Het einde van de 1 jaar oude regering Bennett komt in zicht. Volgende week zal de regering een wetsvoorstel indienen om zichzelf vrijwillig te ontbinden, en daarmee een einde te maken aan de 24e Knesset van Israël en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, volgens een dramatische gezamenlijke verklaring van premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.

Na de ontbinding van de Knesset wordt Lapid demissionair premier totdat een nieuwe regering wordt beëdigd.

Gezien de wettelijke en vakantiebeperkingen en ook de Hoge Joodse feestdagen worden de verkiezingen mogelijk pas op 25 oktober gehouden.

Een bron dicht bij de zaak zegt dat een deel van de motivatie van premier Naftali Bennett om de Knesset uit eigen wil te ontbinden, is dat Yamina Knesset lid Nir Orbach van plan was met de Likud mee te stemmen om de Knesset te ontbinden, een stap die de 59-koppige politieke minderheid zichzelf niet kan verdedigen tegen.

Van de Likud leider had hij allerlei beloften gekregen, waaronder die van minister van Nederzettingen indien Netanyahu een regering zou gaan leiden.

Bronnen in Likud zeiden dat Orbach vanwege zijn aarzeling geen gereserveerde plek op de Likud-lijst zou krijgen, maar Yamina MK Idit Silman wel.

Minister van Defensie Benny Gantz zegt dat het “jammer is dat het land naar verkiezingen moet worden gesleept, en dat hij niet vooraf op de hoogte was gesteld”.

Hij voegde daaraan toe dat hij niet “oordeelt” over het besluit en zegt dat de regering voorlopig “zoveel mogelijk” zal blijven functioneren.

Minister van Justitie Gideon Sa’ar wijt de val van de regering aan ‘onverantwoordelijk gedrag van Knesset leden in de coalitie’. Hij zei dat het doel van de volgende verkiezingen zou zijn om te voorkomen dat Netanyahu weer aan de macht komt en ‘het land te verpanden aan zijn eigen persoonlijke belang’.

Er is nu van alles mogelijk, Gantz kan terugkeren naar het Netanyahu kamp, Bennett kan samengaan met Gideo Sa’ar of mogelijk de politiek verlaten en weer het bedrijfsleven in te gaan, Ayelet Shaked kan terugkeren naar de Likud.

In de politiek in Israël is alles mogelijk en is iets pas zeker als het zeker is.

Wordt vervolgd.


Bronvermelding:
Datum:        20-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

 

EN / NL/ עב