In een ontmoeting met de Israëlische premier zei de Amerikaanse president Joe Biden dat Iran nooit kernwapens zal krijgen en dat de VS “klaar is voor andere opties” als de diplomatie met het islamitische regime mislukt.

De 50 minuten durende ontmoeting vrijdagochtend tussen Biden en premier Naftali Bennett vond plaats in het Oval Office en markeerde Bennetts eerste grote diplomatieke reis.

Biden zei tegen verslaggevers dat de twee landen een “grote agenda” hebben en “de dreiging van Iran zullen bespreken en onze inzet om ervoor te zorgen dat Iran nooit een kernwapen ontwikkelt”.

“We stellen diplomatie voorop en zien wel waar dat ons brengt. Maar als diplomatie faalt, zijn we klaar om andere opties te kiezen”, stelde Biden Bennett gerust.

Na de Amerikaanse inzet voor de veiligheid van Israël te hebben bevestigd, zei Biden dat een andere prioriteit is om “manieren te vinden om vrede en veiligheid voor Israëli’s en Palestijnen te bevorderen”.

De Amerikaanse president gaf ook aan dat hij de voortzetting van de Abraham-akkoorden zou steunen, het verdrag tussen de voormalige regering dat de betrekkingen tussen Israël en moslimlanden in de regio normaliseerde.

“Dat is een trend die volgens mij moet worden aangemoedigd, niet ontmoedigd,” zei Bennett. “En we gaan er alles aan doen om er [voor] waarde voor te hebben. We gaan ook manieren bespreken om vrede en veiligheid en welvaart voor Israëli’s en Palestijnen te bevorderen. En we gaan onze teams ook naar werk eraan dat Israël voldoet aan de vereisten van het visumvrijstellingsprogramma om dat voor elkaar te krijgen.”

Bij het uiteenzetten van zijn zaak over veiligheid en defensie zei Bennett dat “we in de moeilijkste buurt ter wereld zijn.”

“We hebben ISIS aan onze zuidgrens, Hezbollah aan onze noordgrens, de Islamitische Jihad, Hamas, Iraanse milities die ons omringen”, zei hij. “En ze willen ons allemaal vermoorden, Israëli’s vermoorden. Ze willen allemaal de Joodse staat vernietigen. En daarom moet Israël altijd overweldigend sterker zijn dan al onze vijanden.”

Hij maakte ook zijn punt over Iran duidelijk.

“Iran is de grootste exporteur in de wereld van terrorisme, instabiliteit en mensenrechtenschendingen. Terwijl we hier nu zitten, draaien de Iraniërs de centrifuges rond”, zei hij. “En we moeten het stoppen.”

Bennett herhaalde de toezegging van de nieuwe Israëlische regering om een ​​”nieuwe geest van goede wil… van hoop, een geest van fatsoen en eerlijkheid, een geest van eenheid en tweeledigheid” met de nieuwe Amerikaanse regering te creëren.

De twee leiders spraken ook over hun land COVID-vaccinatiecampagnes.

“We hebben vandaag een grote agenda, te beginnen met COVID, waar we het over hebben gehad, en onze beide succesvolle vaccinatieprogramma’s, en we hebben een beetje gepraat en we zullen blijven praten over de kwestie van boostershots”, zei Biden.

“Je bent vroeg met je programma begonnen en je hebt geweldige resultaten, en we gaan half september beginnen. Maar we overwegen het advies dat je hebt gegeven dat we eerder moeten beginnen, en dit is veelbelovend. Het boosterprogramma gaat hier in september, de 20e, van start, in afwachting van goedkeuring door de FDA en de CDC-commissie van externe deskundigen. En de vraag die opkomt is, moet het korter zijn dan acht maanden? Moet het wel vijf maanden zijn?”

Het Witte Huis bracht later een verklaring uit waarin stond dat de VS zich zullen houden aan hun aanvankelijke aanbeveling van acht maanden totdat er een booster wordt gegeven.

Israël – dat aantoonbaar de meest agressieve vaccinatiecampagne ter wereld heeft geleid, injecties heeft afgegeven aan zwangere vrouwen en nu de booster is voordat internationale instanties het aanbeveelden – biedt nu een derde injectie aan iedereen ouder dan 30 jaar en vijf maanden na hun tweede injectie.

Bennett zei dat hij een moeilijke beleidsbeslissing had genomen, maar noemde Israël een pionier op het gebied van COVID-vaccins.

“Ik kan u melden, meneer de president, en aan iedereen dat we bijna 3 miljoen Israëli’s hebben bereikt die de booster-injectie hebben gekregen,” zei hij. “En het komt erop neer dat het veilig is en het werkt. Het goede nieuws is ten slotte dat het tij in Israël aan het keren is.”

(Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben minder dan 2 miljoen Israëli’s de derde injectie gekregen .)

De volledige tekst van zowel de opmerkingen van Biden als Bennett vindt u hier .


Bronvermelding:
Datum:        29-08-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:         Witte Huis/Twitter
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב