De raadsleden Ansar Ali, Angus Ellis, Samantha Hemraj, Mohammed Jamil, Shabina Qayyum, Mahboob Hussain en Aasiyah Joseph zijn geschorst na een intern partijonderzoek van de Labour Party naar antisemitisme, meldt de BBC.

Onder de geschorste leden bevinden zich 7 gemeenteraadsleden uit Peterborough en 7 andere partijleden uit het het noordwesten van Cambridgeshire.

De Labour partij zegt klachten over antisemitisme buitengewoon serieus te nemen en alle klachten te onderzoeken overeenstemming met de regels en procedures, waarna er “passende disciplinaire maatregelen worden genomen”.

Het nieuwe zerotolerance beleid van de Britse Labour Partij is een radicale breuk met het zeer recente verleden waarbij onder leiderschap van Jeremy Corbyn antisemitische retoriek algemeen geaccepteerd werd in de Labour Party. Labour verloor hierdoor het vertrouwen van een groot deel van de Joodse bevolking van het land.

In oktober vorig jaar beschuldigde de Equality and Human Rights Commission (EHRC) Jeremy Corbyn nog van “politieke inmenging” bij onderzoeken naar klachten over antisemitisme, waaronder een klacht over Corbyns eigen online opmerkingen over een antisemitische muurschildering die hij gemaakt had voordat hij partijleider werd.

Verandering in de partij kwam met de verkiezing van Sir Keir Starmer als nieuwe partijleider van de Labour Party. Starmer had zich in januari 2020 verkiesbaar gesteld nadat Corbyn had aangekondigd terug te willen treden na de voor Labour desastreus verlopen Lagerhuisverkiezingen van 2019. In april 2020 werd hij gekozen tot partijleider en begon meteen schoon schip te maken door onder andere Jeremy Corbyn en zijn bondgenoten uit de partij te gooien.


Bronvermelding:
Datum:        02-05-2021
Auteur:         Daniel Teeboom
Beeld:          De geschorste raadsleden. Foto: PETERBOROUGH CITY COUNCIL
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב