Het koninkrijk Bhutan gaat diplomatieke betrekkingen met de staat Israël aan. Hiertoe hebben de ambassadeurs in India van de twee landen zaterdagavond een overeenkomst getekend.

Bhutan kent met slechts 53 landen en de Europese Unie diplomatieke betrekkingen. Dit is een bewust beleid van het door het Himalaya-gebergte ingesloten Boeddhistische koninkrijk, met als doel zijn cultuur en milieu te beschermen en buitenlandse invloeden tegen te gaan. De overeenkomst met Israël staat dan ook los van de door de Amerikaanse president Donald Trump bemiddelde Abraham-akkoorden, daar de Verenigde Staten geen officiële betrekkingen met Bhutan hebben.

Het afgelopen jaar hielden de ministeries van Buitenlandse Zaken van Bhutan en Israël geheime onderhandelingen over het normaliseren van de betrekkingen. Volgens de Israëlische ambassadeur in India Ron Malka werd Israël gedurende recente jaren benaderd door het Boeddhistische koninkrijk met interesse in de Joodse staat. “Ze zijn al jaren onder de indruk van de capaciteiten van Israël, en hun premier wilde relaties”, aldus Malka in een interview met de Jerusalem Post. “Wij adviseren hen over onderwerpen die voor hen van belang zijn, zoals watermanagement, landbouw en technologie, educatie en professionele training. Ze zijn zeer geïnteresseerd in het onderwerp medicatie”.

Israël toonde al langere tijd interesse in officiële betrekkingen met Bhutan. In 1994 had de toenmalige VN-ambassadeur van Israël een ontmoeting met zijn Bhutanese collega. Laatstgenoemde was echter terughoudend en gaf aan dat zijn land niet meer dan twee à drie diplomatieke overeenkomsten per jaar tekent. Datzelfde jaar had Israëls ambassadeur in India een gesprek met de Bhutanese minister van Buitenlandse Zaken, die verrast was door de interesse en aangaf dat Bhutan geen behoefte had aan buitenlandse hulp. Hieruit trok Israël de conclusie dat het Boeddhistische koninkrijk geen interesse had in het aangaan van betrekkingen.

Vanaf 2016 was echter sprake van nieuwe ontwikkelingen. Dat jaar bezocht de toenmalige Israëlische minister van Landbouw Bhutan en een jaar later had een diplomatieke delegatie een ontmoeting met de premier van het Boeddhistische koninkrijk.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi heeft al met zijn Bhutanese collega Tandy Dorji telefonisch gesproken. “Ik wil het Koninkrijk Bhutan bedanken en het besluit prijzen om volledige diplomatieke betrekkingen met Israël aan te gaan”, aldus Ashkenazi. “Ik nodig mijn vriend minister van Buitenlandse Zaken Dorji uit om Israël te bezoeken om de samenwerking tussen de landen te bevorderen. Ik hoop dat we het komend jaar de koning van Bhutan zullen ontvangen voor zijn eerste officiële bezoek”.

“Een vrucht van de vredesakkoorden”, zo noemt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het aangaan van betrekkingen met Bhutan. Volgens Netanyahu is sprake van contacten met meerdere landen die relaties met Israël zouden willen aangaan. Analisten noemen onder andere Oman en Indonesië als mogelijke kandidaten die zich – in navolging van de Verenigde Arabische EmiratenBahreinSoedan en Marokko – zich bij de Abraham-akkoorden zouden willen voegen.


Bronvermelding:
Datum:        14-12-2020
Auteur:        ELKAN VAN DER RAAF
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב