Nu vanaf vrijdagmiddag 14.00 uur Israel opnieuw in lockdown gaat ziet het er voor veel bedrijven somber uit. Veel eigenaren van bedrijven zijn bang deze lockdown niet te zullen overleven.

De afsluiting van Israël dreigt veel bedrijven te schaden, waarbij sommigen harder zullen worden getroffen dan anderen. Essentiële diensten, zoals supermarkten en levensmiddelenwinkels mogen openblijven, aangezien er wordt verwacht dat Israëliërs grote hoeveelheden levensmiddelen zullen kopen voor de aanstaande vakantiemaaltijden

Maar ook speelgoedwinkels zullen naar verwacht goede zaken doen omdat kinderen moeten worden beziggehouden in de tijd dat ze niet via de computer of laptop onderwijs krijgen.

Apotheken en drogisterijen mogen ook open blijven omdat die in een essentiële behoefte voorzien.

“Als er een echte vergoeding wordt aangeboden, zal ik een ‘goede jongen’ zijn en de sportschool sluiten”, zei een sportschooleigenaar uit Nof HaGalil tegen N12. De impliciete waarschuwing van veel ondernemers is dat ze zonder financiële vergoeding open zullen blijven, waarbij ze de boete voor lief nemen.

Inmiddels hebben honderd restaurants en verschillende sportscholen verklaard open te zullen blijven tijdens de lockdown en wel om drie redenen: de angst dat de overheid hen geen compensatie wil of kan bieden; het reële gevaar dat ze de lockdown niet overleven en het feit dat het kleine bedrijven zijn.

Men heeft weinig vertrouwen in de woorden van premier Netanyahu die tijdens zijn persconferentie van zondagavond zei dat hij de minister van Financiën Katz een dag voor het ingaan van de afsluiting gevraagd had om met een financieel hulpplan te komen.

Degenen met een sterke rug, zoals grote ketens van fitnesscentra, zwijgen over plannen om gezondheidsvoorschriften te trotseren, omdat ze het zich kunnen veroorloven. Volgens een plaatselijke sportschooleigenaar in Gedera “staan ​​kleine bedrijven voor de ondergang”.

Dit betekent dat kleine, particuliere bedrijven die het meeste verliezen, ook de grootste motivatie zullen hebben om ondanks het gezondheidsrisico open te blijven. Een zelfstandige kapper kan bijvoorbeeld klanten bij hem thuis laten komen om te voorkomen dat hij zijn inkomen verliest.

Dun & Bradstreet zei zondag dat naar verwachting ongeveer 45.000 bedrijven definitief zullen sluiten tegen het einde van 2021, waarvan 5000 vanwege de aanstaande lockdown.

De financiële schade loop op tot 800 miljoen shekel (200 miljoen euro) voor restaurants en tot 5 miljard shekel (1,25 miljard euro) voor non-food sectoren zoals mode en accessoires.

Volgens het ministerie van Financiën zullen naar verwacht door deze afsluiting 200.000 mensen werkloos worden, en zullen meer zelfstandige bedrijven uit het straatbeeld verdwijnen, waarbij hun plaats zal worden ingenomen door een van de vele winkelketens.

Er zijn ook uitzonderingen, de eigenaar van wijnwinkel “The Grapes Man” in Jaffa, Haim Gan, zegt dat zijn zaken goed gaan. Israëliërs kopen grote hoeveelheden wijn voor de feestdagen in en misschien nog een paar flessen voor de lange dagen die voor ons liggen.

“We zien geen daling van de wijnconsumptie ondanks de sluiting van restaurants”, vertelde hij de Jerusalem Post. “Dit betekent dat het publiek nu betere wijnen drinkt, omdat ze wat ze in een goed restaurant zouden hebben uitgegeven, uitgeven aan wijnen die bij hen thuis worden bezorgd.”

Hij voegde eraan toe dat de zomer erg warm was geweest, en dat de Israëlische witte en rosé wijnen nu uitverkocht zijn. “Mensen kunnen nu niet naar het buitenland reizen, dus geven ze het geld hier uit”, zei hij.

“Het is ook waarschijnlijk dat mensen meer genieten, omdat ze zichzelf een beetje willen verwennen met alle lockdowns en ontberingen.”

Iedereen roept de staat op om hulp te bieden, maar niemand vermeldt dat een economie met een hoge werkloosheidsgraad en financiële instabiliteit niet bekend staat om zijn bestedingen. Zonder verkopen verliest de staat aan geïnde belastingen. Katz zou donderdag het beste plan ter wereld kunnen bieden, maar aangezien Israël al het grootste tekort in zijn geschiedenis heeft, weet niemand waar het geld vandaan moet komen.


Bronvermelding:
Datum:        15-09-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב