De grootmachten van de wereld proberen de kleine joodse staat na te jagen. Wie schijnt dat ook profetisch toe?

 

Het is iets waar bijbelgetrouwen naar uitzien zodra het Messiaanse tijdperk begint: Israël dat het middelpunt van de wereld zal zijn, de plaat van Gods troon op aarde, en alle natiën zullen strijden om haar aandacht, steun en partnerschap.

Het is interessant om dit nu te zien gebeuren. De Messias heeft zijn heerschappij nog niet vanuit Jeruzalem gevestigd, maar de grote wereldmachten hebben nu al onevenredig veel aandacht voor Israël.

Soms is die aandacht behoorlijk negatief, maar toch; het feit dat deze kleine natie op een reepje land het middelpunt van de aandacht is van de hele internationale gemeenschap, zou ons al iets moeten zeggen.

Al decennialang is Israël een belangrijk verkiezingsonderwerp in de Verenigde Staten. Er gaan zelfs geruchten dat presidenten de stem in hun voordeel konden geven, grotendeels gebaseerd, zo niet slechts op hun positie ten opzichte van de Joodse staat. Zelfs op staatsniveau ontwikkelen gouverneurskandidaten in de VS zorgvuldig een ​​sterk pro-Israëlisch profiel, anders verliezen ze de stem van Bijbelgetrouwe christenen.

Soortgelijke verschijnselen zijn ook te zien in Europa, delen van Zuid-Amerika – en nu in China.

Dag van Israël in China
China is een gigant op het internationale toneel. Gegevens tonen aan dat het binnenkort de VS als ’s werelds grootste economie kan gaan overtreffen.

En China wil, net als de VS, de kleine Joodse staat als partner aan zich binden wat de toekomst ook brengt.

Dat feit werd deze week aangetoond toen China een viering van Israëlische innovatie organiseerde tijdens één van de belangrijkste jaarlijkse hightech-evenementen.

Nanjing TechWeek is een reeks op technologie gerichte conferenties die worden gehouden in de oude Chinese hoofdstad. Dit jaar omvatte het evenement voor het eerst een conferentie onder de noemer “China-Israel Innovation and Culture” (CIIC). Het werd door alle betrokkenen aangeprezen als een ‘Israël-dag’, wat al een langlopend fenomeen is in veel Amerikaanse steden.

Volgens de organisatoren zijn er “strategische samenwerkingsovereenkomsten ondertekend” tussen Chinese bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie en enkele van Israëls beste wetenschappelijke instellingen, zoals het Weizmann Instituut. Israëlische hightech start-ups die doorgaans op zoek zijn naar bedrijven in het Westen om te worden opgekocht, werden ook uitgenodigd om de Chinese markt te overwegen.

Veel Israëlische hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Nobelprijswinnaar Dr. Dan Shechtman, spraken de aanwezigen toe op de conferentie.

De Israëlische minister van Economie, Amir Peretz, sprak vanuit Israël via een satellietverbinding en vertelde de aanwezigen:

“We werken aan een bilaterale vrijhandelsovereenkomst die naar verwachting de handel tussen onze landen verder zalvergroten. Tijdens de piek van de COVID-19-pandemie hebben talloze Chinese organisaties hun middelen ingezet om de Israëlische regering te helpen – een indicatie van de warme betrekkingen tussen de landen. Ik zou alle Chinese bedrijven willen oproepen, ondanks de huidige wereldwijde crisis, naar creatieve manieren te zoeken om de verbinding tussen China en Israël te behouden … Ik nodig u allen uit om kennis te maken met Israëlische technologieën en deze te gebruiken. ”

Een wig in de betrekkingen tussen de VS en Israël
Het is niet verwonderlijk dat China spanningen tussen Israël en de Verenigde Staten veroorzaakt.

President Trump wordt over het algemeen beschouwd als de meest pro-Israëlische Amerikaanse leider in decennia, zo niet ooit. Maar hij heeft China ook duidelijk aangewezen als Amerika’s belangrijkste en gevaarlijkste rivaal. Als zodanig zijn er aanwijzingen dat het Witte Huis onder leiding van Trump niet gelukkig is met de groeiende samenwerking tussen Israël en de Aziatische reus.

In mei van dit jaar, op het hoogtepunt van de coronavirusuitbraak in Israël, bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de Joodse staat. Volgens zowel Israëlische als Amerikaanse functionarissen die bekend waren met de daaropvolgende gesprekken, was de reden voor het bezoek voornamelijk de Amerikaanse bezorgdheid over de uitbreiding van de betrekkingen tussen Israël en China.

“De minister heeft geen probleem met mensen die relaties onderhouden met China, maar de corona-crisis benadrukt de gevaren van het omgaan met staten die niet transparant zijn, en die geen eerlijke handel voeren”, aldus Amerikaanse functionarissen tegenover Israëlische media destijds.

De Amerikanen voegden eraan toe dat ‘de Chinezen geen betrouwbare partner zijn. Particuliere en onafhankelijk bedrijven bestaan niet in China.”, laat staan technologieconferenties.

Kort daarop gaf Dr. Shira Efron, een toezichthouder bij het Israel Institute for National Security Studies (INSS), deze waarschuwing:

Een Chinese functionaris reikt een prijs uit voor innovatie en samenwerking aan een Israëlische diplomaat.

“Als ik met Amerikaanse functionarissen spreek, leeft het idee dat er zo’n sterk partnerschap is tussen de VS en Israël … maar als er één ding is dat Israël en de VS uit elkaar kan drijven, dan zijn het de banden van Israël met China.”

 Dr. Efron voegde eraan toe dat “het op dit moment een vergissing zou zijn voor Israël om ruzie te gaan zoeken [met de VS].”

Geen reden tot bezorgdheid?
Israel Today vroeg de functionarissen die deze week bij de conferentie betrokken waren of de Israëlische deelname op zulk hoog niveau de Amerikanen niet zou wegdrijven.

‘Het zou absurd zijn om dat te suggereren’, zei een woordvoerder. “De Chinees-Israëlische samenwerking is al jaren aan de gang en op nog hogere niveaus. Tegelijkertijd zijn de betrekkingen met de VS alleen maar sterker geworden, vooral de laatste jaren. Dit was een academisch-wetenschappelijke conferentie die geen gevoelige velden behandelde, dus er is geen reden tot bezorgdheid. ”

Dr. Efron lijkt het er niet mee eens te zijn en stelde dat het voor de Chinezen uiteindelijk alles of niets zal zijn.

Ze beëindigde haar persbijeenkomst vorige maand door te herinneren aan een recente interactie die de Amerikaanse zorgen over de huidige betrekkingen tussen Israël en China ongetwijfeld aanwakkert:

“Een Israëlische generaal vertelde me, dat hij met kennis en goedkeuring van de VS een ontmoeting heeft gehad met een groep Chinese militaire functionarissen. Een Chinese functionaris vroeg aan het einde van die bijeenkomst: ‘Je blijft praten over die VS als strategische bondgenoot, maar hoe lang zal dat duren?’

 De Israëlische generaal antwoordde: “Wat bedoel je? Zo ver kijken we niet vooruit.”

 De Chinese functionaris voorspelde: ‘We weten dat je nu de Amerikanen aan je zijde hebt, maar over 50 jaar sta je aan onze kant.’

Meer over dit onderwerp

____________________________________________
Bronvermelding
auteur: Ryan Jones
datum: 17 juli 2020
website: www.israeltoday.co.il
afbeelding: www.honestreporting.com
____________________________________________

EN / NL/ עב