De ambassadeur van China in Israël, Du Wei, werd zondag dood aangetroffen in zijn woning in Herzliya. Onder normale omstandigheden zou dit geen opvallend nieuws zijn, maar gezien het tijdstip van zijn overlijden praat iedereen er over.

Omdat het in deze tijd onmogelijk is om het woord ‘China’ uit te spreken zonder debat of sarcasme in verband met de coronaviruscrisis op te roepen, concurreerde dat nieuws vanmorgen in de krantenkoppen met de verwachte beëdiging van de nieuwe regering van Israël

Voor de duidelijkheid: volgens de eerste beoordeling was hartfalen de oorzaak van de dood van de ambassadeur. Er waren geen tekenen van geweld gemeld.

De betrekkingen tussen Israël en China bevinden zich in een uiterst delicaat stadium. Hoewel Israël niet officieel met de VS heeft ingestemd, dat China schuldig is aan de foutieve aanpak en zelfs het verdoezelen van de eerste Covid-19-uitbraak, denken veel Israëli’s wel zo.

Bovendien komt het overlijden van Du Wei slechts twee dagen nadat hij het commentaar van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die Israël waarschuwde tegen een te hechte relatie met China, publiekeijk heeft veroordeeld. (Zie: ‘De ware reden voor Pompeo’s flitsbezoek aan Israël‘)

Du Wei was pas 57 jaar oud. Hij kwam net dit jaar, op 15 februari, als ambassadeur van China in Israël aan. Hij kon zijn geloofsbrieven niet persoonlijk aan Israëlische president Re’oeven Rivlin overhandigen vanwege de reeds bestaande beperkingen wegens het coronavirus. Hij wordt overleefd door zijn vrouw en hun zoon, die geen van beiden in Israël waren op het moment dat hij stierf.


Bronvermelding
Datum:        07-05-2020
Beeld:         Pixa bay
Website:      https://www.jpost.com


 

EN / NL/ עב