Terwijl hij zich voorbereidt op een ontmoeting met de Amerikaanse president aan de zijlijn van de VN, wordt de premier beperkt door extreemrechtse partners en zal hij naar verwachting proberen zijn steun te beperken tot economische hulp voor de Palestijnse Autoriteit, aldus een ambtenaar

Tijdens een langverwachte ontmoeting op woensdag aan de zijlijn van de VN zal de Amerikaanse president Joe Biden druk uitoefenen op premier Benjamin Netanyahu om belangrijke concessies te doen aan de Palestijnen om te helpen een normalisatieovereenkomst met Saoedi-Arabië tot stand te brengen, vertelde een ambtenaar die bekend is met de zaak dinsdag aan The Times of Israel.

Maar met Netanyahu beperkt door extreem-rechtse coalitiepartners die zich verzetten tegen stappen in de richting van een Palestijnse staat, zal hij proberen om het praten over gebaren voor Ramallah te beperken tot economische hulp voor de Palestijnse Autoriteit die krap bij kas zit, zei de ambtenaar.

De PA heeft in gesprekken met Saoedische en Amerikaanse functionarissen haar verlangen geuit naar steun van de VS voor erkenning van de Palestijnse staat bij de Verenigde Naties, de heropening door de VS van het consulaat in Jeruzalem dat van oudsher de Palestijnen bediende, het schrappen van de wetgeving van het Congres die de PLO als een terreurorganisatie bestempelt, de Israëlische overdracht van grondgebied op de Westelijke Jordaanoever aan Palestijns bestuur en het met de grond gelijk maken van illegale buitenposten op de Westelijke Jordaanoever, volgens functionarissen die bekend zijn met de zaak.

Channel 13 meldde dinsdag dat Netanyahu vorige week zijn veiligheidskabinet inlichtte over de normaliseringspoging en de ministers vertelde dat een deal waarschijnlijk gebaren richting de Palestijnen zal vereisen, iets wat hij niet graag in het openbaar toegaf, omdat hij de eis blijkbaar niet geloofwaardig wilde maken. De premier besprak de inspanning ook privé met de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich, die het idee heeft verworpen om de Palestijnen iets aan te bieden in de context van een mogelijke Saoedische normalisatiedeal.

De regering Biden heeft lang volgehouden dat haar inspanningen om de integratie van Israël in de regio uit te breiden niet ten koste zullen gaan van de Palestijnen en heeft er zelfs voor gepleit om de versterkte banden van Arabische landen met Jeruzalem aan te wenden om een tweestatenoplossing dichterbij te brengen.

Het Witte Huis erkent ook dat het grote vooruitgang zal moeten boeken om genoeg progressieve Democraten te overtuigen om de normalisering te steunen, die waarschijnlijk een belangrijk defensiepact met Saoedi-Arabië zal omvatten, een land met een twijfelachtige reputatie op het gebied van de mensenrechten.

De ontmoeting van woensdag is de eerste tussen de twee leiders sinds Netanyahu afgelopen december weer aan de macht kwam. Geen enkele nieuw verkozen premier heeft langer gewacht op een ontmoeting met een Amerikaanse president sinds Levi Eshkol in 1964.

De banden tussen de VS en Israël verslechterden snel na de vorming van Netanyahu’s hardline regering, die dagen na haar aantreden een radicaal plan onthulde om de rechterlijke macht te reorganiseren.

Biden heeft agressief gereageerd op het plan en gewaarschuwd dat het de democratische fundamenten van Israël en de gedeelde waarden die de basis vormen van de bilaterale relatie, zal schaden. Israël heeft de VS ook boos gemaakt met zijn beleid op de Westelijke Jordaanoever, waar het in zes maanden meer bouw van nederzettingen heeft goedgekeurd dan welke regering dan ook in een heel jaar, tegen de achtergrond van gewelddadige spanningen met de Palestijnen die hebben geleid tot een dodental dat sinds de Tweede Intifada niet meer is voorgekomen.

Nadat hij Netanyahu bijna negen maanden had laten wachten op een ontmoeting, besloot Biden om het gesprek te verplaatsen naar de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN, kennelijk omdat hij het niet wilde verheffen tot een Oval Office-setting terwijl de premier geen intentie heeft getoond om de gerechtelijke revisie op de lange baan te schuiven.

Niettemin vertelde een Israëlische functionaris maandag aan The Times of Israel dat Biden van plan is om Netanyahu uit te nodigen voor een vervolgbijeenkomst in het Witte Huis in de komende maanden, terwijl hij werkt aan het verkrijgen van een impuls voor een overeenkomst met Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken overweegt ook om volgende maand een reis te maken naar Israël, de Westelijke Jordaanoever en Saoedi-Arabië als onderdeel van die inspanning, zeiden twee Israëlische functionarissen.

In ruil voor het normaliseren van de banden met Israël vraagt Saoedi-Arabië om een belangrijk defensiepact met de VS, belangrijke wapendeals en medewerking van de VS bij het opzetten van een civiel nucleair programma op Saoedisch grondgebied. Washington wil op zijn beurt dat Riyad zijn economische en militaire betrekkingen met China en Rusland afbouwt.

Volgens een bericht dinsdag in The New York Times hebben Amerikaanse en Saoedische functionarissen gesproken over een mogelijke defensieafstemming naar het voorbeeld van de overeenkomsten van de VS met Japan en Zuid-Korea, waarbij de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië beloven militaire steun te verlenen als een van hen in de regio of op Saoedisch grondgebied wordt aangevallen.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
19-09-2023

Auteur:
Jacob Magid

Beeld
Then-US vice president Joe Biden, left, and Prime Minister Benjamin Netanyahu during a joint press conference at the prime minister’s residence in Jerusalem, March 9, 2010. (AP/Ariel Schalit)

Website:
www.timesofisrael.com

 

EN / NL/ עב