Chaos. Een ander woord is er niet om de situatie in Israël te beschrijven sinds vrijdag het land in een zogenaamde lockdown verkeert. Doordat het recht om te demonstreren een uitzondering maakt op de lockdown-regels zijn duizenden mensen vanuit heel Israël naar Jeruzalem gegaan onder het voorwendsel om te protesteren. Velen daarvan kwamen echter alleen voor familiebezoek.
Duizenden mensen gingen vanuit heel Israël naar Jeruzalem voor de wekelijkse demonstratie tegen het beleid van premier Netanyahu. Het recht van demonstratie geldt als uitzondering tijdens de lockdown periode waarin het land sinds vrijdag verkeert.
Op de wegen naar Jeruzalem stonden lange files vanwege de checkpoints die de politie sinds vrijdag op alle snelwegen in Israël heeft geplaatst om verkeer tussen steden te voorkomen.
In eerste instantie had de politie door markeringen op straat nog gepoogd de demonstranten in capsules van 20 personen te houden maar al snel bleek dat dit niet mogelijk.
De demonstratie liet het zelfde beeld zien als de voorgaande weken en richtte zich tegen het beleid van premier Netanyahu en het feit dat hij niet aftreedt omdat hij aangeklaagd is wegens fraude. Het proces tegen de premier begint op 19 januari 2021.
In totaal 11 mensen werden om allerlei redenen gearresteerd.
Tijdens demonstratie werd de adviseur van Netanyahu, Topaz Locke, gesignaleerd die foto’s aan het nemen was van de demonstranten. Dit zette bij velen kwaad bloed, omdat hij na terugkomst uit Washington vijf dagen in quarantaine hoorde te zitten. Voor veel demonstranten opnieuw een bewijs dat regeringsdienaren zich niet aan de regels houden die aan de inwoners worden opgelegd.
Hij werd later door de politie aangehouden.
Tijdens de demonstratie reed een automobilist op volle snelheid door de barricades heen waarmee het gebied waar werd gedemonstreerd was afgesloten.
Nadat hij tot stoppen was gedwongen arresteerde de politie hem met veel geweld, er vielen geen gewonden bij deze car-ramming. Waarom de man dit deed en wat hem bezielde, is nog niet bekend.
Ook op zondagavond bleken ultraorthodoxe inwoners van het land honderden bussen te hebben gehuurd onder het voorwendsel om naar de demonstratie in Jeruzalem te gaan.
In de praktijk bleek volgens de politie dat er van demonstraties geen sprake was maar dat men Rosj Hasjana bij familie in Jeruzalem en Bnei Brak wilde doorbrengen en op deze manier het vervoer had geregeld.
Om het te doen lijken op demonstreren werden hier en daar wat afvalbakken in brand gestoken. De politie heeft er niet tegen opgetreden.
Verder werd op duidelijk dat tijdens Rosj Hasjana de politie geen controle had op het aantal bezoekers in de synagogen van Jeruzalem, Bnei Brak en andere plaatsen met een grote ultraorthodoxe gemeenschap.
Hierdoor voldeden veel synagogen niet aan de gestelde eisen om open te blijven en waren er veel meer mensen binnen dan is toegestaan.
Bronvermelding:
Datum: 21-09-2020
Auteur: Joop Soesan
Beeld: Screenshot Youtube
Website: joods.nl