Amerikaanse president legt verband tussen dodelijke aanval van Hamas en de invasie van Poetin in Oekraïne, merkt op dat beide Iraanse steun ontvangen en ‘een naburige democratie volledig willen vernietigen’.

Een dag na zijn bezoek aan Israël tijdens de voortdurende oorlog tegen Hamas, hield de Amerikaanse president Joe Biden donderdag een zeldzame toespraak voor de natie vanuit het Oval Office. Hij riep het Congres op om de militaire hulp aan de Joodse staat en Oekraïne te verhogen en legde een verband tussen de dodelijke aanval van de terreurgroep die de Gazastrook regeert op 7 oktober en de voortdurende Russische invasie in Oekraïne.

“We staan voor een keerpunt in de geschiedenis, een van die momenten waarop de beslissingen die we vandaag nemen de toekomst voor de komende decennia zullen bepalen,” zei Biden aan het begin van zijn toespraak, terwijl hij onwrikbare steun voor de veiligheid van Israël toezegde, “vandaag en altijd”.

Biden gaf een overzicht van zijn reis naar Israël en benadrukte zijn ontmoetingen met Israëlische leiders en met de families van de gegijzelden in Gaza. Hij zei dat “er voor mij geen hogere prioriteit is dan de veiligheid van Amerikanen die gegijzeld worden” in de Gazastrook door Palestijnse terroristen.

“Het Joodse volk weet misschien wel beter dan wie ook, dat er geen limiet is aan de verdorvenheid van mensen die anderen in Israël pijn willen doen,” betreurde Biden.

Biden zegt dat hij ook gesproken heeft met de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, en herhaalde dat “de VS zich blijft inzetten voor het recht van het Palestijnse volk op waardigheid en zelfbeschikking.”

“Ik ben diep geschokt door het tragische verlies van Palestijnse levens, inclusief de explosie in het ziekenhuis in Gaza, die niet door de Israëli’s werd veroorzaakt,” zei hij, en herhaalde dat de IDF niet verantwoordelijk was, ondanks beweringen van Hamas van het tegendeel.

Iron Dome air defense system fires to intercept a rocket fired from the Gaza Strip, in the southern coastal city of Ashkelon, October 19, 2023. (AP/Tsafrir Abayov)

De oorlog brak uit na het bloedbad van Hamas op 7 oktober, waarbij minstens 1.500 terroristen vanuit de Gazastrook over land, door de lucht en over zee de grens met Israël overstaken, ongeveer 1.400 mensen doodden en 200 tot 250 gijzelaars van alle leeftijden gijzelden onder dekking van een stortvloed van duizenden raketten die op Israëlische steden werden afgevuurd. De overgrote meerderheid van de mensen die werden gedood toen schutters grensgemeenschappen in beslag namen, waren burgers – mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Hele families werden in hun huizen geëxecuteerd en meer dan 260 werden afgeslacht op een openluchtfestival, velen te midden van gruwelijke wreedheden van de terroristen, in wat Biden eerder heeft omschreven als “het ergste bloedbad onder het Joodse volk sinds de Holocaust”.

Israël zegt dat zijn offensief is gericht op het vernietigen van de infrastructuur van Hamas en heeft gezworen de hele terreurgroep, die de Strook regeert, uit te schakelen. Israël zegt alle gebieden waar Hamas actief is aan te vallen en probeert het aantal burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.

In zijn toespraak van donderdag vergeleek Biden het conflict in de Gazastrook met dat in Oekraïne door te zeggen: “Hamas en Poetin hebben een andere achtergrond. Maar dit hebben ze gemeen: ze willen allebei een naburige democratie volledig vernietigen.” Hij merkte in zijn toespraak ook op dat “Iran Rusland steunt in Oekraïne en Hamas en andere terroristische groeperingen in de regio. “We zullen ze ter verantwoording blijven roepen”, beweerde hij.

“De Verenigde Staten en onze partners in de hele regio werken aan een betere toekomst voor het Midden-Oosten – een toekomst waarin het Midden-Oosten stabieler is en beter verbonden met zijn buren door middel van innovatieve projecten zoals de India-Midden-Oosten-Europese Economische Corridor,” voegde hij eraan toe. Biden zei dat hij vrijdag een dringend verzoek zou indienen bij het Congres om “Amerika’s nationale veiligheidsbehoeften te financieren om onze cruciale partners te ondersteunen, waaronder Israël en Oekraïne.”

“Het is een slimme investering die generaties lang zijn vruchten zal afwerpen voor de Amerikaanse veiligheid,” beweerde hij. “Het zal ons helpen Amerikaanse troepen buiten gevaar te houden,” legde Biden uit. “We streven er niet naar Amerikaanse troepen in Rusland te laten vechten of tegen Rusland te laten vechten,” voegde hij er afzonderlijk aan toe, waarbij hij met name de mogelijkheid niet uitsloot dat Amerikaanse troepen betrokken raken bij de oorlog van Israël tegen Hamas.

Het vliegdekschip USS Gerald R. Ford tankt bij vanaf de onderzeese aanvullingsolietanker USNS Laramie in de oostelijke Middellandse Zee, 11 oktober 2023. (US Navy foto via AP)

Twee functionarissen die bekend zijn met de zaak vertelden The Times of Israel op woensdag dat de functionarissen van Biden de afgelopen dagen aan Israël hebben aangegeven dat als Hezbollah een oorlog tegen Israël begint, het Amerikaanse leger zich zal aansluiten bij het IDF in de strijd tegen de door Iran gesteunde Libanese terreurgroep. Hezbollah en verbonden Palestijnse terroristen hebben de afgelopen dagen een aantal dodelijke aanvallen uitgevoerd langs de grens, wat Israëlische vergeldingsaanvallen heeft uitgelokt en de bezorgdheid heeft gewekt over een mogelijk tweede front terwijl Israël zich voorbereidt op een waarschijnlijke grondinvasie in Gaza.

In zijn toespraak over het voorgestelde hulppakket zei Biden dat de militaire steun voor Israël en Oekraïne “ons zal helpen een wereld op te bouwen die veiliger, vreedzamer en welvarender is voor onze kinderen en kleinkinderen”. “Amerikaanse allianties houden ons Amerikanen veilig. Amerikaanse waarden maken ons tot een partner waar landen mee willen samenwerken. Om dat allemaal op het spel te zetten als we weglopen uit Oekraïne of als we Israël de rug toekeren – dat is het gewoon niet waard,” zei Biden. “In Israël gaan we ervoor zorgen dat ze hebben wat ze nodig hebben om hun volk te beschermen, vandaag en altijd,” vervolgde hij, “Het veiligheidspakket dat ik naar het Congres stuur… is een ongekende inzet voor de veiligheid van Israël die de kwalitatieve militaire voorsprong van Israël, die we hebben toegezegd [te handhaven], zal aanscherpen.”

“We gaan ervoor zorgen dat Iron Dome het luchtruim boven Israël blijft bewaken. We gaan ervoor zorgen dat andere vijandige actoren in de regio weten dat Israël sterker is dan ooit en voorkomen dat dit conflict zich uitbreidt,” voegde hij eraan toe. Biden zei dat tijdens zijn gesprekken woensdag met premier Benjamin Netanyahu, de twee het hadden over “de kritieke noodzaak voor Israël om te opereren volgens het oorlogsrecht. Dat betekent dat burgers in de strijd zo goed mogelijk beschermd moeten worden.”

Israëlische soldaten op een verzamelplaats bij de grens met Gaza, 19 oktober 2023. (Chaim Goldberg/Flash90)

 

Hij herhaalde ook zijn steun voor de oprichting van een Palestijnse staat als onderdeel van een vredesakkoord met Israël. “We kunnen de vrede niet opgeven. We kunnen een tweestatenoplossing niet opgeven,” zei Biden tegen het einde van zijn toespraak. “Israël en de Palestijnen verdienen het om in veiligheid, waardigheid en vrede te leven.

Daarna ging hij in op de bezorgdheid over onverdraagzaamheid en geweld in Amerika, geïnspireerd door de gevechten in Gaza. “Hier thuis moeten we eerlijk zijn tegen onszelf. In de afgelopen jaren heeft te veel haat te veel zuurstof gegeven, waardoor racisme, de opkomst van antisemitisme en islamofobie hier in Amerika zijn aangewakkerd,” zei hij.

“Vandaag de dag maken Joodse gezinnen zich zorgen dat ze een doelwit zijn op school of dat ze symbolen van hun geloof dragen terwijl ze over straat lopen of hun dagelijks leven leiden,” betreurde Biden. Hij herinnerde ook aan de tragische moord deze week op een 6-jarige Palestijns-Amerikaanse in een vermoedelijke haatmisdaad tegen hem en zijn moeder vanwege hun geloof.

Personeel en agentschappen van Times of Israel hebben bijgedragen aan dit verslag.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-10–2023

Auteur:
Jacob Magid

Beeld:
US President Joe Biden addresses the nation on the war between Israel and the Gaza-ruling Hamas terror group and the Russian invasion of Ukraine, from the Oval Office of the White House in Washington on October 19, 2023. (Jonathan Ernst/Pool/AFP)

Website:
www.timesofisrael.com

EN / NL/ עב