In gesprekken met Israëlische en Palestijnse leiders wijst VS-president op noodzaak burgers te beschermen en humanitaire hulp toe te staan; Blinken ontmoet tal van Arabische functionarissen om escalatie af te wenden

RIYADH, Saudi-Arabië – De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag gesproken met premier Benjamin Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas. Hij drong er bij hen op aan om humanitaire hulp toe te laten tot de regio en bevestigde zijn steun voor inspanningen om burgers te beschermen.

Ondertussen beschuldigde Biden de terreurgroep Hamas ervan Palestijnse burgers te gebruiken om zich af te schermen tegen Israëlische vergeldingsacties.

Tijdens een toespraak op een diner van de Human Rights Campaign zaterdag in Washington, legde Biden een verband tussen de humanitaire crisis in Gaza en de acties van Hamas, de terreurgroep die de Gazastrook controleert sinds ze de macht overnam via een bloedige staatsgreep in 2007.

“Een week geleden zagen we haat op een andere manier tot uiting komen in de ergste slachting onder het Joodse volk sinds de Holocaust,” zei Biden, verwijzend naar de 1.300 levens die in Israël verloren gingen in bloedbaden onder burgers, gepleegd door Hamas-terroristen, en ook naar “kinderen, grootouders, ontvoerd, gegijzeld door Hamas”. “De humanitaire crisis in Gaza – onschuldige Palestijnse families en de overgrote meerderheid die niets te maken heeft met Hamas – ze worden gebruikt als menselijk schild,” zei hij. “We moeten haat in elke vorm verwerpen.”

Biden heeft sinds de Hamas-aanval meerdere keren met Netanyahu gesproken, maar het gesprek van zaterdag was zijn eerste met Abbas, een rivaal van Hamas die leiding geeft aan de Palestijnse Autoriteit die de Westelijke Jordaanoever controleert. Volgens een Amerikaans verslag van het gesprek informeerde Abbas de Amerikaanse president over de inspanningen om hulp te bieden aan de Palestijnse bevolking, met name in Gaza.

Biden herhaalde tegenover Abbas dat “Hamas niet staat voor het recht van het Palestijnse volk op waardigheid en zelfbeschikking”, aldus de lezing.

Volgens het PA-nieuwsagentschap WAFA benadrukte Abbas tegenover Biden “de noodzaak om alle aanvallen te stoppen en het internationaal humanitair recht te respecteren” in Gaza.

Abbas riep ook op tot het toestaan van “humanitaire corridors” vanuit Gaza om water, elektriciteit, brandstof en medische voorraden te leveren.

 De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en de Amerikaanse president Joe Biden schudden elkaar de hand in de stad Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, 15 juli 2022. (AP Foto/Evan Vucci)

 

In hun vijfde telefoongesprek sinds het uitbreken van de oorlog sprak Biden met Netanyahu om “de niet aflatende Amerikaanse steun voor Israël te herhalen”, aldus de Amerikaanse lezing. Hij informeerde de Israëlische leider over regionale inspanningen om de toegang van burgers tot voedsel, water en medische zorg te garanderen.

Netanyahu’s kantoor zei dat de premier Biden bedankte voor de diepgaande Amerikaanse steun, evenals de recente bezoeken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin.

De twee kwamen overeen om contact te blijven houden, voegde de Israëlische lezing eraan toe.

De Amerikaanse president Joe Biden (rechts) ontmoet premier Benjamin Netanyahu in New York, 20 september 2023. (AP Foto/Susan Walsh)

 

Het aantal gedode Amerikaanse burgers is gestegen tot 29, zeiden Amerikaanse functionarissen zaterdag, en 15 burgers zijn vermist, evenals één wettig permanent ingezetene.

Later op zaterdag kondigde Austin aan dat het land een tweede aanvalsgroep van het vliegdekschip zou sturen om Israël te steunen en Iran en de Libanese terreurgroep Hezbollah ervan te weerhouden zich bij de gevechten aan te sluiten. Blinken intensiveerde de diplomatieke contacten in het Midden-Oosten en daarbuiten om een internationale reactie op gang te brengen om te voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich zou uitbreiden.

De brede inspanningen van de VS weerspiegelen de internationale bezorgdheid over het aantal burgers dat gevaar loopt en de mogelijke gevolgen van een langdurige oorlog, toen Israël de inwoners van Noord-Gaza vertelde om naar het zuiden te trekken en Hamas mensen aanspoorde om in hun huizen te blijven en hen naar verluidt in sommige gevallen verhinderde om te evacueren. De regering Biden heeft er niet publiekelijk bij Israël op aangedrongen om zijn reactie te matigen na de moorddadige aanval van Hamas een week geleden, maar heeft wel benadrukt dat het land zich zal houden aan de oorlogsregels.

Blinken had een ontmoeting met de Saoedi-Arabische minister van Buitenlandse Zaken prins Faisal bin Farhan in Riyad voordat hij naar de Verenigde Arabische Emiraten ging om te zoeken naar manieren om burgers te helpen die tussen de gevechten in vastzitten en om de groeiende humanitaire crisis aan te pakken.

Hij belde ook met zijn Chinese ambtgenoot toen Palestijnen probeerden te vluchten uit gebieden in Gaza die onder vuur lagen van het Israëlische leger voorafgaand aan een verwacht groot grondoffensief.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, links, bezoekt de Moses Ben Maimon Synagoge in het Abrahamitische Familiehuis, in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, 14 oktober 2023. (AP Foto/Jacquelyn Martin, Pool)

 

Austin sprak zaterdag ook met minister van Defensie Yoav Gallant en benadrukte het belang van de bescherming van burgers. Austin gaf updates over de Amerikaanse inspanningen om de luchtverdedigingscapaciteiten en munitie voor de Israëlische strijdkrachten te verbeteren, die volgens hem bedoeld waren om escalatie van de oorlog tegen te gaan.

Austin zei dat de regering Biden een extra carrier strike group naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee stuurt. De Eisenhower voegt zich bij de USS Gerald R. Ford carrier strike group, die al in de buurt van Israël vaart, om de Amerikaanse aanwezigheid daar te versterken met een groot aantal destroyers, gevechtsvliegtuigen en kruisers.

In een verklaring waarin de inzet werd aangekondigd, zei Austin dat het sturen van de tweede vliegdekschip “deel uitmaakt van onze inspanning om vijandige acties tegen Israël of pogingen tot uitbreiding van deze oorlog na de aanval van Hamas op Israël af te schrikken”.

Blinken noemde tijdens zijn bezoeken aan Saudische en VAE-leiders ook de noodzaak van humanitaire hulp en een veilige doorgang voor mensen die Gaza willen verlaten, toen hij sprak met Arabische toehoorders vanaf hun eigen grondgebied, waar zijn gastheren die kwestie bovenaan hun bezorgdheid plaatsten.

Egyptische functionarissen zeiden zaterdag dat de zuidelijke grensovergang Rafah voor het eerst in dagen open zou gaan om buitenlanders toe te laten. Israël heeft alle Palestijnse burgers geadviseerd naar het zuiden te vluchten omdat het aanhoudende Israëlische offensief tegen Hamas-terroristen in Gaza-stad doorgaat.

Blinken belde ook de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi om de hulp van zijn land in te roepen om te voorkomen dat de oorlog zich uitbreidt, en vroeg Peking om alle invloed die het heeft in het Midden-Oosten aan te wenden. De woordvoerder van Blinken weigerde de reactie van Wang te karakteriseren, maar zei dat de VS gelooft dat zij en China een gedeeld belang hebben in de stabiliteit van de regio.

Israëlische soldaten lopen langs huizen die zijn verwoest door terroristen van Hamas in Kibboets Be’eri, 14 oktober 2023. (AP Foto/Ariel Schalit)

 

In Riyad benadrukten Blinken en prins Faisal het belang van het minimaliseren van de schade aan burgers.

“Terwijl Israël zijn legitieme recht nastreeft om zijn volk te verdedigen en om te proberen ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt, is het van vitaal belang dat we allemaal op de burgers letten, en we werken samen om precies dat te doen,” zei Blinken. “Niemand van ons wil dat burgers aan welke kant dan ook lijden, of het nu in Israël is, in Gaza of waar dan ook,” zei Blinken.

De Saoedische minister – wiens land naar verluidt vergevorderde pogingen om de banden met Israël te normaliseren tijdens de oorlog heeft bevroren – zei dat het koninkrijk zich inzet voor de bescherming van burgers.

“Het is een verontrustende situatie,” zei hij. “Het is een zeer moeilijke situatie. En zoals u weet zijn burgers de voornaamste slachtoffers van deze situatie, en burgerbevolkingen aan beide kanten worden getroffen en het is belangrijk, denk ik, dat we allemaal het aanvallen van burgers, in welke vorm dan ook, op elk moment door wie dan ook veroordelen.”

Een Amerikaanse functionaris zei zaterdag dat Washington Israël niet heeft gevraagd om het evacuatieplan te vertragen of uit te stellen. De functionaris zei dat in de gesprekken met Israëlische leiders wel werd benadrukt dat het belangrijk is om rekening te houden met de veiligheid van burgers wanneer het Israëlische leger de evacuatie-eis uitvoert.

De functionaris, die niet gemachtigd was om de privégesprekken in het openbaar te bespreken en op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de Israëlische leiders de richtlijnen erkenden en deze in overweging namen.

De VS werken een overeenkomst uit om Amerikanen en andere buitenlanders in Gaza toe te staan de grens bij Rafah over te steken naar Egypte, maar de grensovergang bleef zaterdag geblokkeerd, zonder teken dat de verzamelden doorgelaten zouden worden. Er wonen naar schatting 500 Amerikanen in Gaza, maar dat aantal is onnauwkeurig, zeiden functionarissen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag toestemming voor het vertrek van niet-noodzakelijk Amerikaans overheidspersoneel en hun familieleden van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en een kantoor in Tel Aviv.

Een tegel ondertekend door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wordt getoond op de intentiemuur in het Abrahamic Family House, in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, 14 oktober 2023. Blinken schreef “Licht in de duisternis” op de tegel voordat hij hem op de muur plaatste. (AP Foto/Jacquelyn Martin, Pool)

Prins Faisal zei dat er absoluut een einde moet komen aan het geweld tussen Israël en Hamas. “We moeten samenwerken om een uitweg te vinden uit deze cyclus van geweld,” zei hij. “Zonder een gezamenlijke inspanning om deze voortdurende terugkeer naar geweld te beëindigen, zullen het altijd de burgers zijn die het eerst lijden, het zullen altijd burgers aan beide kanten zijn die uiteindelijk de prijs betalen.”

Tijdens zijn verblijf in Abu Dhabi bezocht Blinken het Abrahamic Family House, een complex dat bestaat uit een kerk, een moskee en een synagoge die de drie Abrahamitische godsdiensten vertegenwoordigen. Hij ondertekende een tegel met de woorden “Licht in de duisternis”.

Blinken keerde terug naar Saudi-Arabië voor een verwachte stop in Egypte op zondag. Hij heeft al Israël, Jordanië, Qatar en Bahrein bezocht.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
15-10–2023

Auteur:
Toi Staff

Beeld:
US President Joe Biden speaks at the 2023 Human Rights Campaign National Dinner, October 14, 2023, in Washington. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Website:
www.timesofisrael.com

 

EN / NL/ עב