De Tweede Kamer sleept de salafistische Utrechtse alFitrah-moskee voor de rechter omdat de moskee inzage moet geven in buitenlandse financiering, in het kader van ‘ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’.

Maandag gingen bij het EO-Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ hoogleraar sociologie Ruud Koopmans en de advocaat van de moskee, Anis Boumanjal, daarover onder leiding van Tijs van den Brink in discussie.

De moskee is volgens de wet verplicht om die informatie te geven. De moskee weigert. Het verweer van Boumanjal: het gaat alleen maar om moskeeën en ‘Joodse instellingen krijgen ook geldsteun’, en wat een onvrij land is, vindt Boumanjal discutabel. We weten allemaal dat Boumanjal duidt op Israël en wíj weten ook allemaal dat de Joodse gemeenschap eerder geld schenkt aan Israël dan andersom. Kortom: een heel foute opmerking, maar tegengesproken werd hij niet.

Dit is wat we vaker zien en horen, ‘ja, maar de Joden’. Alsof Joden vanuit Nederlandse religieuze instellingen worden geradicaliseerd. Daarom stuit het me tegen de borst dat Boumanjal dit straffeloos kon zeggen. Zo’n opmerking is het zoveelste druppeltje op een steen die al heel lang wordt uitgehold.

 

Lees meer op https://niw.nl/


 

EN / NL/ עב