Dat er gaten in het grenshek van de Westbank zijn, is algemeen bekend. Dagelijks gaan vele duizenden Palestijnen, schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 30.000, door die gaten naar Israël op zoek naar werk waar ze dan illegaal aan de gang gaan omdat ze geen officiële vergunning hebben. Ook de IDF is er hiervan op de hoogte.

Maar een videoclip van een Palestijns bruidspaar uit Jenin die door een gat in het grenshek Israël binnenkomen om in Israël hun bruiloftsfeest te vieren was niet eerder voorgekomen.

De video circuleert sinds vorige week op de Tiktok-app voor het delen van video’s, meldde de Ynet website zondag.

In de korte videoclip zie je hoe bruid en bruidegom uit Jenin worden gefilmd terwijl ze openlijk het grenshek doorgingen via een van de vele gaten in de buurt van het dorp Jalamah op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.

De bruidegom in zijn trouwkostuum en de bruid in een witte jurk, werden vergezeld door verschillende anderen terwijl ze rustig op klaarlichte dag door een grote opening in de prikkeldraadomheining liepen en vervolgens door een andere grote opening.

Op Israëlisch grondgebied stond een auto te wachten om het paar naar een onbekende bestemming te brengen waar ze al dansend met anderen de bruiloft gingen vieren.

Een tekst bij de gedeelde video verklaarde: “De smokkel van een bruid uit het gebied van Jenin naar het bezette binnenland via de Jalamah-kloof”, met een uitdrukking die door veel Palestijnen wordt gebruikt om naar Israëlisch grondgebied te verwijzen want er is niets dat de wil van het Palestijnse volk in de weg staat”, meldt The Times of Israel.

Het commentaar van de IDF op de video luidde: “Vandalisme van het hek en het creëren van openingen die ongecontroleerde toegang tot Israëlisch grondgebied mogelijk maken, vormen een veiligheidsrisico en een ernstige overtreding van de wet.”

Volgens het leger worden strijdkrachten in het gebied ingezet “in overeenstemming met de situatieanalyses” en gebruiken ze verschillende middelen tegen iedereen die wordt geïdentificeerd bij het vernielen van het veiligheidshek of die betrokken is bij terreuractiviteiten.

Israëlische inwoners die in gemeenschappen in de buurt van het veiligheidshek wonen, klagen al lang over gaten waardoor Palestijnen Israëlisch grondgebied binnenkomen.


Bronvermelding:
Datum:        06-12-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב