur:       Nicole Jansezian
Beeld:          De oprichter van Eagles Wing, Robert Stearns, leidt de Dag van Gebed voor de Vrede van Jeruzalem, 2 oktober 2022. (Foto: ALLE ISRAL NIEUWS)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב