Chaos, zo mag je de manier wel noemen waarop is besloten de lockdown te verlengen tot zondagochtend 7 uur. Een besluit dat net voor het verlopen van de huidige lockdown, vanochtend om 7 uur, na veel geschreeuw en beschuldigingen, tot stand kwam. Het betekend dat opnieuw honderdduizenden Israëlis de vrijdagavond (Shabbat) alleen zullen moeten doorbrengen.

Nadat de geplande vergadering van de regering op woensdagavond werd gecanceld, kwam men uiteindelijk donderdagmiddag bij elkaar om te beslissen of de lockdwon al of niet zou worden verlengd en welke andere maatregelen van kracht zouden worden.

Er was een meerderheid onder leiding van premier Netanyahu die de lockdown wilde verlengen tot middernacht maandagochtend, de Blue & White ministers onder leiding van Benny Gantz waren hier tegen en wilden dat in zogenaamde groene steden met een laag aantal besmettingen, straatwinkels en horeca beperkt open zouden gaan op vrijdag en de 1 km beperking zou worden geschrapt. Echter de Basic Law schrijft voor dat een dergelijk besluit unaniem moet zijn, dus vernietigde procureur-generaal Avichai Mandelblit het besluit omdat het voorstel zonder de goedkeuring van Blue and White-leden onwettig was.

Mandelblit legde uit dat hij de lockdown-verlenging niet blokkeerde, maar eerder de quasi-constitutionele basiswet van Israël handhaafde die door Netanyahu en Gantz in hun regeerakkoord vorig jaar was opgenomen.

Daarop beschuldigden Netanyahu en Gantz elkaar ervan te spelen met de levens van Israëli’s in een poging politiek momentum te krijgen voorafgaand aan de komende verkiezingen in maart.

Gantz “wil zoveel mogelijk doden voor de verkiezingen”, beschuldigde Netanyahu volgens de nieuwssite Ynet. “U veroordeelt veel Israëli’s tot een vreselijke dood.”

Gantz antwoordde: “Kom niet met je verhalen en leugens en probeer me niet te leren over de waarde van het leven.”

Uiteindelijk werd besloten dat de lockdown tot zondagochtend 7 uur zal duren waarna de 1 km beperking zal vervallen, mensen weer bij elkaar op bezoek mogen, kappers weer open mogen, en het wordt toegestaan maaltijden bij restaurants af te halen. Ook mogen bed-en breakfast open, en worden de natuurgebieden opengesteld.

Ondertussen is nog niet duidelijk of, en zo ja onder welke voorwaarden scholen opengaan. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid de opening van kleuterscholen en de klassen 1-4 en 11-12 in de groene en gele steden ondersteunt, zijn de meeste steden in Israël tegenwoordig rood of oranje. De ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs zijn nu een programma aan het formuleren die leerlingen van de 11e tot 12e klas, in het hele land, in staat zal stellen terug te keren naar scholen.

Volgens het plan gaan scholen open in waar 75% van de studenten hersteld is van corona, of is ingeënt, of bereid zal zijn om regelmatig tests af te leggen.

Later op zondag zal daar verder over worden gesproken en zal er tevens een besluit worden genomen of er een proef zal komen waarbij straatwinkels en een aantal winkelcentrums open mogen.


Bron: Joods.nl


 

EN / NL/ עב