Onder de genomineerden van Biden bevindt zich een Obama-persoon die de onderhandelingen leidde die leidden tot de nucleaire overeenkomst met Iran van 2015, president Donald Trump bestempelde als de “slechtste deal ooit onderhandeld”.

De verkozen president Joe Biden vulde zaterdag zijn team van het State Department met een groep voormalige carrièrediplomaten en veteranen van de regering-Obama.
Biden zal Wendy Sherman voordragen als plaatsvervangend staatssecretaris en Victoria Nuland als ondersecretaris van staat voor politieke zaken – respectievelijk de tweede en derde hoogste rang. Ze behoorden tot de 11 functionarissen die waren aangekondigd om onder de nieuwe staatssecretaris, Antony Blinken, te dienen.
Sherman leidde de onderhandelingen van de regering-Obama die leidden tot de nucleaire deal met Iran in 2015, waaruit Trump zich terugtrok, en was tijdens de tweede termijn van president Bill Clinton in gesprek met Noord-Korea over ballistische raketten. Nuland was assistent-staatssecretaris van Europese Zaken tijdens de crisis in Oekraïne.
Het team “belichaamt mijn kernovertuiging dat Amerika het sterkst is als het samenwerkt met onze bondgenoten”, zei Biden in een verklaring. Hij zei dat hij er vertrouwen in had dat “ze hun diplomatieke ervaring en vaardigheid zullen gebruiken om het mondiale en morele leiderschap van Amerika te herstellen. Amerika is terug. ”

Onder de anderen zijn:
– Brian McKeon, oud-assistent in de Senaat van Biden, die plaatsvervangend staatssecretaris voor management is. Die plaatsvervangende positie is al enige tijd vacant en van McKeon en Sherman wordt verwacht dat ze taken delen als de derde ambtenaar van de afdeling.
—Voormalige hoge diplomaten Bonnie Jenkins en Uzra Zeya, die respectievelijk onder staatssecretaris voor wapenbeheersing en onder staatssecretaris van democratie en mensenrechten staan.
—Derek Chollet, een vertrouwde hand van de democratische buitenlandse politiek, wordt raadgever van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
– voormalig VN-ambtenaar Salman Ahmed, die ook diende als hoofd strategische planning in de Obama National Security Council, als directeur beleidsplanning.
—Suzy George, die senior assistent was van voormalig staatssecretaris Madeleine Albright, wordt de stafchef van Blinken.
—Ned Price, een voormalig Obama NSC-staflid en carrière-CIA-functionaris die ontslag nam uit protest in de vroege dagen van de Trump-regering, zal dienen als het publieke gezicht van de afdeling en de rol van woordvoerder op zich nemen.
—Jalina Porter, communicatiedirecteur voor Rep. Cedric Richmond, D-La., Die het Congres verlaat om in het Witte Huis te werken, wordt de plaatsvervanger van Price.

Price en Porter zijn van plan terug te keren naar de praktijk van het houden van dagelijkse persconferenties van het State Department, zeiden ambtenaren. Die briefings waren onder de regering van Trump geëlimineerd.

Jeffrey Prescott, een voormalig medewerker van de nationale veiligheid toen Biden vice-president was, is Biden’s keuze om plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties te worden. Hij zou dienen onder de aangewezen VN-gezant Linda Thomas-Greenfield.

Sherman, McKeon, Nuland, Jenkins en Zeya hebben bevestiging van de Senaat op hun posten nodig, terwijl de anderen dat niet doen.


Bronvermelding:
Datum:        16-01-2021
Auteur:          Associated Press
Beeld:          Wikipedia
Website:      worldisraelnews.com


 

 

EN / NL/ עב