Lockdown heeft de corona-crisis alleen maar verergerd, beweren experts.

Drie professoren, te weten de prominente epidemioloog prof. Dr. Hagai Levine van de School of Public Health en twee financiële en bankdeskundigen prof. David Gershon en prof. Alexander Lipton van de Jerusalem Business School, allen verbonden aan de Hebrew University of Jerusalem, beweren dat Israël en andere landen Covid-19 hadden kunnen beheersen zonder hun toevlucht te nemen tot lockdowns.

Zij vergeleken statistieken van over de hele wereld met elkaar en concludeerden in een nieuw gepubliceerd onderzoek dat – hoewel het voor steden als Londen, New York en diverse andere plaatsen weliswaar nodig was om in lockdown te gaan – het overbodig was en is voor landen om de bevolking op te sluiten in hun huizen en/of andere strikte regels op te leggen.

Het wiskundige model dat door de auteurs werd ontwikkeld bevestigde, dat lockdown niet nodig was voor het zogenoemde doel om de curve af te vlakken ter voorkoming van overbelasting van het zorgstelsel.

Hun gedetailleerde model berekent de waarschijnlijke bezetting van IC-bedden en reguliere ziekenhuisbedden tijdens elke fase van de pandemie, rekening houdend met het effect van de ziekte op verschillende bevolkingsgroepen.

Eén van de conclusies van de studie is dat een lockdown onnodig was voor landen die meer dan 60 IC-bedden per miljoen inwoners beschikbaar hebben voor Covid-19-patiënten. In landen met minder dan 60 IC-bedden per miljoen zou een tijdelijke, gedeeltelijke quarantaine van risicogroepen nodig kunnen zijn.

Een andere conclusie luidt, dat de gevolgen van langdurige quarantaine hoge werkloosheid en sociale problemen zoals isolatie en eenzaamheid, beperkte toegang tot gezondheidszorg en toename van drugsgebruik, huiselijk geweld, armoede, honger en sociale onrust veroorzaken.

Gezien al die negatieve gevolgen zijn de onderzoekers van mening, dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door de lockdown hoger zal blijken te zijn dan de sterfgevallen die direct verband houden met de Covid-19-infectie zelf.

“Het doel van het publiceren hiervan is niet om kritiek te hebben op wat er is gedaan,” zei prof. David Gershon tegen The Times of Israel. “Het is niet politiek, maar het roept wel de vraag op waarom we nog steeds in semi-lockdown zitten. Waarom houden we de begraafplaatsen op Memorial Day gesloten? Het laat zien dat er een overdreven reactie is.”

Lees ook...
Lockdown Only Made Corona Crisis Worse, Experts Say
End all restrictions, they were unnecessary, Hebrew University researchers say

_______________________________________
Bronvermelding
website: www.israel21c.org
website: www.timesofisrael.com
_______________________________________

EN / NL/ עב