Omdat wegens de coronamaatregelen er afgelopen 4 mei geen herdenkingsbijeenkomsten in de openbare ruimte konden worden gehouden, was het Nederlandse volk aangewezen op het deelnemen eraan via de tv-zenders. Daar is massaal gebruik van gemaakt: ruim 6,6 miljoen kijkers zagen hoe koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans legden op de lege Dam.

De toespraak van de koning heeft op velen indruk gemaakt. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zou hij al een speech houden en waarschijnlijk zou het niet veel anders hebben geklonken als ware het voor een vol plein. Hij vertelde, hoe de toespraak van Sobibor-overlevende Jules Schelvis bijna zes jaar geleden in de Westerkerk grote en blijvende indruk op hem had gemaakt. Dat bleek ook duidelijk uit de rest van zijn speech; de vervolging en de moord op 6 miljoen joden, ruim 102.000 vanuit Nederland, heeft er een grote plek in gekregen.

Schelvis in zijn speech: “Welk normaal mens had dit kunnen bedenken? Hoe kon de wereld toestaan dat wij, rechtschapen burgers van Nederland, als uitschot werden behandeld?” “Zijn vraag bleef hangen tussen de pilaren van de kerk. Ik heb er geen antwoord op. Nog steeds niet,” aldus de koning. En dat hebben wij ook niet.
We kunnen ons alleen maar schamen voor de onvoldoende die onze maatschappij van destijds heeft gekregen, zoals de koning zich schaamt voor de onvoldoende zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina heeft gekregen ondanks haar felle verzet.

Hoe opmerkelijk dat precies 75 jaar na de bevrijding wij in Nederland allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven terwille van het leven en de gezondheid van onze naasten, en dat we deze herdenken en weer beleven met een gelijkend aantal kijkers als er joden werden vermoord in de Tweede Wereldoorlog.

De koning riep op om niet weg te kijken voor onrecht, het niet goed te praten, het niet uit te wissen of mensen apart te zetten, en niet normaal te maken wat niet normaal is. Daar sluiten wij ons graag bij aan.

 

______________________________________
Auteur: Redactie Radio Israel.nl
Afbeelding: NOS
______________________________________

 

 

EN / NL/ עב