Toponderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit, Saeb Erakat, is vanavond rond 21:15 uur plaatselijke tijd overleden, zo maakte de Jewish Defense League zojuist bekend. Zondag werd hij met spoed opgenomen in het Hadassa-ziekenhuis te Jeruzalem waar hij werd behandeld voor gevorderde covid-19 symptomen en aan de beademing werd gelegd. Hij had onderliggende gezondheidsproblemen gerelateerd aan ademhaling.

Ook Arabische media maken melding van het overlijden van Erakat, hoewel de Palestijnse Autoriteit het ontkent. Volgens de Jewish Defense League betekent zijn overlijden, dat de oude garde plaats zal gaan maken voor een nieuwe generatie waarmee mogelijk een tijdperk wordt afgesloten. Terwijl Arabische landen vredesverdragen met Israël sluiten en anderen ook aangeven daar interesse voor te hebben zonder druk op Israël uit te oefenen om land op te geven, worden degenen die zich daartegen verzetten in de hoek gedreven. De leugens worden daardoor blootgesteld.

Saeb Erakat heeft Israël nog nooit erkend als joodse staat noch het historisch erfrecht op het Land door het Joodse volk. Hij vormde een struikelblok voor de vrede en bovendien heeft hij aangezet tot terrorisme op de Joden in Israël. Hij rechtvaardigde terroristische aanvallen in Israël.

De Jewish Defense League waarschuwt binnen deze context voor progressieve linkse Joodse groeperingen die naar hem opkeken. Deze groeperingen willen de richting die Israël is ingeslagen veranderen; zij erkennen Israël niet per sé als een Joodse Staat dat een maatschappij gebaseerd op Torah voorstaat in plaats van een democratie. Deze liberale groeperingen willen dat Israël Judea, Samaria en de Golan opgeven om plaats te maken voor een Palestijnse staat dat vrij van Joden is. Vervolgens zou Israël in hun visie deels Arabisch, deels Joods worden door het toelaten van grote getallen Arabieren.

Saeb Erakat was alleszins een kleine speler op het politieke veld. Hij was betrokken vanaf het begin van de oprichting van de Palestijnse Autoriteit en zeer corrupt. Zijn overlijden is geen reden tot vreugde; het is wel een opmerkelijke gebeurtenis die het begin van veranderingen binnen de PA zou kunnen zijn. De tijd zal het ons leren.

 

 

 

EN / NL/ עב