Rusland hekelde de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad op woensdag, uren voordat het zijn invasie in Oekraïne lanceerde.

‘We maken ons zorgen over de aangekondigde plannen van Tel Aviv om de nederzettingenactiviteit op de bezette Golanhoogten uit te breiden, wat rechtstreeks in tegenspraak is met de bepalingen van het Verdrag van Genève van 1949″, zei de Russische gezant van de Verenigde Naties, Dmitry Polyanskiy, in een verklaring. “Rusland erkent de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten die deel uitmaken van Syrië niet.”

Dit waren de eerste opmerkingen van Rusland over Israël in de uren sinds het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag een verklaring uitbracht waarin het de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne uitsprak, zonder Rusland bij naam te noemen, in wat werd gezien als een poging om Moskou niet boos te maken, wat Israël heeft toegestaan ​​om met een grote mate van vrijheid te opereren bij zijn aanvallen op Iraanse doelen in Syrië.

Tijdens de maandelijkse briefing van de VN-Veiligheidsraad over het Midden-Oosten op woensdag zei Polyanskiy: “Ruslands onveranderlijke positie, volgens welke we de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten, die een onvervreemdbaar deel van Syrië vormen, niet erkennen.”

De vergadering van de Veiligheidsraad kwam bijeen ondanks het feit dat de meeste aandacht van de internationale gemeenschap was gericht op de andere kant van het gebouw, toen de Algemene Vergadering van het orgaan de Oekraïne/Rusland-crisis ter hand nam.

Ondertussen maakte de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit bij de VN, Riyad Mansour, tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de gelegenheid gebruik om Israël te slaan, met name door een masker te dragen waarop de woorden “Beëindig apartheid” waren gedrukt.

Mansour zorgde ervoor dat hij bij elke gelegenheid ‘apartheid’ uitsprak en probeerde te profiteren van elk anti-Israël momentum dat werd gegenereerd door een recent rapport van Amnesty International waarin Israëls behandeling van Arabieren werd bestempeld, zowel in de betwiste gebieden als in Israël zelf.

Het is een claim, zoals de Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan woensdag opmerkte, dat niemand buiten de P.A. en aangewezen terroristische groeperingen. “De campagne die hier vandaag begon, zie je op het masker van mijn tegenhanger. Maar vergis je niet, dit is een gezamenlijke campagne tussen deze organisaties en de Palestijnen met de missie om Israël te delegitimeren als een Joodse democratische staat,” zei Erdan.

Hij voegde eraan toe: “Kan iemand me eerlijk in de ogen kijken en me vertellen dat Israël, een land dat de sociale en politieke gelijkheid van al zijn burgers beschermt, zich schuldig maakt aan systematisch onrecht? Een land waar Arabische artsen, Arabische parlementsleden en Arabische ministers naast hun Joodse collega’s dienen.“

Erdan ging in het offensief tegen een open onderzoekscommissie (COI) opgericht door de VN-Mensenrechtenraad die werd gevormd in de nasleep van het Israël-Hamas conflict van afgelopen mei, waarbij de terreurgroep die de Gazastrook leidt meer dan 4.000 raketten naar Israël.

De COI zal echter de mogelijkheid hebben om elke Israëlische regering en militaire beslissing sinds de oprichting van de staat te onderzoeken, met een budget dat bijna het dubbele is van dat van eenmalige onderzoeken naar mensenrechtenschendingen in Syrië of Venezuela, merkte Erdan op.

De COI is de eerste die ooit door de UNHRC is gelanceerd zonder dat er een einddatum in haar mandaat is ingebouwd, en de aangestelde voorzitter heeft Israël regelmatig belasterd. “Amnesty International, Human Rights Watch en andere zogenaamde ‘mensenrechtenorganisaties’ hebben ervoor gekozen om een ​​Jihad-oorlog te lanceren tegen de enige levendige democratie in het Midden-Oosten. Sommige van dezelfde organisaties die geen tijd konden vinden om rapporten te schrijven over Syrië, Myanmar, Iran of andere gruwelijke mensenrechtenschenders, slaagden erin de tijd te vinden om honderden pagina’s te schrijven die het bestaan ​​van Israël delegitimeren. Deze recente rapporten hebben geprobeerd Israël te brandmerken met absurde beweringen en afschuwelijke beschuldigingen”, zei Erdan.


Bronvermelding:
Datum:        24-02-2022
Beeld:          De ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit bij de VN, Riyad Mansour, droeg een mondmasker met het opschrift “End Apartheid” (stop de apartheid)
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב