Van 8 oktober 2021 tot en met 8 januari 2022 presenteert Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Judaica² – ceremoniële objecten van Jet Naftaniel-Joëls en Piet Cohen’. Van Jet Naftaniel-Joëls zijn kunstobjecten van textiel en fibers te zien. Van Piet Cohen zijn de objecten vervaardigd uit zilver en roestvrij staal.

De titel van de tentoonstelling Judaica in het kwadraat verwijst naar twee kunstenaars die bieden ceremoniële objecten maken en samen exposeren. Zowel Naftaniel-Joëls als Cohen heeft een deel van het oeuvre gewijd aan ceremoniële objecten voor joodse rituelen thuis en in de synagoge.

Jet Naftaniel-Joëls (1950) werd aan de Rietveld Academie te Amsterdam opgeleid tot graficus en schilder. Aanvankelijk werkte ze als illustrator. Vanaf 1989 specialiseerde ze zich in het maken van ceremoniële kunstobjecten uit textiel. Deze kunstobjecten zijn tentoongesteld en aangekocht door verschillende nationale en internationale musea. In december 2011 nam zij deel aan de grote overzichtstentoonstelling over het jodendom in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Naftaniel-Joëls krijgt regelmatig opdrachten van particulieren.

Piet Cohen (1935) studeerde in Nederland voor meubelmaker en in Israël voor industrieel ontwerper. In 1960 rondde hij deze studie af in Amerika. In 1970 verhuisde hij terug naar Nederland, waar hij zijn eigen bureau begon voor het ontwerpen van consumptiegoederen. In de jaren negentig gaf hij les aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 ontwikkelde Cohen zich tot toonaangevend ontwerper van moderne joodse ceremoniële objecten. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd in diverse musea te bezichtigen.

Speciaal voor deze expositie maakte cineast Frans Sellies van beide kunstenaars een korte documentaire waarin zij vertellen hoe hun werk tot stand komt. Ook geven zij een toelichting over enkele geëxposeerde objecten.

Museum Sjoel Elburg
Graaf Hendriksteeg 2
8081 CH Elburg
+31 (0)525 685 564
info@sjoelelburg.nl
www.sjoelelburg.nl

EN / NL/ עב