DALLAS – Met elke dag die voorbijgaat, verzamelen zich meer Russische strijdkrachten langs de grenzen van Oekraïne. De Amerikaanse inlichtingendienst verwacht tegen januari zo’n 175.000 Russische troepen – samen met gevechtstanks en andere zware bewapening – in het theater.

Oorlog lijkt steeds meer op handen en daarom was het beveiligde videogesprek dinsdag tussen de Amerikaanse president Joe Biden in de White House Situation Room en de Russische president Vladimir Poetin in het Kremlin – een gesprek dat meer dan twee uur duurde – zo belangrijk. 

Biden “vertelde president Poetin rechtstreeks dat als Rusland Oekraïne verder zou binnenvallen, de Verenigde Staten en onze Europese bondgenoten zouden reageren met krachtige economische maatregelen”, vertelde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan verslaggevers zodra de oproep voorbij was.

Biden zei ook dat de VS “aanvullend defensief materieel aan de Oekraïners zouden leveren … en we zouden onze NAVO-bondgenoten aan de oostflank versterken met extra capaciteiten als reactie op een dergelijke escalatie”, legde Sullivan uit.

Het gesprek van Biden was zwaar.

“Ik zal je in de ogen kijken en je vertellen – zoals president Biden president Poetin in de ogen keek en hem vandaag vertelde – dingen die we in 2014 niet hebben gedaan, zijn we nu bereid om te doen”, zei Sullivan.

De vraag is of Poetin Biden gelooft, of er zelfs maar om geeft. 

Als Poetin absoluut vastbesloten is om Oekraïne – een voormalige Sovjetrepubliek – binnen te vallen, te veroveren en te bezetten, dan zullen de dreigementen van Biden weinig gewicht in de schaal leggen.

Biden zakt immers thuis in de peilingen en wordt in het buitenland niet als sterk en beslissend gezien. 


Bronvermelding:
Datum:        08-12-2021
Auteur:        Joel C. Rosenberg
Beeld:          Het Witte Huis
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב