De Amerikaanse topdiplomaat zal met Jeruzalem de overgang naar een minder intensieve fase van de oorlog tegen Hamas in Gaza bespreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken arriveerde maandagavond laat in Israël voor besprekingen met Jeruzalem over het verplaatsen van de oorlog tegen Hamas in Gaza naar een minder intensieve derde fase.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde  CNN  dat de Amerikaanse topdiplomaat en zijn team zullen aandringen op een “aanstaande” overgang naar de volgende fase. IDF-woordvoerder admiraal Daniel Hagari bevestigde maandag echter dat het Israëlische offensief al begonnen was met de overgang naar een campagne waarbij minder grondtroepen en luchtaanvallen betrokken zouden zijn.

Van Blinken wordt ook verwacht dat hij zal praten over een mogelijke terugkeer van Gazanen naar hun huizen in de noordelijke Strip, nadat honderdduizenden mensen naar het zuiden zijn gevlucht over de Wadi Gaza naar een humanitaire veilige zone.

Israëlische troepen voeren grondoperaties uit in de Gazastrook, 1 januari 2024. Credit: IDF.

Zijn stop in Israël maakt deel uit van een diplomatieke wending tussen meerdere landen in het Midden-Oosten in een poging van de regering-Biden om een ​​bredere regionale oorlog te voorkomen, ongeveer drie maanden nadat hordes Hamas-terroristen op 7 oktober het zuiden van Israël binnendrongen en 1.200 burgers en soldaten vermoordden. duizenden anderen gewond en nam 240 gijzelaars mee terug naar Gaza. Israël is sinds 27 oktober bezig met een grondoffensief in Gaza.

Blinken bezocht Saoedi-Arabië vóór Israël, waar kroonprins Mohammed bin Salman hem ontving tijdens zijn winterverblijf in de noordwestelijke Saoedische stad Al-Ula. MBS benadrukte het belang van het stoppen van de oorlog in Gaza, het vergroten van de humanitaire inspanningen en het creëren van de voorwaarden voor veiligheid en stabiliteit, aldus rapporten.

“Ik heb stilletjes samengewerkt met de Israëlische regering om hen zover te krijgen dat ze Gaza terugdringen en aanzienlijk verlaten”, zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tijdens een campagnetoespraak in South Carolina, nadat hij werd onderbroken door anti-Israëlische demonstranten. “Ik gebruik alles wat ik kan om dat te doen. Maar ik begrijp de passie.”

Tijdens een persconferentie op maandag zei Hagari dat de gevechten in Gaza “tot in 2024 zullen voortduren.” Dit komt na de stafchef van de IDF. Luitenant-generaal Herzi Halevi zei zondag dat “we in Gaza oorlog zullen voeren, ik weet niet of het hele jaar – we zullen het hele jaar in Gaza vechten, dat is zeker.


datum: 9-01-2024

auteur:JNS

afbeelding: https://www.israel365news.com

website:https://www.israel365news.com/382031/blinken-in-israel-amid-push-to-wind-down-war-against-hamas/

 

EN / NL/ עב