Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en de ambassade van de VS zal niet terug naar Tel Aviv gaan, het versnelde kernprogramma van Iran is een probleem en Israël kan niet worden bestempeld als racistische staat. Dat vertelde Anthony Blinken (afgebeeld met Netanyahu in 2016), die door president Joe Biden als minister is aangewezen, dinsdag aan de Senaat.

Sprekend tijdens zijn bevestigingshoorzitting, zei Blinken dat hij de ambassade van de VS in Jeruzalem zou houden, waar voormalig president Donald Trump haar in 2018 naar verhuisde.
‘We hebben hier een goed begin gemaakt, ’ zei de Republikeinse Senator Lindsey Graham.

Hoewel Blinken zei dat Biden toegewijd bleef aan een twee-staten-oplossing met de Palestijnen, ‘is het, realistisch gezien, moeilijk om vooruitzichten op korte termijn te zien om vooruit te komen.’

Blinken verdedigde de nucleaire deal met Iran in 2015, en zei dat Iran zich er weer aan zou moeten houden. ‘We zouden dat gebruiken als een basis met onze bondgenoten en partners, die weer naast ons staan, om te streven naar een langere en sterkere overeenkomst,’ zei hij.
Blinken merkte op dat sinds de VS zich terugtrok uit de deal met Iran, de Islamitische Republiek haar voorraad laag verrijkt uranium heeft vergroot en haar centrifugeprogramma weer op gang heeft gebracht om hoogwaardig uranium te produceren. Daardoor is de tijd voor de bouw van een kernwapen teruggebracht van meer dan een jaar naar slechts drie of vier maanden. ‘Dat brengt ons mogelijk terug naar het crisispunt dat we bereikten voordat de deal werd gesloten,’ waarschuwde hij.

Wat betreft de vraag of de VS opnieuw de deal met Iran zou aangaan, zei hij dat de regering-Biden met Israël en de Arabische bondgenoten in het Midden-Oosten zou overleggen, alvorens dit te doen. ‘Het is van vitaal belang dat wij bij het opstijgen, niet bij de landing, onze bondgenoten en partners in het gebied, Israël en de Golflanden betrekken,’ zei hij. Daarbij onderstreepte hij dat een nieuwe deal betrekking zou hebben op de ‘destabiliserende activiteiten’ van Iran in de regio, op de bevordering en ondersteuning van het terrorisme, en op de dreiging van ballistische raketten. ‘Dat gezegd hebbende, denk ik dat we er nog lang niet zijn,’ zei Blinken.

Op de vraag van Graham of hij Iran als ’s werelds grootste staatssponsor van terrorisme beschouwde, antwoordde hij: ‘Dat doe ik.’ Beschouwt hij Israël als een racistische natie? ‘Nee.’

Hij en Biden zijn ‘resoluut tegen’ de Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS) beweging tegen Israël, zei hij, omdat die ‘oneerlijk en ongepast Israël eruit pikt en een dubbele standaard creëert die we niet toepassen op andere landen.’


Bronvermelding:
Datum:        20-01-2021
Auteur:        TPS
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב