De 59-jarige Mohsen Fakhrizadeh, die aan het hoofd stond van het nucleaire programma van Iran, werd op klaarlichte dag vrijdag 27 november 2020 geliquideerd in Damavand, ten oosten van Teheran.

Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi was een Iraanse natuurkundige, officier bij de Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC) en hoogleraar natuurkunde aan de Imam Hussein Universiteit in Teheran. Volgens de VN-Veiligheidsraad was Fakhrizadeh een hoge wetenschapper van het Ministerie van Defensie en Logistiek van de Strijdkrachten en voormalig hoofd van het Physics Research Centre (PHRC).

Op 27 november 2020 werd Fakhrizadeh in een hinderlaag gelokt tijdens het reizen in een voertuig op een landelijke weg in Absard, een stad in de buurt van Teheran. De aanval werd ingezet toen een vrachtwagen met explosieven die verborgen waren onder een lading hout tot ontploffing kwam nabij de auto van Fakhrizadeh.

Een tweede voertuig werd vernietigd met een bom. De lijfwachten van Fakhrizadeh raakten toen slaags met de schutters en een hevig vuurgevecht brak uit. Iraanse bronnen meldden dat drie tot vier van de aanvallers werden gedood. Er waren ook meldingen van een zelfmoordaanvaller die later aan zijn verwondingen overleed.

De nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh is vandaag vermoord door terroristen“, schreef het Iraanse ministerie van Defensie in een verklaring, zonder enige specifieke entiteit de schuld te geven van het incident.

Echter, zowel de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif als de Iraanse VN-gezant verklaarden later dat een ‘ernstige indicatie’ wees op Israëlische betrokkenheid, waarbij Zarif er ook bij de internationale gemeenschap op aandrong de aanval te veroordelen.

Foto’s van de scène tonen twee voertuigen, een opgeblazen en een vanaf de voorkant beschoten, die Fakhrizadeh en zijn lijfwachten droegen.

Verschillende lokale rapporten in Iran gaven aan dat er een zelfmoordterrorist bij de aanval betrokken was, maar dat is nog niet bevestigd. Een militair adviseur van de opperste leider van Iran, Ali Khamenei, beschuldigde Israël ervan een ‘regelrechte’ oorlog uit te lokken door Fakhrizadeh te doden.

Een niet bij naam genoemde Israëlische functionaris vertelde vrijdag aan Kan News dat “het zonder Fakhrizadeh erg moeilijk zal zijn voor Iran om zijn militaire [nucleaire] programma te voltooien.”

Iran heeft nooit toegegeven een kernwapenprogramma te hebben, hoewel Israël en westerse landen dergelijke ontkenningen afwijzen.

Hoewel Iran schijnbaar alle nucleaire ontwikkeling heeft bevroren als onderdeel van zijn deal met de wereldmachten in 2015, heeft Israël gezegd dat Fakhrizadeh in het geheim bleef werken aan wapenontwikkeling en een sleutelfiguur zou zijn geweest in elke Iraanse poging om de bom te krijgen.

De liquidatie van Fakhrizadeh is de laatste in een reeks moorden op nucleaire wetenschappers in Iran in de afgelopen jaren waarbij de Islamitische republiek telkens de schuld bij Israël heeft gelegd.


Bronvermelding:
Datum:         27-11-2020
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב