Peking en Moskou zeiden dat de ontwerpresolutie niet krachtig genoeg was in het oproepen tot stopzetting van de gevechten in Gaza.

China en Rusland hebben vrijdagochtend in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een door de VS opgestelde resolutie, waarbij ze zeiden dat de tekst niet ver genoeg ging in het oproepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hamas in Gaza.

De resolutie van Washington, die zes ontwerpen heeft ondergaan, stelt dat een onmiddellijk, duurzaam staakt-het-vuren “noodzakelijk” is en “met dat doel voor ogen steunt het ondubbelzinnig de voortdurende internationale diplomatieke inspanningen om een ​​dergelijk staakt-het-vuren veilig te stellen in verband met de vrijlating van alle resterende gijzelaars.”

Elf raadsleden steunden het. Guyana onthield zich van stemming en China, Rusland en Algerije stemden tegen. (Als permanente leden hebben China en Rusland een vetorecht, terwijl Algerije, als niet-permanent lid, dat niet heeft.)

“Als de Amerikaanse resolutie aangenomen zou zijn, zou dit een moment van moraliteit zijn geweest voor de VN, een plek waar goed kwaad is en gerechtigheid onrecht”, verklaarde Gilad Erdan, de Israëlische ambassadeur bij de mondiale organisatie, na de stemming. “Het zou de allereerste keer zijn geweest dat deze raad – of welk VN-orgaan dan ook – Hamas en hun brute massamoord veroordeelde.”

“Helaas is deze resolutie om puur politieke redenen niet aangenomen en kunnen terroristen blijven profiteren van het feit dat deze raad hun misdaden vergoelijkt”, voegde hij eraan toe.

“De Verenigde Naties zijn opgericht in de nasleep van de Holocaust om te voorkomen dat dergelijke wreedheden zich opnieuw voordoen. Ambassadeur Thomas-Greenfield, bedankt voor het verdedigen van deze waarden”, voegde Erdan eraan toe. “Uw vastberadenheid om de Hamas-monsters te veroordelen en uw overtuiging dat de vrijlating van de gijzelaars niet iets is dat kan worden uitgesteld, getuigt van echte morele duidelijkheid.”

“Het besluit van de raad om Hamas niet te veroordelen is een smet die nooit zal worden vergeten”, zei Erdan.

‘Lees erin’

De formulering in de ontwerpresolutie was de krachtigste die Washington tot nu toe heeft gebruikt over een staakt-het-vuren. 

De tekst is zo opgesteld dat alle raadsleden erin zouden moeten kunnen “lezen wat ze nodig hebben” om de tekst te ondersteunen, vertelde Robert Wood, plaatsvervangend Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties, donderdag aan verslaggevers.

Peking en Moskou zagen nog steeds genoeg dat het voor hen onverteerbaar maakte.

Gilad Erdan
Israëlische ambassadeur Gilad Erdan in de Algemene Vergadering van de VN in New York, 16 januari 2023. Foto door Arie Leib Abrams/Flash90.

Zhang Jun, de Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties, vertelde verslaggevers vóór de stemming dat een staakt-het-vuren “niet gekoppeld mag worden aan een aantal kwesties” waarover tussen Israël en Hamas wordt onderhandeld.

Dat omvat de vrijlating van gijzelaars en hoe lang het duurt om de vijandelijkheden te stoppen; hoe lang het Israëlische leger in de Gazastrook blijft; en hoe lang het duurt om het noordelijke deel van de enclave opnieuw te bevolken.

Vassily Nebenzia, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei vrijdag dat elke resolutie “zinloos” is als er niet expliciet wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De gezant van Moskou bekritiseerde Washington vanwege zijn eerdere “koelbloedige” veto’s over resoluties die anders brede steun van de raad genoten.

De Verenigde Staten hebben de oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren consequent afgewezen, zodat de onderhandelingen kunnen worden voortgezet, hoewel dat standpunt dagelijks moeilijker te verdedigen is geworden. De onderhandelingen zijn vastgelopen, naar verluidt vanwege onrealistische eisen van Hamas.

In eerdere ontwerpen van de Amerikaanse resolutie werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren “zo snel als praktisch uitvoerbaar” en voor een periode van zes weken, hoewel een dergelijke stopzetting van de gevechten altijd verband hield met de vrijlating van de gijzelaars die nog steeds gevangen werden gehouden in Gaza.

“Eerst en vooral willen we een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren zien als onderdeel van een overeenkomst die leidt tot de vrijlating van alle gijzelaars die door Hamas en andere groepen worden vastgehouden”, zei Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. de stemming op vrijdag. “Dat zal het mogelijk maken dat veel meer levensreddende humanitaire hulp Gaza binnenkomt.”

“Natuurlijk kunnen we niet alleen maar willen dat dat gebeurt, we moeten dat ook laten gebeuren. We moeten het harde werk van de diplomatie doen”, voegde ze eraan toe. ‘Ik weet dat je me dat vaak hebt horen zeggen, en dat komt omdat het de waarheid is. Een resolutie van de Veiligheidsraad betekent veel minder als deze niet daadwerkelijk op het terrein wordt gerealiseerd.” 

Thomas-Greenfield zei dat Washington, Caïro en Doha “de klok rond werken” om een ​​“onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren veilig te stellen als onderdeel van een overeenkomst die leidt tot de vrijlating van alle gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas en andere groepen”, wat “zal help ons de ernstige humanitaire crisis in Gaza aan te pakken.”

“Wij geloven dat we dichtbij zijn. We zijn er nog niet, helaas. En dit is een moment waarop de Veiligheidsraad een cruciale rol moet spelen”, voegde ze eraan toe voorafgaand aan de stemming. “Door de resolutie die voor ons ligt aan te nemen, kunnen we druk uitoefenen op Hamas om de overeenkomst die op tafel ligt te aanvaarden.”

Nadat Rusland en China hun veto hadden uitgesproken over de resolutie, schoof Thomas-Greenfield de schuld op de twee, daarbij verwijzend naar hun afwijzing van eerdere ontwerpen vanwege hun onwil om Hamas te veroordelen voor het bloedbad van 7 oktober en andere oorlogsmisdaden.

De Amerikaanse gezant noemde deze afwijzingen ‘cynisch’ en ‘kleinzielig’.

Linda Thomas-Greenfield, VN-Veiligheidsraad
Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, spreekt tijdens de VN-Veiligheidsraad op 20 februari 2024 zijn veto uit over een ontwerpresolutie waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, naar voren gebracht door Algerije. : Manuel Elías/VN foto.

Militaire operatie Rafah

Het Amerikaanse ontwerp bevat ook taal waarin bezorgdheid wordt geuit over een aanstaande Israëlische militaire operatie in de zuidelijke stad Rafah in Gaza, het laatst overgebleven bolwerk van Hamas. 

Washington verplaatste die tekst naar het begin van de resolutie, een zogenaamde ‘preambular’, in plaats van het ‘operatieve’ gedeelte, waardoor het gewicht ervan werd verminderd.

Critici zeggen dat dit in feite groen licht geeft aan Israël om zijn plannen in Rafah uit te voeren, hoewel Washington consequent kritisch is geweest over een offensief in Rafah.

Na een persoonlijke ontmoeting op vrijdag in Tel Aviv zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat hij tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had gezegd dat Israël Rafah moet binnengaan om Hamas te vernietigen. De Joodse staat zou dit liever doen met steun van de VS, maar zal indien nodig alleen gaan, zei Netanyahu tegen Blinken.

Een woordvoerder van de Israëlische missie bij de Verenigde Naties zei donderdag tegen JNS dat het “met de Amerikaanse resolutie zou kunnen leven”, hoewel het enige zorgen heeft over delen ervan.

Opvallend is dat de resolutie geen melding maakt van UNRWA, de omstreden VN-organisatie voor hulp en sociale dienstverlening, die Israël heeft beschuldigd van uitgebreide banden met Hamas en andere terreurgroepen in Gaza. De Verenigde Naties hebben gezegd dat zij onderzoek doen.

De tekst in de resolutie verwees alleen naar “VN-agentschappen” die de raad zou moeten steunen in hun inspanningen om de levering van humanitaire hulp aan Gaza te vergroten.

De resolutie is de negende over de oorlog waarover de Veiligheidsraad heeft gestemd. Er zijn er slechts twee goedgekeurd, die beide alleen betrekking hebben op humanitaire hulp.

De zogenaamde E10 – de tien gekozen, niet-permanente leden van de Veiligheidsraad – heeft zijn eigen resolutie, waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Japan, Korea en Ecuador lieten eind deze week hun steun hiervoor vallen.

Riyad Mansour, de VN-gezant van de Palestijnse Autoriteit, vertelde verslaggevers dat er vrijdagmiddag of zaterdag over de resolutie zal worden gestemd, hoewel geen enkel raadslid dat nog heeft bevestigd.

Thomas-Greenfield zei vrijdagochtend dat de E-10-resolutie geen rekening houdt met “gevoelige onderhandelingen” in de regio, wat lijkt te impliceren dat Washington er een veto over zou kunnen uitspreken als het tot een stemming komt.


Bron: JNS

Datum: 22-03-2024

Auteur: Mike Wagenheim

Beeld: China en Rusland spraken op 22 maart 2024 in de VN-Veiligheidsraad hun veto uit over een door de VS opgestelde resolutie over Gaza. Credit: foto van de Verenigde Naties.

 

EN / NL/ עב