Yair Lapid wordt later vandaag premier van de overgangsregering. Het moment waar we allemaal op hebben gewacht … en wachten en wachten. Na maanden van geruchten gevolgd door een afvalligheid en meest recentelijk een aankondiging door premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid dat ze zouden verhuizen om de Knesset te ontbinden, werd vanmorgen een stemming over de kwestie in de Knesset aangenomen, 92 tegen 0.

Leden van de Knesset hadden al gestemd om een ​​datum vast te stellen voor de volgende verkiezingen, gepland voor 1 november – de vijfde verkiezing van Israël in 3,5 jaar.

De stemming volgt op chagrijnige toespraken van coalitie- en oppositieleden en wordt regelmatig onderbroken door geschreeuw vanuit de plenaire zaal. Oppositieleider Benjamin Netanyahu, die tijdens zijn opmerkingen werd gestoord, beukte op het podium en zei: “Dit is geen manier om de Knesset te besturen.”

Netanyahu, die zijn campagne al is begonnen, noemde de vertrekkende coalitie een ‘mislukt experiment’.

“Dit is wat er gebeurt als je een nep-rechtse partij en extreem-linkse partijen vermengt met de Joint List – dat is wat je krijgt”, zei hij.

Hij nam het ook op tegen Lapid, die aan het hoofd staat van de Yesh Atid (Er is een Toekomst)-partij, die op de tweede plaats staat na Netanyahu’s Likud.

“Dat is precies waar de komende verkiezingen over gaan. Zal er hier weer een mislukte Lapid-regering komen, afhankelijk van de Moslimbroederschap en aanhangers van terrorisme, of een brede en sterke nationale regering onder leiding van ons die trots, macht en hoop aan Israël zal teruggeven?” zei hij, verwijzend naar de Arabische partijen in de Knesset. “Lapid kan alleen een regering vormen met de Moslimbroederschap en de Gezamenlijke Lijst.”

Ook de oud-premier zei het afgelopen jaar tijd te hebben gehad om na te denken.

“Ik heb veel geleerd, veel. Iedereen die naar de burgers van Israël luistert, ziet dat er het afgelopen jaar iets fundamenteels is misgegaan in ons land”, zei hij.

Ra’am-leider Mansour Abbas – wiens partij de eerste Arabische partij werd die deel uitmaakte van een coalitie – zei dat hij in de toekomst bereid zou zijn om in een andere diverse coalitie te dienen.

“Ik zou deze coalitie in de toekomst nog een mandaat geven om door te gaan”, zei Abbas. “Het is mogelijk om samen te werken. We hebben niet ontdekt dat er zo’n grote kloof was tussen alle partijen.”

Bennett maakte gisteren bekend niet mee te doen aan de volgende verkiezingen en droeg de leiding van zijn Yamina-partij over aan minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked.

Bennett en Lapid zullen vanmiddag een kleine overdrachtsceremonie houden op het kantoor van de premier, berichten in Hebreeuwse media en Lapid zal officieel om middernacht in dienst treden.


Bronvermelding:
Datum:        30-06-2022
Auteur:        Nicole Jansezian
Beeld:         Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב