Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat hij had aangezet tot geweld met een aantal antisemitische tweets. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

In 2018 twitterde Van Doorn ‘moge Allah de zionisten vernietigen’. Later deed hij dat nog eens in het Engels. In 2019 schreef hij: ‘Moge Allah de vijanden van de islam leiden of vernietigen’. CIDI deed aangifte van de uitingen, omdat hij zou hebben opgeroepen tot geweld tegen Joden. Arnoud van Doorn zit in de Haagse gemeenteraad en is fractievoorzitter van de Partij van de Eenheid. Het Haagse raadslid zei dat de tweets een emotionele reactie waren op berichten over ‘het geweld in Palestina’. Ze waren volgens hem gericht tegen zionisten. Dus niet tegen Joden in het algemeen. Hij noemde zijn berichten op social media een ‘smeekbede’, gericht aan de Schepper. “Het was geen oproep tot volkerenmoord, maar een smeekbede aan onze Schepper om de zionisten te straffen op de Dag des Oordeels”, zei hij twee weken geleden in de Haagse rechtszaal.

Volgens de rechter was er meer aan de hand dan een ‘smeekbede’. ‘Vernietigen’ en ‘Destroy’ zijn gericht op geweld, is het oordeel van de rechtbank, meldt het AD. De vrijheid van meningsuiting volgens de rechtbank is niet absoluut. “Beperking van deze vrijheid is in dit verband mogelijk. De berichten waren geen bijdrage aan een publiek debat.”

Het raadslid en zijn advocaat waren dinsdag niet bij de uitspraak van de rechter aanwezig. Van Doorn werd afgelopen zondag, dus voor de zitting, opgepakt. Hij werd verdacht van voorbereiding voor een poging tot moord op premier Mark Rutte. Maandagavond is hij na verhoor vrijgelaten. Rutte krijgt sinds kort extra beveiliging omdat er aanwijzingen zijn voor een aanslag of ontvoering. Die dreiging zou afkomstig zijn uit de georganiseerde misdaad. Van Doorn ontkent alle betrokkenheid en overweegt een klacht in te dienen en schadevergoeding te eisen.


Bronvermelding:
Datum:        04-10-2021
Auteur:        Redactie Jonet.nl
Beeld:          Pixabay.com
Website:      Flickr, R. Wijnants


 

EN / NL/ עב