Op Jom Hazikaron, 3 mei herdacht Israel de gevallen soldaten, agenten en burgers in de oorlogen en bij terroristische aanslagen. Dit jaar herdenkt men de gevallen soldaten en ruim drieënhalf duizend slachtoffers van terreur, waaronder Israeli’s van Nederlandse afkomst. Op de avond van drie mei werden de herdenkingen op verschillende plaatsen in Israel geopend, vooral vier mei staat in het teken van herinneren. Zo zal vandaag om 11 uur Israel stilvallen en zijn er sirenes in het hele land te horen. Om 1 uur is de officiële herdenking op de Herzlberg. Zowel premier Naftali Bennett als president Isaac Herzog benadrukte de nationale eenheid op deze dag van rouw.

Naast de ceremonie bij de Westelijke Muur, werden Memorial Day-evenementen gehouden in Tel Aviv’s Park HaYarkon, in de Knesset in Jeruzalem en in veel lokale gemeenschappen in het hele land. Eerder op de dag sprak premier Naftali Bennett tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het Yad Lebanim-monument voor gesneuvelde soldaten in Jeruzalem, ook bijgewoond door Knesset-voorzitter Mickey Levy, topleger en families van gesneuvelde soldaten.

In zijn toespraak herinnerde Bennett aan zijn tijd als commando in Zuid-Libanon in de jaren negentig en noemde hij verschillende soldaten die hij kende die tijdens de gevechten daar werden gedood. “We waren daar in Libanon, wij allemaal samen. mensen uit de Kibboetsen en stadskinderen, seculier en religieus, uit Beersheba en Haifa, rechts en links, joden met niet-joden, we waren één.” Bennett gaat verder: “Daar, op de bases van Zuid-Libanon, werd ik verliefd op onze prachtige natie”.

Herzog benadrukte ook het ‘wij-gevoel’: “Zelfs vandaag komen onze vijanden tegen ons in opstand met haatdragende terreur, en zoals altijd treffen ze ons waakzaam en vastberaden, met de ene hand op een wapen en de andere uitgestrekt in dialoog en gericht op vrede”.

Israel herdenkt gevallen soldaten en gesneuvelde burgers
Zesenvijftig soldaten zijn omgekomen tijdens hun militaire dienst sinds Israels laatste Jom Hazikaron. Nog eens 84 gehandicapte veteranen stierven als gevolg van complicaties van verwondingen opgelopen tijdens hun dienst. Dat aantal bracht het totaal van degenen die sinds 1860 in dienst van het land zijn omgekomen op 24.068 zielen.

Ook zijn er 33 namen toegevoegd aan de lijst van terreurslachtoffers die het afgelopen jaar zijn omgekomen bij aanslagen. Nog eens vier gehandicapte slachtoffers stierven als gevolg van complicaties van ernstige verwondingen die ze opliepen bij aanvallen, wat het totaal op 3.199 brengt sinds de oprichting van Israël in 1948.

Na een dag van herdenken, zal Israel morgen haar onafhankelijkheid vieren tijdens Jom Ha’atsmaoet. Onder andere een ceremonie met hoogwaardigheidsbekleders, een flyby van de Israelische luchtmacht en vele barbecues staan dan op het programma.


Bronvermelding:
Datum:        03-05-2022
Auteur:         JOS HUMMELEN
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב