In navolging van de Verenigde Arabische Emiraten, gaat Bahrein de betrekkingen met Israël normaliseren. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag bekend.

Vrijdag gingen al geruchten de ronde dat Bahrein zich zou voegen bij de ceremonie van de VAE en Israël in het Witte Huis. De Golfstaat werd al genoemd als een van de potentiële Arabische landen die in navolging van de Emiraten de betrekkingen met de Joodse staat zou gaan normaliseren.

Vrijdagmiddag heeft president Trump bekendgemaakt dat Bahrein de betrekkingen met Israël gaat normaliseren. In een gezamenlijk statement met de Bahreinse koning Hamad bin Salman al-Khalifa en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, laat Trump weten dat de twee landen “akkoord zijn gegaan tot het opzetten van volledige diplomatieke betrekkingen”.

In het statement spreken de Verenigde Staten hun dank uit aan Bahrein voor het houden van de Peace for Prosperity Workshop in 2019. Deze bijeenkomst werd gehouden om te spreken voor economische kansen in de regio in aanloop naar het Amerikaanse vredesplan voor Israël en de Palestijnen.

In het licht van de VAE, komt de normalisatie van Bahrein met Israël niet geheel uit de lucht vallen. De Golfstaat was een van de eerste landen die het vredesakkoord tussen de VAE en Israël verwelkomde, en in navolging van Saoedi-Arabië opende Bahrein zijn luchtruim voor Israëlische lijnvluchten. De VAE en kroonprins Mohammed Bin Zayed worden dan ook bedankt voor “zijn leiderschap op 13 augustus 2020 met het aankondigen van diplomatieke betrekkingen met Israël.

Bij het tekenen van de vredesverklaring tussen Israël en de VAE op 15 september in het Witte Huis, zal een delegatie van Bahrein aanwezig zijn. De betrokkenen spreken van een “historische doorbraak die vrede in het Midden-Oosten bevordert”. “Het openen van directe dialoog en banden tussen deze twee dynamische gemeenschappen en geavanceerde economieën zet de positieve transformatie van het Midden-Oosten voort en draagt bij aan stabiliteit, veiligheid en voorspoed in de regio”, aldus het statement van Trump, Al-Khalifa en Netanyahu.


Bronvermelding:
Datum:        14-09-2020
Auteur:         ELKAN VAN DER RAAF
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב