Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, spreekt op een persconferentie over de gewelddadige aanvallen door moslims op Israëlische voetbalfans de avond ervoor tijdens een wedstrijd in de stad op 7 november, 8 november 2024. Credit: Courtesy of the Municipality of Amsterdam.
Volgens nieuwsberichten overwegen de organisatoren, waaronder Christenen voor Israël, juridische stappen.
Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, heeft een grootschalige demonstratie tegen antisemitisme die donderdagavond op de Dam zou plaatsvinden, verboden.
Daarom overwegen de organisatoren, waaronder Christenen voor Israël (CVI), juridische stappen, zo meldt het Nederlandse dagblad De Telegraaf.
Een woordvoerster van de burgemeester zei dat het besluit is genomen om veiligheidsredenen.
“Deze donderdag is een van de drukste winkelavonden van het jaar. De kans is groot dat er spontaan afwijkende geluiden te horen zijn,” aldus de woordvoerster. “De politie heeft op die locatie niet voldoende capaciteit om de veiligheid van deelnemers aan de demonstratie en van het winkelend publiek te garanderen.”
Halsema vertelde vertegenwoordigers van CVI en Joodse organisaties, zoals het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), dat ze het protest wilde verplaatsen van het centrale plein van de stad. “Het gaat niet om een verbod, maar om een verplaatsing. Dat moet nog formeel worden aangekondigd,” aldus de woordvoerster van Halsema.
Alternatieve locaties die genoemd worden zijn het Stoperaplein en het Museumplein. “We hebben drie opties”, zegt Sara van Oordt van CVI. “Een kort geding starten, de demonstratie helemaal afblazen of een andere locatie kiezen.”
CVI gaf aan de locatie van de demonstratie liever niet te verplaatsen. “Eerdere demonstraties vonden altijd plaats op de Dam”, aldus Van Oordt. “Dat plein heeft een symbolische waarde, ook vanwege het oorlogsmonument daar. Daar willen we staan om te laten zien dat we tegen antisemitisme zijn. Niet ergens ver weg.”
‘Alsof het daar niet onveilig kan zijn’
Naomi Mestrum, directeur van CIDI, zei dat het heel wrang is dat Halsema “een demonstratie tegen antisemitisme op de Dam verbiedt. We worden gewoon ronduit afgewezen.”
De demonstratie zou plaatsvinden van 19.00 tot 20.30 uur. Er waren flyers klaargelegd en er is al informatie over gedeeld. “Veiligheid was voor de burgemeester nooit een issue. En nu worden we op een andere plek gezet. Alsof het daar niet onveilig kan zijn,” benadrukte ook Mestrum.
Het burgemeesterskantoor verdedigt zijn beslissing en zegt dat er te veel druk op de Dam is gezet. “Zo is de dagelijkse pro-Palestijnse demonstratie sinds deze zomer ook verboden op de Dam,” aldus de woordvoerster van Halsema.
Op 10 november arresteerde de Amsterdamse politie tientallen mensen bij een ongeoorloofde anti-Israëlische protestbijeenkomst op de Dam, waar moslims in de nacht van 7 op 8 november, slechts enkele dagen voor de jaarlijkse herdenkingen van de Kristallnacht-pogrom in Duitsland en Australië in de nacht van 9 op 10 november 1938, Israëlische voetbalfans gewelddadig aanvielen nadat een wedstrijd was afgelopen.
Dat incident resulteerde in een tijdelijk gemeentelijk verbod op de anti-Israëlische demonstraties die daar regelmatig plaatsvinden.
Tijdens een persconferentie op 8 november beschrijft Halsema dat “mannen op scooters de stad doorkruisten op zoek naar Israëlische voetbalfans. Het was een aanrijding. Ik kan heel goed begrijpen dat dit herinneringen aan pogroms oproept.”
Slechts een week later nam Halsema, voormalig leider van de linkse partij D66, afstand van haar opmerkingen en zei tijdens een paneldiscussie op de NOS-omroep dat de term in de context van de aanslagen te politiek geladen was geworden en een propagandamiddel.
Zondag bekritiseerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar Halsema’s ommezwaai. Hij noemde het “volstrekt onacceptabel” en zei dat “de mislukking die nacht niet verergerd mag worden door een verdere ernstige mislukking: een doofpotaffaire.”
Haar opmerkingen maken deel uit van een bredere verandering in het verhaal in Nederland over de antisemitische aanvallen, die aanvankelijk leidden tot harde veroordelingen vanuit het hele politieke spectrum. Minder dan een maand later is de retoriek veranderd, aangezien linkse politici en opiniemakers de aanval op Maccabi Tel Aviv-fans die terugkeerden van de wedstrijd van hun team tegen de lokale Ajax-club hebben gebagatelliseerd, verontschuldigd of ontkend.
Datum: 26 november 2024
Auteur: JNS-redactie
Beeld: Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, spreekt op een persconferentie over de gewelddadige aanvallen door moslims op Israëlische voetbalfans de avond ervoor tijdens een wedstrijd in de stad op 7 november, 8 november 2024. Credit: Courtesy of the Municipality of Amsterdam.
Bron: Citing safety issues, mayor of Amsterdam blocks rally against antisemitism at Dam Square – JNS.org