In een gedeeltelijke ongedaanmaking van de sluiting door Trump van de Amerikaanse ambassade die de Palestijnen in Oost-Jeruzalem bediende, besloot de Amerikaanse president Joe Biden om het Amerikaanse Office of Palestijnse Zaken (OPA) in de stad te openen.

De dramatische en symbolische stap van de regering-Biden is bedoeld om de Palestijnen gerust te stellen dat de VS zich inzetten voor hun zaak en om de banden aan te halen.

De nieuwe diplomatieke missie, OPA genaamd, zal op zichzelf geen formele ambassade zijn, maar onder auspiciën blijven van de ambassade die voormalig president Donald Trump van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatste. 

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zal het opgewaardeerde kantoor nu echter “over inhoudelijke zaken” rechtstreeks rapporteren aan het Bureau voor Nabije Oosten-aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, in plaats van de Amerikaanse ambassadeur in Israël – zoals de afgelopen drie jaar het geval was.

“De nieuwe OPA-rapportagestructuur is ontworpen om onze diplomatieke en publieke diplomatiebetrokkenheid te versterken”, voegde een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken toe. 

De stap maakt deel uit van een reeks stappen die de regering-Biden onlangs heeft genomen om de verbroken banden van de VS met de Palestijnen te wijzigen. Voorafgaand aan Biden’s verwachte reis naar de regio, kondigden de VS aan dat Hady Amr zal dienen als speciale gezant voor de Palestijnen. Vroegere titel Amr was plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor Israëlische en Palestijnse Zaken.

Israëlische media meldden dat deze maatregelen komen omdat de regering niet geneigd is om het Palestijnse consulaat in Oost-Jeruzalem te heropenen, ondanks eerdere beloften van president Biden. Maar in een telefoongesprek met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, vorige week, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de VS nog steeds betrokken zijn bij de zaak. 

De Israëlische regering verzet zich fel tegen heropening van het consulaat in Jeruzalem. Een besluit om de belofte van Biden na te komen, zou de toch al onstabiele Israëlische coalitie van premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid verder kunnen ondermijnen. 

Onder Trump hebben de VS honderden miljoenen dollars bezuinigd op financiële hulp aan de Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Trump heeft ook het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Washington DC gesloten, dat de facto dienst deed als ambassade voor Palestijnen. 

Dergelijke stappen maakten deel uit van de strategie van de voormalige president om prikkels weg te nemen terwijl de Palestijnen weigerden in gesprek te gaan met Israël, en om ervoor te zorgen dat geld niet werd uitgegeven tegen Amerikaanse belangen. 

Om deze redenen wordt de ommekeer van de aanpak van de regering-Trump door Biden door sommigen gezien als een beloning voor het Palestijnse leiderschap na een recente dodelijke golf van terrorisme. 

De voormalige ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, Danny Danon, vertelde Fox News dat “de regering-Biden terugkeert naar mislukte praktijken uit het verleden.”

“Hoewel de aangekondigde veranderingen in wezen bureaucratisch van aard zijn, met wijzigingen in namen en rapportagelijnen, is het de symboliek van de stap die voor sommigen thuiskomt. Het duidt op een upgrade in de relaties met de mogelijkheid dat er nog meer vruchteloze beloften komen”, zegt Danon. gezegd.


Bronvermelding:
Datum:        14-06-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          De Amerikaanse adjunct-staatssecretaris voor aangelegenheden in het Nabije Oosten, Barbara Leaf, ontmoet de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, in zijn kantoor in Ramallah, 11 juni 2022. (Foto: US State Department/Twitter)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב