Hoewel door een technische storing en overvloed aan gegevens de website van het ministerie van Volksgezondheid nog niet functioneert heeft het ministerie middels een persbericht laten weten dat er afgelopen zondag 62.210 nieuwe besmettingen werden gemeld in Israël, en op maandag 65.259, een totaal van 127.469 in twee dagen.

Eerder op dinsdag werd al bekend dat het aantal ernstig zieke virus patiënten is gestegen naar 498.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft echter geen gegevens vrijgegeven over het aantal tests dat op zondag en maandag is uitgevoerd en het nationale besmettingspercentage. Bovendien werden geen details verstrekt over “rode steden”, het aantal actieve patiënten en het aantal Israëli’s in isolement.

Sinds het begin van de pandemie zijn 8340 mensen aan het virus bezweken, waarvan 22 sinds zondag.

Op dinsdag zei minister van Financiën Avigdor Liberman dat Israël het groene paspoort moet afschaffen omdat het geen nut meer heeft nu er zoveel mensen in Israël besmet zijn.

“Veel experts zijn het erover eens dat er geen medische en epidemiologische logica meer in het gebruik van het groene paspoort zit”, schreef Liberman op Twitter. “Wat er wel is, is een directe schade aan de economie, het dagelijks functioneren en daarnaast een forse bijdrage aan paniek bij het publiek. Ik werk samen met alle partijen om de Groene Pass te elimineren en een normale routine voor ons allemaal te behouden.”

Gezondheidsfunctionarissen en experts, waaronder directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, hebben gezegd dat inenting en herstel nog steeds een zekere mate van bescherming bieden en dat daarom het groene paspoort moet worden gehandhaafd. Ze erkenden echter ook dat de vraag op een gegeven moment misschien opnieuw moet worden onderzocht.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dinsdag dat het doorgaat met het aanbieden van vierde vaccindoses aan Israëli’s van meer dan 60 en risicogroepen, ondanks een maandag vrijgegeven studie die aangeeft dat de vierde injectie niet voldoende bescherming biedt tegen Omicron.

Toch zal er worden doorgegaan met het voor de vierde keer vaccineren van 60-plussers omdat het de antilichamen vijf keer verhoogd waardoor deze risicogroep een extra bescherming heeft tegen het Covidvirus.


Bronvermelding:
Datum:        18-01-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב